Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prolog - Chlápek bez peněženky

12. 10. 2006
1
0
1069
Autor
Honza_W

Jakkoli to zní tuctově, tohle mě napadlo při uvažování nad občanským nevděkem a nezdravou společností. Kdybych měl teoreticky čas, přidal bych nějaké sequelové povídky, proto je to vlastně prolog.

Tu peněženku jsem našel večer na nádraží.

Byla prázdná, takže už ji přede mnou asi někdo měl. Proklínám svoji smůlu a chystám se ji zahodit. Ale najednou si všimnu, že prázdná není. Jsou tam doklady. Občanka, řidičák, všechno mluví o majiteli. Chudák. Mě osobně by ty papíry chyběly víc než peníze. A taky znám ty hajzly, co ty peněženky kradou. Většinou ta věc skončí někde v popelnici, jakmile s její pomocí chmaták ukojí svůj chtíč po cízím majetku.

Tak nějak mi došlo, že zloděj byl tentokrát aspoň trochu menší svině. Jasně, hodil ji do zaplivanýho zákoutí u nádražní kantýny, ale přece jenom se postaral, aby byla šance, že se najde a vrátí. A v tomhle tomu parchantovi pomůžu.

Je tam adresa a já už jsem na cestě tam. Dostat se na kraj města mi netrvá ani hodinku. Pár minut hledání a mám, co chci - správnou ulici a správný číslo. Vyšlapu do třetího patra a zazvoním. 

Hraju si s myšlenkou položit peněženku na zem a odejít, ale nakonec zůstávám. Útěk by na mě hodil stín podezření a já jsem přece čistej. Pak se otevřou dveře a vyvalí se z nich mastodont s tázavým pohledem. Tak toho by se vyplatilo sledovat tejden, aby pak přišla ta přílžitost se na něm obohatit. Protože tloušťka štosu peněz dost často souvisí s tloušťkou jejich nositele. A tenhle nositel stál za to. Navíc chodí i doma v kvádru a to mi přijde fakt snobský.

Podívám se na tu malou hnědou potvoru, která mě sem vytáhla a pak ji otevřu. Podle fotky na občance to je on, ale evidentně je fotečka trochu staršího data. Vrazím mu peněženku do ruky i se vším, co v ní bylo, když jsem ji našel, i s občankou, řidičákem a dalšíma papírama. Stručně mu popíšu situaci, na díky nečekám a odcházím.

Na ulici mě dohnal. Že by mi chtěl poděkovat až tak upřímně? Ne, kdepak. On mluví o penězích. O těch, co jsem z nich nic neviděl, nevěděl jsem, kolik jich bylo a svítá mi, že to podezření na mě nakonec padlo. Do háje. Jsem zloděj, kapsář, chuligán. To všechno a o hodně víc se od tlouštíka dozvím. Chvíli to zvládám, ale pak to ve mně přeteče. Vezmu mu tu peněženku. Vysvětlím mu, kdo jsem, a kdo jsou oni. Říkám mu, jaký rozdíl je mezi námi a jimi.

"... zloděj by totiž udělal přesně tohle."

A kožená, drahá, peněženka zmizela v nedaleké popelnici. Odcházím a nechávám pana Zděšeného za sebou. Nasral mě. Jel jsem za ním ušetřit mu starosti a on mě obvinil z krádeže. Chci na něj zapomenout, ale nejde to. Nutí se mi myšenka, kterou se chci řídit.

"Parchanti, já vám ukážu, jak se buduje společnost."


Honza_W
06. 11. 2006
Dát tip
Samo že jo, jinak bych si to napsat nedovolil;-)

Honzíku,Honzíku.. v Tvém díle je mimo jiné vidět zášť vůči tlustým lidem, čím to je? Nejsi náhodou taky majitelem nositelem parádníku pupku?;)

Honza_W
26. 10. 2006
Dát tip
No já bych nedoporučoval chápat to jako příběh "na základě pravdivé události.":-)

oleandr
12. 10. 2006
Dát tip
No tož dobré, škoda že si ji nepotkal v Olomouci, byla by totiž moje, ale mne ji nikdo nevrátil a asi ani nevrátí a stejně už by bylo pozdě, protože jakmile všude nachlázíš ztrátu všech dokladů propadají minulosti. Je dobře, že se ji šel vrátit, i když někdy to nasere.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru