Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztracené duše..

08. 08. 2006
0
0
538
Autor
Majdiik

bloudíme..

Tolik času plyne bez vyřčení duše..čekáme na správnou chvíli, potřebujeme cítit absolutní jistotu, důvěru a bezpečí, abychom vydali jediné cenné a jedinečné v nás..svou duši? Otevíráme cizí oči v našich jen když je ztrácíme? Víme vše, je to v nás, známe cestu, je v nás a máme strach jí jít? Bůh nás nese v náručí a my zatím jen skládáme dlaně k tvářím. Soudíme slzy, soudíme strach, přitom jej žijeme. Stavíme kolem svých duší zeď a jen se tím zabíjíme..dusíme je. Nedýcháme vzduch, necítíme vodu a necítíme slunce, nechodíme po trávě a nežijeme pod modrou oblohou. Žijeme v absolutní prázdnotě řádu. Nekoluje námi svět schovaný za atomy pomíjivosti, vlastníme propůjčené věci, neptáme se po kráse. Zmizel v nás zub moudrosti. A stačí nám vědět, že existuje víc. Stačí nám tomu věřit. Neptáme se po důvodu a po světu lidských obrysů, ve kterém žijeme. Žijeme tu všichni vedle sebe…ne spolu. Ztrácíme naději a lesk očí, sbíráme a bereme si ze světa jen to, co můžeme vidět, držet. Pěstujeme tvary a předměty a zapomínáme na hlasy, které slýcháme před spaním. Zapomínáme děkovat každý den, zapomínáme prosit o sílu a možnosti, jen soudíme a cítíme bolest jako křivdu. Voláme slova bez ducha a umíráme nazí.
Zář lidských duší nedoléhá k naší přes zdi nedůvěry a lhostejnosti, ona duše má někdy také hlad. Otevíráme oči do nového, dalšího dne, ne do dalšího daru a možnosti. Zapomínáme milovat. Zapomínáme odevzdávat sebe myslíce, že se chráníme a že nelze riskovat, nelze darovat sebe. Ale lze. Jen tak bude mít naše duše možnost žít, jen tak uvidíme zář všech lidí a obrazů našeho života. Jen tak dovolíme naší duši, aby žila, když poznáme duše lidí kolem nás. Neexistuje nepřátel, neexistuje zla. Lidská duše je vždy krásná. Jen je k ní občas těžké najít cestu. Neznáme už lidské tváře, neznáme svůj svět. Nenecháváme sebou plout touhu. Máme prázdné oči, mrtvé duše a zhaslá těla..čím je nám tedy život? Nedivím se, že strastí.
Majdiik
10. 08. 2006
Dát tip
Možná máš pravdu, že jsem toto dílo chybně zařadila..a zcela jistě máš pravdu v tom, že jde jen o odraz chmurů mé duše..vždyt jak jinak lze svět pojímat? Nebo ne? přeji krásný den a velice děkuji za připomínku!!A samozřejmě i přečtění

Knecht
10. 08. 2006
Dát tip
Velmi lyrická úvaha. Z čeho usuzuješ, že svět je takový, jakým se jeví v tvé úvaze? Není to spíše portrét tvého vnitřního světa, jeho obav? Není to tak trochu projekce tvých chmur na plátno světa? Jde tahle tvoje úvaha vůbec vyvrátit, nebo to je úvaha bez možnosti argumentace...? Dle mého je to spíše do rubriky poesie, tak jako i hodně jiných "úvah" na Písmáku. A to je škoda.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru