Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

mnfst_ood

24. 06. 2006
0
0
396
Autor
thn
6 miliard lidí. Stádo ženoucí se bezhlavě k temné budoucnosti. Ke světlým zítřkům. Každý den se rodí nové oběti a umírají staří pachatelé. "Lidé" bez viny. Každý má rád jen sám sebe. Dejme průchod tomu pravému pokrytectví. Říkejme otevřeně svůj názor a zraňujme tak osoby ve svém okolí. Přetvařovat se dokáže každý. Skrývat se pod maskou úsměvu. Pod nánosem frází. Svět je mnohem hrůznější, než si kdo dokáže představit. Jaké by to bylo bez přetvářky?
"Lidé" kteří se uráží se pro pro zábavu
"Lidé" kteří se předhánějí ve snaze urvat si to lepší sousto
"Lidé" kteří se nenávidí pro maličkosti
"Lidé" kteří se podvádějí prostě jen tak
"Lidé" kteří nemají respekt před nikým a ničím
"Lidé" ...
"Lidé" ?
JEŠTĚ POŘÁD LIDÉ?
6 miliard. Stádo. Bez vlastního úsudku, který by řídil jejich kroky. Pořád vpřed! Kdo je slabý a nemocný, nemohoucí a chromý o toho se přece postaráme... Hlavně pozor na ženy a děti. Ve Spartě zabíjeli mrzáky již při narození. Všichni se bojíme. TO MY jsme ti slabí! Všichni ve stádu se bojí toho druhého. A proto stále vpřed. Hlavně pozor na ženy a děti. Vždyť takové dítě... To má přece život ještě před sebou. Nechme ho ochutnat to až příliš horké sousto. Popálí se, jistě. Ale neodpadne.
VYDRŽÍ!
Pak se náhle někdo utrhne a začne běžet jiným směrem. Tomu potom říkáme třeba "punk" nebo "nacionalismus" v horším případě "inteligence". Část hloupého stáda se dá za nimi. Vytvářejí novou "kulturu". "Kulturu", které jen tak někdo nerozumí. Že se to zdá ostatním směšné, provokativní, postrádající smysl... NO A? O to tady přece jde. "Lidé" mají pocit, že již neběží s tou primitivní masou těl, se VŠEMI. Ten pocit zahladí skutečnost, že se vlastně v ničem neodlišují. Jsou stejně primitivní jako ostatní. Jsou stejně inteligentní jako ostatní. Provokují úplně stejně. Jenom pod jinou vlajkou, jiným heslem.
ALE... JSOU TO JEŠTĚ POŘÁD LIDÉ, ŽE?
Nebudeme přece mluvit s někým, kdo se tak odlišuje...
Pokýváme soustrastně hlavou.
Pomyslíme si: to nezkušené mládí...
... a raději mlčíme a běžíme dál
někde před námi je cíl
...
A POTÉ ZAČNOU TĚLA PADAT DO PROPASTI. KŘIČÍ HRŮZOU, ALE HLASY ZANIKAJÍ V DUSOTU OSTATNÍCH. ZADNÍ ŘADY SE DEROU DOPŘEDU A SHAZUJÍ DALŠÍ "LIDI". MUSÍ. PŘED NIMI JE PŘECE CÍL! LAVINA PADÁ.
...
Poslední se zastaví. Dolů vidět není. Na obloze vychází černé slunce. Znovu a znovu.
...
Nemluvím pravdu. Přetvařuji se. Nemám vás rád. Jsem pokrytec. Nenávidím vás. Dnes a denně vás potkávám, všichni máme úsměvy na tvářích, ale já se přetvařuji. Nikomu nevěřím. Všechny vás zatracuji a proklínám. Představuji si vás polomrtvé, otrhané, zakrvácené jak se plazíte po zemi.
...
PROTOŽE PRÁVĚ VY JSTE TO PRIMITIVNÍ BEZHLAVÉ STÁDO!
...
Já jsem já a toto je právě můj manifest. Toto je moje prohlášení. Prohlášení někoho, kdo se právě odtrhl.
Pokýváte soustrastně hlavou?
Pomyslíte si: to nezkušené mládí?
Budete raději mlčet?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru