Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kamenná planeta-úvod

29. 05. 2006
0
0
461
Autor
skříva
Úvod
 
Kdesi daleko od naší Galaxie se nachází planetka Tritien. Je celá kamenná a je na ní velice nízká gravitace. Tak nízká, že i pokud vážíte třeba jednu tunu (což není u obyvatelů planetky Tritien nic zvláštního), bez problému se vznášíte. Naši vědci často tvrdí, že pro život jsou potřebné určité podmínky. Není ale pravda, že potřebují všichni tvorové ve vesmíru stejné podmínky, jako my, lidé. Na planetce Tritien najdete naprosto nevhodné podmínky pro lidský život. Planetka je jak už jsme říkali celá z kamene a tudíž naprosto nevhodná pro zemědělství, také se na ní nevyskytuje ani sebemenší množství vody. Dále je na ní teplota –500°C přímo horko.
Tvorové, na ní žijící jí kameny. Možná si říkáte, jak mohou kameny strávit. Jak už jsme ale říkali, planetka Tritien je naprosto odlišná od naší Země a proto i tvorové, na ní žijící, jsou od lidí naprosto odlišní. Kameny se v jejich orgánech, které mají místo těch, kterým člověk říká trávící, totiž kameny rozdrtí a tyto miniaturní zbytečky kamenů vyjdou z jejich těla podobnou cestou, jako u člověka. Ptáte se nejspíš, k čemu jim jsou kameny, když v nich nejsou žádné živiny. Tito tvorové neznají hlad, živiny nepotřebují. Kameny jedí jen proto, aby je zatížily a oni neodlétli do kosmu. Protože ale kameny jejich tělem pouze prochází, musí je prostě jíst pořád (proto jsou obyvatelé Tritienu tak těžcí).
Ani na této planetě se děti nevyvlíknou z povinné školní docházky. A ta je taková, jakou by si lidské děti rozhodně nepřály. Třicetiletá. A pokud to chcete dotáhnout výš, než na kutače kamení, který pracuje jen za pár oblázků a vícečlennou rodinu rozhodně neuživí, musíte ve studiu pokračovat nejméně dalších 20 let. To by na Zemi bylo nemožné, ale Tritieňané se dožívali až tří set let, takže jim padesátiletá školní docházka nezabrala skoro celý život, jako by tomu bylo u nás.
Ještě bych se na chvíli pozastavil u těch oblázků. Oblázky byly nejvzácnější kameny na Tritienu a používaly se jako platidlo. V brusírnách byly vybroušeny do určitých velikostí, aby se nemusely pokaždé vážit a pak už se s nimi mohlo vesele nakupovat.
Jedním z Tritienských dětí byl také Ortig Herneven. Měl za sebou již 13 let z povinné třicetileté školní docházky a bylo mu skoro 23 let (do škol se totiž nastupovalo až v desíti letech). Tritieňané měli (kupodivu) stejný kalendář jako lidé.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru