Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lampa

11. 05. 2006
4
0
851

Co bychom byli bez světla? Jen naivní hlupáci, kteří nevidí co je před nimi. O tom by mohly vyprávět lampy...A o jedné z nich je tento krátky příběh.

    

Mlčenlivá matka našeho života. Ať je na ulici, v obývacím pokoji či u postele, žije spolu s námi. I když pro většinu lidí je to jen předmět. Předmět, potřebný k tomu, abychom viděli na naší dlouhou cestu. Tentokrát nepíšu o cestě hmotné, cestě na předem určené místo. Myslím tím cestu životem. Jedna taková stála i na starobylém náměstí našeho města. Byla tam už odnepaměti, pamatuji si na ní celý svůj život. Jako malá jsem kolem ní chodila za ruku s mou matkou do školky, v pubertě jsem se o ní opírala a snažila se vypadat starší. Ve čtyřiceti letech jsem se naopak snažila vypadat mladší, méně znavená životem. A teď, ve stáří, se smutně dívám, jak jí odvážejí. Prý je potřeba vyměnit staré pouliční osvětlení – Pchá! Cítím, jako kdyby odváželi kousek mně samotné. Na svém vetchém těle jako bych cítila každý nešetrný úder, každý ulomený kousek železného zdobení. Naposledy jsem se rozloučím s mou nejlepší a nejvěrnější přítelkyní a v tu chvíli pochopím, že nastal čas, udělat na světě místo mladším, nezkušenějším lidem, tak jako to udělala lampa. Ztěžka se zvednu z lavičky a ohlédnu se po náměstí. Tiše si vzdechnu a zamířím zpátky. Do domu důchodců, kam mě dala má dcera, aby se o mě, nemocnou starou ženu, nemusela starat…
                  

L.: Ano...:)

Lakrov
12. 05. 2006
Dát tip
Pravdivé. Smutné. Ten krátký průřez časem (4, 14, 40, ...) nahání ptačí kůži (zvláště tomu, kdo je až nad poslední číselnou hodnotou :-) ) Ten domov seniorů je možná trochu laciným koncem. (Laciný, leč pravdivý.) Jméno Monicta už odněkud znám. Ty`s ta kamarádka od nicku 'Jimena'?

Horavin
11. 05. 2006
Dát tip
t

Jimena
11. 05. 2006
Dát tip
Život je krutej... a myslím, že to je příběh o tom, že vše - dokonce i vzpomínky jednou zmizí... Já dávám tip, vzhledem k tomu /omezenému výběru tématu/

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru