Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nové umění

28. 07. 2006
1
2
1839
Autor
Vasa

Estis servatus etsi estis obscenus...

Nové umění

Těžko bych Vás,umělce,intelektuály a čtenáře mohl seznamovat s tím co je to umění. Většina z Vás to ví lépe než já. Přesto si však dovolím Vás upozornit na jistý posun v „naší“ tvorbě,který se mi zdá... zvláštní.

Musím se vymluvit na své subjektivní chápání a přiznat možnost, že jsem prostě jen hlupák a celé tohle nemá význam. Uvidíme.

Je tomu už sto let co se od „hlavních“ uměleckých směrů začali odštěpovat drobné umělecké postupy, umělci se více prosazovali jako jednotlivci a ne jen jako reprezentanti toho či jíného stylu. Využívali co znali z minulosti a nacházeli pro to nové použití, hledali nové způsoby uctívání můz. Všechno to byli jistě vznešení muži se vznešenými cíli(i když někteří také alkoholici). Ale jak už to tak bývá, vše co hezky začíná,ošklivě končí a mám strach,že to samé se děje i s uměním. Stále máme skvělé tvůrce, ale na každého zářivého umělce s vizí, připadne 10 nebo 100 patolízalů, kteří se snaží umlátit nevinného diváka svou abstrakcí, svým surrealistickým pojetím toho či onoho. Je to jako džungle.

Stále častěji se mi stává,že čtu báseň či povídku, a nerozumím. Ne snad,že bych nechápal co se autor snažil sdělit, když se něco jmenuje „Honza spí za pecí...“ jistě nepůjde o seznam obětí Holocaustu. Ale způsob vyjadřování mi uniká, jakoby slova proudila obráceně,jakoby význam frází,vět a souvětí se přetvořil v jakousi bizardní směsici kakofonie a ticha. Občas se mi točí hlava z některých „abstraktních prací“.

Člověk se musí naučit na umění dívat. Ale je na umělci, aby použil řeč, které lidi rozumějí. Většina z dnešních tvůrců ani nechce používat jazyk,kterým Já nebo Vy dokážeme naučit.Radši si pohrdlivě odfrknou nad těmi „hlupáky“ kteří „nepochopili“ co svým dílem chtěli říct. Pokud vůbec něco chtěli říct. Nesrozumitelnost je uniková cesta pro neschopné.

Umělci by také měli brát za svá díla zodpovědnost. Pokud chce autor něco sdělit, chyby jsou přirozené,ale umyslná nebo ledabylá dezorientace je skoro literární zločin.

Jeden moudrý muž kdysi řekl:“Umělec podporovaný státem je neschopná děvka!“ Trochu silná slova,ale zamyšleníhodná. Každý by měl ze sebe vydat to nejlepší a ne se živit jen svou... odlišností, kterou nazývá originalita.


2 názory

StvN
06. 08. 2006
Dát tip
Jeden "nový" umělecký směr již vzniká.

papouch
31. 07. 2006
Dát tip
chci být neschopná děvka!!!!! :-)

Movsar
29. 07. 2006
Dát tip
největší umělci renesance byli podporováni církví (=státem), městy (florencie, benátky své umělce podporovaly silně), mecenáši, dělali vlastně jen na zakázku, a o jejich schopnostech se může jen zdát. to k té "moudrosti" in fine. schopnost psát jednoduše, srozumitelně třebas o složitých věcech je jistě výrazem umu. taky mi některé těžkopádné projevy ve stylu předpředminulého století příjdou jako by jejich autory někdo zhypnotizoval a zapomněl probudit.. co se týče té nekritické abstrakce, tak kupodivu už pomalu mizí. ve výtvarném umění je to např. i grafiti nebo komiks, no a v literatuře: tak si můžeš přečíst třeba mě! :-))

Vasa
29. 07. 2006
Dát tip
To chroustjazz: Měl jsem na mysli třeba impresionismus nebo např. modernismus, které stále mají příznivce ale také se od nich oddělili různí umělci a použili třeba jen některé myšlenky, a ty pak obohatili jinými atd. Čili "nové postupy". P.S. nemám dost vstupních dat na to abych 90% zdejších děl označil za sračky...

Vasa
29. 07. 2006
Dát tip
To ysalamiri: A proč ti přijde nemístná? :-) Jde mi to,že po světě chodí spousty a spousty "vytvářečů" kteří jsou více či méně originalní(odlišní), ale jen málokdo z nich jeschopen vzít na sebe zodpovědnost za to hodí na papír(přp. virtualně). A ano je to napsané v maskuliní formě, nechci diskriminovat ženskou čast, promiň příště budu psát ve středním rodě...

Vasa
29. 07. 2006
Dát tip
To Fouckault: Jsi skutečně optimista! Ale asi máš pravdu...

ysalamiri
29. 07. 2006
Dát tip
ono je to dosti dvojsečná zbraň tady tahle otázka.. v dnešní době je přece umělec ceněn právě pro svou odlišnost/originalitu; chce-li však dosáhnout opravdového úspěchu, musí ta jeho originalita nést známky konvence, tzn. doceněni nejsou ti nejoriginálnější, nýbrž ti napůl cesty. lidé se bojí přemýšlet, riskovat, proto se jim málokdy líbí to, čemu nerozumí..asi takhle jo a mám výhradu k jednomu výroku. nehledě na to, že celý námět diskuze je napsán v nekompromisně maskuliním tvaru, věta "Všechno to byli jistě vznešení muži..." mi přijde nanejvýš nemístná.

wedle_vazy
28. 07. 2006
Dát tip
musím konstatovat, Fouckii, že jsi nadčasový jedinec a souhlasím s Tvým názorem; nepřistupuješ k hovadinám způsobem: "buďto blb nebo nový směr", ale věříš v pozdější vykrystalizování, příp. pojmenování (jeden z mála, komu fce "redaktor" pod pseudem, právem náleží)

Fouckault
28. 07. 2006
Dát tip
umění utíká před kýčem a komercí neboť se zmocnuje nenažraně každého etablovaného stylu.. uměleckého projevu.. proto ta zdánlivá nesrozumitelnost.. nebo jen reflektuje okolní svět který je též nesrozumitelný.. po sto letech bude jinak.. všecny dnešní neuchopitelné výstřelky budou založeny v patřičných šuplících a onálepkovány.. chybí odstup od současných trendů.. to co se zdá nesrozumitelné je jen naše neschopnost vidět skrz.. :-)

taky si myslim, že “Umělec podporovaný státem je neschopná děvka!“ ... všechno dělá jen pro prachy...ale co. já taky píšu divný věci a občas tomu sama nerozumim, ale nějak to na mě podivně pozitivně působí...mám dojem, že se všichni v téhle době prostě snaží utéct někam jinam, do jiného světa, kde to hýří barvami, nesmyslnými slůvky atd. my sami to nenazýváme uměním (teda já ne...)...věci se uměním stanou až po dlouhé době...zpočátku to umění neni, tak to nazvou ti ostatní...ježiš, to sem se nějak rozepsala... :o) a vůbec...nějak se mi ta "diskuse" nezdá...nelíbí se mi, jak je to podáno...prostě je to divný

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru