Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nevyslovená lichotka

14. 10. 2006
3
0
554
Autor
Peggie

Nevyslovená lichotka

   Bylo to krátce po sedmé věčer, jela jsem domů. Jako obvykle jsem si sedla vlevo do zadní části autobusu. On nastoupil asi dvě zastávky po mně - vlastně jsem si ho ani v té chvíli nevšimla - tak nevím. Sedl si téměř úplně dopředu na sedadlo obrácené proti směru jízdy. A pak… asi to znáte - trapná chvíle, kdy se snažíte koukat někam jinam, tedy aspoň on to tak dělal.
   Já mám ale dost bláznivý zvyk. Ráda se v autobuse, tramvaji dívám po lidech. Co dělají, jak se snaží přežít tu šílenou situaci. Většinou jsou prostředky hromadné dopravy přecpané, jste namačkaní na někoho dalšího mnohem víc, než byste chtěli. A on si asi všiml, že si ho prohlížím. Nepatrně se usmál. Na mě! Začervenala jsem se a odvrátila pohled. Až moc nápadně jsem se snažila nedívat se na něj. Už se neusmál, i když jsme se ještě "srazili" pohledy.
   Ani nevím, jestli ten úsměv patřil mně - tedy jestli se usmál KVŮLI mně. Je mi líto, že jsem to nepatrné zvednutí koutků neoplatila. Jednoduše jsem se styděla. Z té nevyslovené lichotky (která snad vážně patřila mně) jsem žila celý týden.
   A vy, kdybyste snad někdy potkali kluka kolem dvaceti, s tmavě hnědými vlasy a přímým pohledem, vyřiďte mu, že ta holka se na něj chtěla usmát, ale než jí to došlo, okamžik, ta chvíle správná pro úsměv, byla pryč.
   Z toho pro nás všechny vyplývá, že se nesmíme stydět někomu oplatit takovou malou radost, jako je úsměv. Alespoň v té chvíli - v to pevně věřím - se stanete malými spiklenci na stejné vlnové délce. Po čase vzpomínka možná zmizí z paměti, ale ten okamžik naprostého souznění se nemusí opakovat.


Peggie
17. 10. 2006
Dát tip
děkuju =)

fidlip
16. 10. 2006
Dát tip
chjo :) *

jufonka
15. 10. 2006
Dát tip
mě se to líbí, takové jednoduché,ale líbí... dávám tip

Armand
14. 10. 2006
Dát tip
děkuji za připomenutí! :) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru