Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ach,ta lhostejnost!

29. 09. 2006
1
0
863
Autor
Ketty.S

No,co k tomu říct.Je to na mě asi až moc pesimistické,ale je těžké někdy lidem něco říct,snažím se aspoň napsat to,co vidím,i když vím,že to není tak dobré.Jen mi jde o to zamyslet se nad věcmi a třeba si i něco uvědomit.Budu velmi vděčná za jakékoliv názory.

Nejlepší je,když člověk nemusí myslet.Prostě bloudí po nekonečné pláni a na konci najde odpověď.Mnozí by si přáli,aby tu pláň mohli spatřit pokaždé,když otevřou oči.Pokaždé,když mají problém,když potřebují pomoci.A přes to právě v tuto chvíli jim nikdo neodpovídá.Kde jsou všichni ti přátelé,kde jsou ti lidé,co slibovali,že s vámi budou i v těch nejtěžších chvílích,kde jsou sliby…kde….vydechnu a zhroutím se do křesla….

Po chvilce mi do očí vnikne sluneční paprsek,který našel škvíru mezi hustými zelenými závěsy.Dojdu k umyvadlu a opláchnu si obličej vodou.Podívám se do zrcadla a přemýšlím.Co všechno,co všechno se nemělo stát…co všechno se dalo změnit,udělat jinak…ale kde,kde byli ti přátelé,kde byli ti,co tvořili můj život..nepřišli...

Usednu zpátky do křesla a zadívám se na fotografii mé sestry.Bodne mě u srdce.Její úsměv,její mládí,vše před sebou a teď leží v tom místě proklatém nad všemi věcmi,tam kde se život rodí a umírá.Dám se do breku,nesnažím se stírat slzy,nechám je plynout,nedržím je v žaláři,jako oni…ti hnusní pacholci,ničemové drželi ji!A ona...má sestra,pomalu umírala a nikdo,nikdo se jí nezastal.Copak já zmůžu?Snažila jsem se,obvolávala známé,lidi na vyšších místech,aby pomohli.“Vždyť ona je nevinná a umírá!“Křičela jsem do telefonu.Ona ho nezabila-on zabil jí!Ale…ale nic se nestalo.Jako bych křičela do prázdna,kam se poděl lidský cit-kam se poděl cit,který nás dělá lidmi.Otočili se k ní zády,ač věděli,že za nic nemohla.Jen se báli.Ach,ten lidský strach…ten dokáže své.Tahá za nitky osudů tolika lidí,dokáže nám vládnout a my-lidské figurky,se tak lehce poddáme.

A co když,co když sem přeci jen mohla,co když jsem jí mohla zachránit?Co když jsem neudělala dost?Ach,to slovo-co když,co kdyby…

Odložím fotografii,zvednu se,odejdu do ložnice.Lehnu si.Zavřu oči.Vnímám jen ten svůj svět.Co mi zbylo?Ach,nic…nic,prázdno,kterého se lidská duše tak bojí.Uchopím hnědého medvěda,ten jediný mi zůstal.Kouká se mi do očí-neuhne,naslouchá vám…ano,kdyby si lidé uměli naslouchat,třeba by se nestalo tolik věcí,tolik špatných věcí.Přitisknu ho k sobě,zahřeje mě.Přemýšlím,jestli má sestra naději…a co když ne a zemře..

Zazvoní telefon.Zvednu se.Chvílí váhám-mám to vzít-nemám,zase ten strach-ďábelský to nástroj.Ale ano,vezmu to!

„Ano?“

„Slečna Komorová?“

„Ano“

„Vaše sestra,bude žít…“

……………………………………………………………………………………………………………………….
Jožka
30. 09. 2006
Dát tip
Téma má něco do sebe. V konečném zpracování mi ale něco nesedí. Možná přemíra citu. Mimochodem, za tečkou, čárkou, středníkem a pod. se dělá mezera.

StvN
29. 09. 2006
Dát tip
Mám za to, že právě takováhle témata stojí za to zpracovat co nejlépe.

La Cave
29. 09. 2006
Dát tip
Remember remember the fifth of November Gunpowder, treason and plot. I see no reason why gunpowder, treason Should ever be forgot... zdanlive to nesouvisi s textem.. :) a pro blind friends budou priste i mezernicky? Me to kazi vysledny dojem O-) Vyvovala to melancholii a znovu se citim jako kaminek ve vesmiru

StvN
29. 09. 2006
Dát tip
Mám za to, že právě takováhle témata stojí za to zpracovat co nejlépe.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru