Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jednou měř...dvakrát řež

24. 05. 2006
0
0
363

 

          Kdo jinému jámu kopá, není cikán, jak byste si mohli myslet na základě mírně rasistického vtipu, nýbrž člověk do své lstivé jámy padající. S příslovími se setkáváte denně, aniž byste si to uvědomovali. Například v tak všední situaci jako nakupování.

         Jdete k pokladně se svými pěti rohlíky a malým jahodovým džusíkem v krabičce, kterým si stejně potřísníte triko (v horším případě kalhoty v oblasti klína), když se budete snažit protlačit měkkou slámku hliníkovým otvorem v krabičce. Slečna, stojící za gumovým, pojízdným, černým pultem (prodavačka), uchopí vašich pět rohlíků za korunu padesát, rychlými pohyby namačká špatně viditelné číslice na kase, popadne džusík za pět korun, jeho čárový kód strčí pod lejzrový paprsek a oznámí vám: ,, Patnáct korun, prosím.“

         Ó, jaké je pak vaše zděšení, že slečna, stojící za gumovým, pojízdným, černým pultem, vám naúčtovala jeden rohlík za celé dvě koruny (na to jste zajisté jako těžce spořiví lidé přišli ihned). Prohlížíte si slečnu zkoumavým pohledem a s myšlenkou, kde se stala chyba,si ji prohlížíte nadále. Během pár okamžiků si uvědomujete, že slečna vás zcela natáhla o 20 procent, že její poklepávající prsty ji usvědčují v provedení nějaké nekalosti, a že za nepoctivě vydělané dvě koruny padesát haléřů, si koupí jeden a tři čtvrtě rohlíku.

          Slečna ještě více znervozní a v domnění, že od sebe odpoutá pozornost, našpulí buclatou pusu (vy si můžete prohlédnout její popraskané rty pod nánosem levné růžoví rtěnky), třikrát zažvýká a z gumové hmoty udělá bublinu, která vzápětí praskne. Neví co má dělat, a proto na vás vyštěkne něco o času a penězích, načež si uvědomíte, jak krátké nohy to ta lež má, jak lépe by na tom slečna s poctivostí mohla být, a jak samozřejmě poctivého nepálí. Ta vám ovšem ted vykopala jámu lvovou, nicméně sama do ní spadla.

           Stačí, když se vší slušností podotknete, že vám určitě nechtěla naúčtovat rohlík za dvě koruny. Čekáte, až vaši sumu opraví a s úšklebkem vám popřeje hezký den, jenže… Místo toho slečna zrudne, začne se vám omlouvat a v případě, že by byla příliš zaskočená svou chybou, se vám dokonce i vymluví na příšerně dlouhou pracovní dobu.

            Vám jen pak proletí hlavou přísloví pro příště – dvakrát měř, jednou řež.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru