Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co pro nás dělá stát?

07. 08. 2006
0
0
365

Tohle jsem udělal jako slohovku do školy.

Nejdřív bych se chtěl zamyslet nad politiky samotnými. Co pro nás dělají? To, že se perou mezi sebou? To, že se hádají kvůli úplným malichernostem? To, že se, a to jenom proto, že jsou každý v jiné straně, vůbec nejsou schopni domluvit. Vždyť člověk jako člověk, je jedno jestli ODS nebo ČSSD, jestli černý nebo bílý, jestli vysoký nebo malý, měli bychom být vůbec rádi, že se odlišujeme od zvířat svobodnou vůlí, schopností uvědomovat si sami sebe, být rádi, že můžeme vnímat, že můžeme jíst, pít, čichat ke květinám, ale ne, oni se ani nesnesou pod jednou střechou. Měla by to být elita národa. Vyberte si ty nejlepší ze svého středu, to je přece jeden z principů demokracie, kterou se tak pyšníme. Tak sakra, co tam dělají? Žijí si jak ‚prasata v žitě‘, řeší ‚hovadiny‘ a zavírají oči před skutečnými problémy.

Co je komu co do toho, že na láhvích od alkoholu jsou kolky, že na cigaretách jsou varovný nápisy, když nějaký chlápek ‚odpráskne‘ člověka a oni ho pustí zase pustí na svobodu? Co je to za blbost, když podvody s penězi, nebo s majetkem celkově, se pokládají za těžší zločin než vražda? To jako majetek povyšují nad lidský život? To jako nějaký haraburdí je cennější než dar života?

Nebo třeba taková Listina základních práv a svobod člověka. Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné. Tak proč existují zákony jako třeba že vláda může kdykoli tajně, bez soudního povolení, udělat prohlídku obydlí, cokoliv odnést, aniž by zpravila majitele, můžou číst maily? Zní to jako z totalitního státu, ale to se děje v Americe, tzv. ‚ochránci demokracie‘.
A to už nemluvím o úřadech, kde člověk, jestliže chce něco zařídit, aby si vzal sebou tak padesát tisíc navíc sebou na úplatky.
Chtěl bych, aby se lidi nad tímhle zamysleli a vyvodili z toho patřičné závěry.

Knecht
10. 08. 2006
Dát tip
Ahoj Petre, není to špatná úvaha, ale je to dost neotesané, příliš schématické. Největší chyba je v poslední větě. Tu bys měl ve své úvaze uskutečnit ty: to by měl být začátek tvé argumentace. Takže jako začátek úvahy je to fajn, ale samo o sobě je to málo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru