Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vykoupení z věznice Shawshank (The Shawshank Redemption)

16. 06. 2006
0
0
2240
Autor
Gagga

...spíš info o filmu... bla bla, kolikrát to budu ještě opakovat...?

Další z mnoha bohužel neproměněných oscarových šancí, tentokrát z roku 1994, natočená podle novely dnes už klasika hororů a psychologických thrillerů Stephena Kinga režisérem Frankem Darabontem a obsazená Timem Robbinsem a Morganem Freemanem v hlavních rolích. Filmový příběh sice doznal oproti knižnímu jistých krátících úprav, základního motta „Příběh o naději“ se ale i tak drží a občas dokonce přináší pocit, že hlavní postavy byly šité na míru přímo Robbinsovi a Freemanovi.

Hlavní dějová linie je zdánlivě jasná. Mladý portlandský bankéř Andy Dufresne je shledán vinným ve věci vraždy své ženy a jejího milence. Sám ovšem neustále tvrdí, že je nevinen. Důkazy o tom ovšem nemá, a proto je odsouzen a následně umístěn do věznice Shawshank, mezi nejhorší zločince. Hned po příjezdu Andy pochopí, že by se pro něj příští léta měla stát peklem (jak lakonicky konstatuje ředitel věznice Norton při příjezdu nových vězňů : „Vaše duše poručte Bohu – vaše prdele patří mně.“ ). Ztratil v podstatě veškerá lidská práva, stal se majetkem státu a terčem brutálního týrání ze strany vězňů i dozorců. Přesto neztrácí naději, že by někdy mohl být opět volný. Jeho ekonomického nadání si všimne ředitel věznice Norton a přinutí ho, aby se podílel na jeho daňových únicích. Odměnou má být Andymu například vybudování vězeňské knihovny. Andy totiž soudí, že knihy a zábava vůbec pomáhají člověku v nelidských podmínkách uchovat si pocit svobody a naději v budoucnost. Tuto jeho myšlenku ale nesdílí jeho nejlepší přítel Red. Ten je
na rozdíl od Andyho orientován spíše prakticky (má pověst „chlápka, co všechno sežene“) a o naději si myslí, že je nebezpečná. Přesto ale sežene Andymu plakát Rity Hayworthové, který si Andy pověsí na stěnu cely.

Jednoho dne Andy uteče z věznice chodbou, kterou si vyhloubil ve stěně cely pod plakátem. A jeho přítel Red už ví – Andy mu totiž před nedávnem vyprávěl, že by mohl dosáhnout znovuotevření svého případu, kdyby na tom měl ovšem ředitel věznice zájem. To se ovšem nestalo, a tak začal Andy revoltovat – vytvořil si falešnou identitu a z peněz „praných“ pro Nortona si zařídil vlastní konto. Svěřil se Redovi, že sní o životě
v Zihuataneju, což je místo v Mexiku na pobřeží Tichého oceánu. Otevřel by si tam malý hotýlek – a určitě by se mu tam hodil nějaký chlápek, co všechno sežene. Red ovšem zůstává
v Shawshanku. Po několika letech je nakonec podmínečně propuštěn – po mnoha desetiletích vězení. Je sice už starý, ale přesto neváhá – odejde na místo, které mu Andy označil, a tam najde peníze na cestu do Mexika. Po pár letech se tak oba přátelé znovu shledají a Red pochopí, že naděje je krásná věc.

Film vyniká zajímavými exteriéry i interiéry a dalšími náležitostmi, které diváka přenesou do Ameriky čtyřicátých až padesátých let (hudba, automobily). Jediná výraznější nepřesnost je snad jen označení postavy, kterou ztvárnil herec tmavé barvy pleti, za irského původu (Red - „Zrzek“ / Freeman).


exorcista
17. 08. 2006
Dát tip
nerad házím kamením, zastávám názor, že recenze může být klidně napsaná stylem líčení nebo imaginárního přímého rozhovoru. Co mi...hmmm...ne, špatně, nevadí... ...co mě zaráží, je absence chlapce, který vlastně potvrdil Andyho nevinu. To je jeden ze základních zlomů, kdy Andy dokáže "změnit povahu člověka" a navíc tímto objasněním pravdy dojde k pomyslnému aktu "vykoupení" (Andy sám praví, že teď už nemusí dál trpět, teď zaplatil a cítí se být volný) jen můj scela suběktivní názor: je lépe, když už chceš psát "info o filmu", nastínit děj filmu, zaměřit se na nosnou myšlenku nebo významné zlomy, ale konec nechat zamlžený...spoutu lidí odradíš tím, že jim řekneš jak to zkončí...kdo by se díval na film který mu někdo jiný vyprávěl až do konce? Také je dobré upozornit na jmenovité věci, která pak člověku umožní říct si:" aha, tak tady to je, hele, to je fakt psina!" (třeba geologické kladívko, vložit takový odkaz, který člověka popíchne aby se kouknul jak to vlastně bylo). Když zkončíš (v tomto případě) někde ve dvou třetinách stylem:" Ten hoch může dostat Andyho z vězení, ale co na to řekne ředitel?" nebo něčím podobným, budou napnutí jako kšandy na stoletých kalhotách. Já vím, že to neustálé omílání "že to není správně stylově" a "že obsah neodpovídá do puntíku" nebo "že jsi nepochopil poselství" je jak sypat sůl do rány, ale když jdeš na polévku s rohlíkem a dají ti skvělý puding s kopou šlehačky, taky budeš remcat...ten puding je fajn a dobrý, ale ty jsi byl natěšený na polévku...s recenzí je to to samé, když předložíš lidem co nechtějí, nediv se, že nereagují jak chceš ty. Uf...teď budu asi za nepřítele číslo jedna a měl bych se vyhýbat temným průchodům, ale věř nám, děláme jen to, proč tady písmák je. Obrušujeme hrany na surových diamantech.

Lasy
16. 07. 2006
Dát tip
A prologem to nezachráníš. Když už to v téhle kategorii jednou máš . . . Lasy

Lasy
16. 07. 2006
Dát tip
Dám Ti radu - vymaž to a napiš znovu, tohle rozhodně není recenze. Spíš velmi špatný popisek na DVD/VHS pro půjčovny. Lasy

SilverArrow
12. 07. 2006
Dát tip
Ten film je uzasnej, ovsem v tvem podani zni jako jedna velka nuda...

a2a2a
09. 06. 2006
Dát tip
Viděl jsem ten film opakovaně a to, co jsou jeho ústřední myšlenky, zde bohužel zmíněno není - nesmiřitelnost s křivdou, silná vůle, deformování myšlení vězeňskou subkulturou, atd. Nicméně chci poděkovat za zmínku o tomto filmu, zaslouží si ji a to máme společné.

Gagga
30. 05. 2006
Dát tip
to Mine_hava: důrazně se ohrazuji proti generalizaci, která se v poslední době objevuje v kritikách zde na Písmáku (to platí i pro ostatní, kteří píšou vlastní názory). Jak bylo mnou poznamenáno již u jiné mé "recenze", toto má být spíše info o filmu než recenze v pravém slova smyslu. Jinak - chápání filmu je vždycky subjektivní, tudíž tu nemá cenu rozebírat, co a jak kdo chápe.

Zbyhoň
21. 05. 2006
Dát tip
Pro film bych tipoval, pro recenzi nikolivěk.

Chlape chlape... Recenze vyžaduje nad filmem přemýšlet, ne ho převyprávět. Tohle může být maximálně anotace v Týdeníku Televize, promiň.

Anonymové
16. 05. 2006
Dát tip
Chtěl jsem napsat to samé: tohle proboha není recenze. Vidím, že školní léta, kdy za čtenářský denník šlo dostat pár jedniček v nás nechala sakra zářez. Autorovi doporučuji nastudovat cože je literární útvar recenze. Tohle je opis filmu a navíc si myslím, že ne vždy jsou vybrány ty správné markanty děje.

Rabb
15. 05. 2006
Dát tip
Štěstí, že už jsem film viděl.. ..díky za zopakování děje.

Jakubisko
15. 05. 2006
Dát tip
Shawshank je úžasnej film...ale těžko bych tohle nazval recenzí, pokud si to přečte někdo kdo film neviděl, bude toho hořce litovat...měl bys do prologu dopsat, že jde o jeden velký spoiler...:/ Navíc co se týče Andyho "revolty", tak jsi značně nepřesný...buď si to nepochopil, nebo pouze špatně vyjádřil...A taky nevím, proč by nemohl být černoch Ir...myslíš že tam žádní přistěhovalci nejsou? ;-) Film by si zasloužil minimálně 1 000 000 tipů, ale tahle recenze ani omylem...je mi líto.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru