Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak se píší kritiky

16. 10. 2006
0
0
1080
Autor
Dante

Umění psát kritiky je, vážení přátelé, nedocenitelné. Jazyk kritika by měl být svižný, výstižný a do jisté míry také odborný. Je třeba, aby byl rovněž výrazově šťavnatý, neboť taková literární kritika je dobře zapamatovatelná a může být i poučením v oblasti stylistické. Bude lepší, pakli-že si uvedeme názorný příklad.

        Karel Hlaváček:  Hrál kdosi na hoboj

              

             Hrál kdosi na hoboj a hrál již kolik dní,

             hrál vždycky navečer touž píseň mollovou

              a ani nerozžal si oheň pobřežní,

             neb všechny ohně prý tu zhasnou, uplovou.....

 

Kritika: Obsahem této kurevské básně je dozajisté seznámit čtenáře s hobojem. Nesouhlasím však s výrokem, že by si hobojista na pobřeží nerozžal oheň, neboť si myslí, že stejně uplove, no není to píčovina? A proč vlastně píseň mollovou? Kde na to ten Hlaváček chodí. Báseň je to však dozajista kvalitní. Kvalitnější než ty moje.

 

Až budete psát někdy kritiky, doufám že se tak nestane, nešetřete vaší lexikální zásobou a dejte to autorovi pěkně sežrat. Autor nesmí nabýt dojmu, že mu to jde. Měl by zůstat pěkně při zemi a vzít si z vaší kritiky ponaučení. V současné době, a to je můj názor, se brutálně nevyplácí někomu lichotit. Lidi pak píšou strašné snůšky keců (viz. Viewegh). To je poslání kritika.

 

 

  


Supr... (To ještě nebyla kritika) Samozřejmě že střídání sprostých slov se spisovnou čestinou je hovadina a celé je to prostě blbost, ale v jedné věci s tebou souhlasím... Viewegh píše naprostý kecy. Doufam že ses dostatečně nažral... Howg (domluvila sem :)) L.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru