Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Měsíc, strom a kámen

21. 10. 2006
0
0
1088
Autor
harry_axe
 
Ten palouk jsem našel náhodou při jednom ze svých výletů. Nevím, z čeho moje obliba v lese pramení, ale každopádně si nedovedu představit, že bych žil bez toho nádherného stínu, klidu a zároveň lehce opojného šimravého pocitu zneklidnění, které mi les se svými stromy, vůněmi a šelesty přináší. Svůj čas jsem trávil téměř výhradně tam. Toulal jsem se hlubokými pohraničními hvozdy až nebezpečně daleko a často jsem stranou toho slýchával z úst rodiny i přátel velmi kritické poznámky. Proč to děláš, je to nebezpečné! Les je přece les, nemusíš chodit tak hluboko, je stejný tady jako kdekoliv jinde. Jenom hodně stromů pohromadě. Ach, jak hluboce se pletli. Copak nikdy necítili ten opojný pocit odosobnění, který se dá pocítit tam, hluboko uprostřed hvozdu, kde deset kilometrů jakýmkoliv směrem není nic kromě mohutných dubů, buků, bříz, borovic a smrků? Copak nikdy necítili to splynutí s přírodou, tu krásu, pramenící ze souznění s okolním prostředím? Asi ne. Já ano. Trávil jsem celé dny procházením lesů, které bych označil za velmi výjimečné. Když se člověk totiž zatoulal dostatečně hluboko, dostal se téměř úplně z područí světa ovládaného lidmi. Jako by se vrátil o staletí zpátky, kdy dvě třetiny dnešního území pokrýval neprobádaný prales. Staleté duby lemovaly srnčí stezky, horské potůčky protékaly s křišťálovým zurčením zarostlými koryty, vše tak čisté a nedotknuté. A právě v téhle zasuté výspě přírody, tady, hluboko v područí hvozdu, jsem objevil ten palouk.
Ale měl bych svůj příběh začít od začátku, který se udál jednoho slunného dne na přelomu léta a podzimu, což je mimochodem moje nejmilejší období v roce. Ten den jsem se připravoval na cestu do lesa. Byl pátek, v práci jsem skončil dřív a měl jsem v plánu udělat si výpravu do hlubší části hvozdu, kde bych přečkal noc a vrátil se druhý den. Vzal jsem si jenom spacák a něco k jídlu, nepovažoval jsem za nutné se nějak víc vybavovat. Bydlel jsem sám, takže jsem se cestou zastavil u rodičů, žijících asi dva kilometry od mého domu, abych jim sdělil, co mám v plánu. Netvářili se nijak nadšeně, moji posedlost lesem nedokázali pochopit a možná že jim i trochu naháněla strach. Každopádně jsem se s nimi rozloučil a vykročil jsem, vybaven dlouhou holí a batohem, vstříc uklidňujícímu šumění stromů. Mohly být tak tři odpoledne, takže jsem měl do večera v plánu ujít zhruba dvacet kilometrů po trase šikmo se přibližující k hranici. Šel jsem běžnou turistickou chůzí, asi po hodině jsem si sundal lehkou větrovku, protože bylo poměrně teplo. Měl jsem dobrou náladu, okolní stromy se svými pomalu hnědnoucími listy mě uklidňovaly. Už jsem se zmínil, že mám rád přelom léta a podzimu, miluji tu lehce melancholickou atmosféru a změnu barevné palety z letních zářivých odstínů na podzimní pastelově tlumené barvy. Štěrková cesta postupně přešla na lesní, která se postupem času čím dál tím víc zužovala, až z ní zbyla jenom tenoučká stezka. Občas jsem musel překonat prudké stoupání nebo dokonce menší skálu. V podstatě jsem to však ani nevnímal, byl jsem ztracený v myšlenkách.
Asi v sedm jsem si řekl, že se začnu poohlížet po nějakém místě, kde bych se mohl utábořit na noc. Ani nevím proč, ale najednou jsem odbočil z cesty a začal se prodírat lesním porostem, který byl tady celkem hustý. Tvořily ho převážně listnaté stromy, což bylo poměrně unikátní a dávalo to tušit, že téhle části lesa se lidská ruka během let moc nedotkla. Už dlouho se totiž všude vysazovaly smrčiny, které vytlačily původní listnaté a smíšené lesy do míst, kam se člověk se svými pilami a sekerami ještě nedostal. Šel jsem lesem bez zjevného cíle, když jsem najednou zachytil koutkem oka sluneční paprsek probleskující stěnou z listů. Vydal jsem se tím směrem a po pár krocích bylo jasné, že pár metrů přede mnou leží nějaká mýtina. Ušel jsem ten poslední kousek a zůstal stát na jejím okraji.
Byla zhruba kruhová, kolem padesáti metrů v průměru a směrem ke středu se vyvyšovala. A přesně veprostřed, v nejvyšším bodě, byla stavba. Pohřební mohyla oválného tvaru, sestavená z hrubých balvanů. Nejsem archeolog, ale podle zvětralosti kamenů musela být pěkně stará, možná z doby železné nebo bronzové. V tom případě by se jednalo o výtvor původního keltského osídlení. Hrobka však byla napůl pobořená, což měla na svědomí druhá dominanta paseky, mohutný dub. Vyrůstal v těsné blízkosti stavby, jeho kořeny jí během času prorůstaly a to způsobilo narušení stability, takže se část mohyly sesunula a navalila na kmen stromu. Tvar stavby však zůstal zachován, takže celek působil dojmem, jako by se hrobka o strom opírala. Mohutné kořeny dubu pronikly celou stavbou a rozbíhaly se z ní po palouku jako chapadla. Celé to ve mně vyvolávalo zvláštní pocit, jako by se příroda pokoušela vyrvat si zpátky tu svoji část, kterou ji primitivní člověk sebral, ale výtvor lidské touhy po nesmrtelnosti se bránil natolik urputně, že se celý zápas zasekl na mrtvém bodě. A tak tu dva monumenty ve zvláštní symbióze stály po celá staletí. Samy, beze změny, jen jednou za pár dekád se vlivem sil vzniklých tlakem kořenů pohnul jeden z kamenů, tvořících hrobku. Čípak asi byla, ptal jsem se sám sebe ten první den, když jsem ji objevil. Byl to snad válečník, zabitý na tomhle palouku a pochovaný věrným spolubojovníkem? Nebo náčelník, jehož kmen mu vzdal úctu tímhle slabým výkřikem vzdoru proti okolním krutým podmínkám, které si člověk ještě nestihl přizpůsobit? Nebo snad čaroděj, opředený v očích svých lidí podivnou aurou, která jim přikazovala vzdát mu větší pocty než komukoliv jinému, protože co kdyby jeho moc sahala i za hranice smrti? Ta prostá hromada kamenů však neprozrazovala nic a dávala prostor pouze fantazii a snění.
Fascinovaně jsem vyšel z lesa. Propletenec hrobky a stromu tvořil neskutečný výjev, který rozehrával nějakou zvláštní strunu lidského podvědomí. Bylo to až směšně symbolické, jako nějaká ilustrace z knížky pohádek. Pomalu jsem vystoupal na kopeček k mohyle a zaraženě vešel dovnitř. Byla asi dva metry vysoká a vevnitř hodně malá. Část kamenů jedné boční stěny popadala a jejich úlohu převzal šedivý, zvrásněný kmen mohutného dubu. Jeho kořeny se rozbíhaly všude po zemi, také šedivé a pokroucené. Zvláštní je, že v té chvíli mě ani nenapadlo přemýšlet o tom, jak nepravděpodobné je objevit uprostřed lesa pravěkou hrobku. Vlastně jsem nemyslel vůbec na nic. Jenom jsem stál a sál tu podivně prastarou atmosféru, kterou kolem sebe tahle kompozice vydávala ve skoro hmatatelných vlnách. Vtom mě zaujal nějaký záblesk bílé, čí spíš světle šedé, ve spletenci kořenů poblíž kmene dubu. Popošel jsem blíž a uviděl kost. Lidskou holenní kost. Nevím, jakým způsobem bylo tělo nebožtíka v hrobce uloženo, ale časem se zřejmě muselo dostat pod zem (pokud tam nebylo už pohřbeno), odkud tuhle jednu jeho část později vyzvedly rostoucí kořeny stromu. A tak tu ležela. Lidská kost, pravděpodobně tisíce let stará, odkaz na prapůvodní minulost lidské kultury. Vzal jsem ji do ruky (aniž bych si uvědomil, co vlastně dělám) a prohlížel si ji v  podvečerním zbytku světla, pronikajícím škvírami mezi kameny. Zdála se běžná. A vlastně proč by taky neměla, po fyziologické stránce byl její majitel stejný jako současný člověk.
A tam, v jedné ruce třímající hůl, v druhé část nohy pravěkého člověka a zalitý skomírajícím slunečním svitem uprostřed památníku jeho kultury, jsem pocítil jakýsi zvláštní stav opojení spojený s únavou. Možná se vám to zdá jako šílený nápad, ale jediné, co mě v tu chvíli napadlo, bylo přespat v té hrobce. Ani mi to nepřišlo nepatřičné, neměl jsem strach (konec konců proč taky) a mohyla chránila před větrem a případným deštěm. A skutečně jsem najednou začal pociťovat silnou únavu. Mohlo být tak kolem půl deváté, snášela se tma a já chtěl brzy ráno vstávat. Ovšem, dalo by se to chápat jako svatokrádež, ale nepředpokládal jsem, že by se uprostřed noci zpoza stromu vyřítil kmen z doby bronzové a podříznul mě za znesvěcení jejich pohřebiště. Takže jsem si bez dalších okolků rozbalil spacák, zabalil se do něj a v několika minutách usnul.
 
Stál jsem vedle úzké lesní stezky, kterou ze všech stran lemovaly větve stromů, což vytvářelo dojem jakéhosi zeleného tunelu. Bylo asi tak šest ráno, všechno bylo ještě vlhké od ranní rosy. Matně jsem si uvědomoval, že se nemohu hýbat a prostupovala mnou jakási zvláštní důstojnost. Potom mi pomalu došlo, že jsem se stal jedním z mohutných dubů, lemujících cestu, a bylo mi to jedno. Stál jsem tam a vnímal jen vánek ve své koruně a tok času proudící okolo mého mohutného a věkovitého kmene. Nevím, jak dlouho to trvalo, mé  vědomí už nebylo vědomím v lidském slova smyslu, stal jsem se stromem a čas se přestal dělit na kousíčky, byl pro mě jediným celkem. Sem tam prošel nebo projel po cestě nějaký člověk, ale pokud jsem to vůbec zaregistroval, nezajímalo mě to. Když se však okolo mě prohnala tlupa ozbrojenců s šedovlasým mužem v čele, scéna se změnila.
V kontrastu s poklidnou stromovou epizodou kolem mě náhle explodovala série rychle se měnících scén a situací. Šedovlasý se svou bandou vtrhává do vesnice. Oheň, smrt a pronikavý ženský křik. Změna. Žena drží v náruči novorozeně a starý muž křičí a ukazuje k lesu. Žena se s pláčem a klopýtáním rozbíhá směrem k temné hranici hvozdu. Změna. Dítě, ležící v mechové prohlubni kmene mohutného jilmu, očichává bílý zajíc. Najednou se kolem začínají stahovat stíny a nemluvně mizí. Na bílého zajíce se bezhlesně snáší sova a odnáší ho pryč. Změna. Mladý muž, běžící lesem, pronásledovaný několika muži. Zakopne a poraní si kotník. Muži ho dopadnou, dovlečou ke stromu a chystají se ho oběsit, když je zastavuje dívka oděná v zelené a hnědé. Změna. Tentýž mladý muž kráčí lesem, najednou se však obrací a běží pryč. Přibíhá k hořící vesnici a v dálce vidí záda korunovaná hřívou šedivých vlasů. Křičí a trhaně klopýtá směrem k lesu. Změna. Mladý muž klečí před vysokým jilmem se vzpaženýma rukama a mohutným hlasem volá. Kolem se začínají shlukovat stíny. Změna. Z lesa vyjíždí houf jezdců v bílých maskách. Změna. Křik, řinkot, nadávky, zvuky bitvy. Uprostřed boje kolem sebe krouží stárnoucí šedovlasý muž a mladý válečník. Mladík padá, v mžiku se nad ním rozkračuje šedivák a napřahuje se k smrtící ráně, náhle se mu však něco mihne v obličeji a zaváhá. V tom okamžiku mu mladík vbodne do boku dýku a šedovlasý se zachrčením padá na kolena, s vypětím posledních sil se však vrhá dopředu a naléhá vlastní vahou na meč, který přibodává mladíka k zemi. S posledním dechem pak starý cosi šeptá do mládencova ucha, načež oba umírají. Změna. Válečníci s bílými maskami vjíždějí zpátky do lesa. Usedavě lkají a za sebou táhnou nosítka. Změna. Válečníci ukládají mladíkovo tělo společně s jeho zbraněmi do mohyly z hrubě tesaných kamenů stojící na mýtině v lese. Do hrobky vbíhá bílý zajíc a odmítá vyjít ven. Hrobka je zapečetěna. Změna. Tělo ležící na kamenném podstavci uprostřed mohyly. Kolem se začínají oddělovat od stěn podivné cáry temnoty a obalují nebožtíka. Když zmizí, tělo je pryč. Kolem čenichá bílý zajíc, náhle se však mění v kámen, na který skrz otvor mezi balvany dopadá paprsek měsíce. Změna. Válečníci s bílými maskami se pomalu rozcházejí do lesa, každý jiným směrem. Změna. Na palouk vchází stařec. Třikrát zvedá hůl směrem k mohyle, načež se mění v havrana a odlétá pryč. Na mýtinu se snáší klid.
 
Otevřel jsem oči do ranního šera a před sebou jsem spatřil zvláštně tvarovaný kámen, který mi přišel nějakým způsobem povědomý. Mohlo být tak kolem páté ráno a já byl podivně rozlámaný a nevyspalý. Měl jsem dojem, že se mi něco zdálo, ze snu jsem si však pamatoval jen matné útržky. Celkově na mě dolehla špatná nálada a únava pomalu stejná, jako když jsem šel spát. Rozhodl jsem se proto, že dnes už nepůjdu dál do lesa, jak jsem měl původně v plánu, ale vrátím se domů. Vyrazil jsem na cestu v ranním šeru, zvuky okolní přírody, které mě jindy těšily, mě najednou začaly zneklidňovat. Byl jsem rád, když jsem po pár hodinách vyšel z lesa a dal se po štěrkové cestě směrem ke svému domovu.
Nevím, proč jsem o svém objevu nikomu neřekl. Možná jsem to bral jako soukromou věc, jenom mezi mnou a lesem. A je také pravda, že jsem nikdy nebyl příliš společenský člověk a  s lidmi jsem moc nekomunikoval, což ovšem nevysvětluje, proč jsem si nechal pro sebe nález takové vědecké hodnoty. Ale při pouhé myšlence na vyzrazení mého tajemství (ano, tak jsem o tom přemýšlel) jsem měl najednou pocit jakéhosi znesvěcení. Vůbec jsem se v následujících týdnech ocitl v podivném rozpoložení. V noci jsem špatně spal a neustále mě budily zneklidňující sny, pokaždé hned po probuzení nenávratně zapomenuté. Byl jsem unavený, zanedbaný a pořád nervózní. Přestal jsem také chodit do lesa, už mě neuklidňoval, naopak mi z neznámých důvodů začal nahánět strach.
 Asi tři týdny po objevení mýtiny jsem šel z práce po cestě okolo lesa. Snažil jsem se pohledem vyhýbat jeho okraji, zdálo se mi, že mě pozoruje, což mě popuzovalo a děsilo. V té době jsem už měl pocit, že začínám bláznit, protože můj poklidný samotářský způsob života najednou něco rozvrátilo a já neměl nejmenší ponětí, co to bylo. Měl jsem hlavu plnou pocitů, neustále jsem pociťoval znepokojení a nervozitu, ve volném čase jsem místo obvyklých procházek po lese seděl doma a sledoval televizi. Ten den mi bylo v práci naznačeno, že pokud se nedám do kupy, pravděpodobně dostanu vyhazov. A tak jsem se pomalu šoural po polní cestě, utopený v myšlenkách a s nepříjemným pocitem v zádech, pocitem, který už nemizel. Najednou jsem na kraji lesa zahlédl pohyb. Podíval jsem se tím směrem a uviděl starce. Byl oblečený v šedém potrhaném hávu, měl dlouhé bílé vlasy a vousy a ruce založené na prsou. Byl sice starý, ale vypadal mohutně a svalnatě a jeho postoj prozrazoval živočišnou sílu a pružnost. Něco na mě zavolal, otočil se a vnořil se do lesního porostu. Naprosto zmatený jsem se za ním rozběhl a po několikatýdenní pauze opět vkročil do svého bývalého království. Běžel jsem po stopě ulámaných větviček a občas v dálce zahlédl záhyb mužovy róby. Pronásledoval jsem ho houštím několik minut, až jsem spatřil jeho postavu asi sto metrů před sebou, jak stojí vedle mohutného, zkrouceného dubu. Mírně se usmíval, nebyl vůbec zadýchaný. Zrychlil jsem, ale náhle se na mě bezhlesně sneslo cosi těžkého a já ztratil vědomí.
 
Byla noc a já stál na mýtině, na mojí mýtině. Pod pahorkem s mohylou hořel oheň. Před ním seděl stařec z lesa a potichu si prozpěvoval. Melodie zněla prastaře a slova byla znepokojivě uhrančivá. Byla v jazyku, kterému bych neměl rozumět, ale přesto jsem rozuměl:
 
Pod skalou zimy se obtočil had
Z dřevěných kostí tam plameny tančí
            Pod skalou zimy se obtočil had
            Jen hejno krkavců odpověď zná
            Odletím s hejnem krkavců
            Odletím k věčnému ohni
            Odletím s hejnem krkavců
            Do země kde čas shořel v plamenech
 
Stařec si do rytmu bubnoval na malý bubínek ozdobený ptačími pery. Teď, když jsem ho viděl zblízka, připadal mi starší. Byl mohutné postavy, ale svaly už ztratily mladickou pevnost a zbyly z nich jen povislé, stařecké vaky. Nebyl moc vysoký, vlastně byl spíš malý. Měl na sobě mnoho tetování, pokrývajících tvář a ruce, většina zobrazovala zvířata. Vypadal zamyšleně. Po chvíli na mě pohlédl a pokynul mi, abych se k němu posadil, což jsem učinil. Šířil kolem sebe štiplavý pach. Ještě nějakou dobu zpíval, až nakonec zmlkl a díval se na mě.
„Povím ti příběh,“ řekl ve svém hrdelním jazyce, kterému jsem nějak záhadně rozuměl.
„Je to starý příběh. Jmenuje se Běh bílého zajíce. Pamatuj si to jméno, stejně jako si pamatuj všechna ostatní jména, neboť jména jsou důležitá, jak se kdysi vědělo, ale zapomnělo. Nepřerušuj mě za žádných okolností.
 
Kdysi, před velkou zimou, žil na tomto místě mocný šaman. Válečníci putovali z dalekých krajů, aby je začaroval a zvýšil jejich sílu a odvahu. Jednou však válečníci přišli a našli jeho mrtvolu. Pohřbili ho proto a zase odešli. Z místa jeho hrobu vyrostl mocný strom. Jak čas plynul, a uplynulo ho hodně, rostly stromy všude okolo a všechny měly část síly starého šamana. Když někdo tančil za měsíční noci na kraji tohoto lesa, mohl si přivlastnit díl z jeho magie a stát se silnějším a mocnějším. Jednoho dne se však stalo, že tak učinil muž s šedivými vlasy, jehož srdce bylo černé jako havraní křídlo. Když si uvědomil, co se stalo, vydal ze sebe mocný řev, pomaloval si tvář černou hlinkou a zapřísáhl se rozsévat okolo sebe zlo všude, kam přijde. A tak kolem sebe během let shromáždil družinu plnou temnoty a projížděl zemí napříč časem a prostorem (neboť si vzal opravdu hodně ze síly starého šamana) při svém řádění plném krve, strachu a hrůzy. Jednou se s řinkotem přihnal do vesnice, která stála na kraji onoho lesa. Zapálil mnoho chatrčí, pobil mnoho lidí a znásilnil mnoho žen. Jedné z nich se z tohoto nečistého svazku narodil syn. Chtěla si dítě ponechat, ale šaman rozhodil kůstky a rozhodl, že dítě nemůže zůstat. Přikázal proto ženě, aby ho odnesla do lesa a nechala tam. Matka s šíleným jekem prosila o slitování, ale šaman nemohl polevit. Nakonec žena udělala, co po ní bylo žádáno, ale na znamení žalu si vytrhala všechny vlasy a pomalovala si tvář bílou hlinkou.
Dítě položila v lese mezi kořeny mohutného stromu a byl to ten strom, který rostl z hrobu starého šamana. Jeho duch se nad nemluvnětem slitoval a vzal ho pod svou ochranu. Dítě vyrostlo v jinocha a potom v mladého muže. Starý šaman mu šeptal prostřednictvím stromů a zvířat a naučil ho všechno, co potřeboval. Nikdy nedostal jméno, protože neznal svého otce. Mužovým osobním zvířetem byl bílý zajíc, jenž byl jeho nohama a po němž měl rychlost a chytrost, a bílá sova, která byla jeho očima a po které zdědil moudrost a schopnost vidět věci do hloubky. Jednoho dne mladík prchal lesem před skupinou lovců, kterou mu duch přivedl do cesty, a byl by jim hravě unikl, kdyby náhle po své pravici nezahlédl dívku. Podíval se na ní udivenýma očima, neboť děvče ještě jakživ neviděl, a poranil si kotník o kořen starého dubu. Lovci ho dostihli a chtěli zabít, ale dívka, která se ukázala být jejich vůdcem, jim v tom zabránila. Byla to zvláštní žena, oblečená v mužském oděvu a s loveckými barvami na obličeji. Byla dcerou náčelníka vesnice, ze které mladík pocházel, ale to nikdo netušil. Oba mladí se zamilovali a dívka, jmenovala se Soví let, odvedla mladíka do vesnice a učinila ho svým mužem. Dala mu syna, kterého pojmenovali Soví dráp. Jednoho dne byl muž na lovu, když náhle uslyšel varovně zahoukat sovu. Neváhal a rozeběhl se ke svému domovu, doběhl však pozdě, vesnice stála v plamenech a v dálce byl vidět houf jezdců, v jejichž čele jel šedovlasý muž a šíleně se smál. Mužova chatrč shořela, Soví let i s malým Sovím drápem byli podřezáni. Šedivák nikoho neušetřil. Muž zešílel žalem, roztrhal na sobě oděv, vytrhal si všechny vlasy, rozdrásal hruď a se strašným řevem se vřítil do lesa, aby před starým jilmem žádal o pomoc lesního ducha starého šamana. Ten jeho žádosti vyhověl, ale stanovil si hroznou podmínku, totiž že odměnou za pomoc zaujme muž jeho místo strážce lesa a šamanův duch bude moct konečně odejít do země věčného ohně. Muž souhlasil. Šaman vytvořil z nejsilnějších stromů armádu jezdců bez tváře, kteří si nasadili bílé masky. Muž se postavil do jejich čela a vydal se hledat pomstu.
Mnoho let jezdili ve stopách Šediváka a jeho bandy skrze stezky času a prostoru, mnohokrát už byli na dosah, ale Šedivák byl zkušený šaman a vyznal se v hledání zákrutů a cest. Nakonec se však dvě armády střetly a uprostřed bitevního pole stanuli proti sobě dva muži, Šedivák a bezejmenný, otec a syn. Byl to strašlivý souboj, jeden z nejstrašlivějších, a Šedivák by byl v jednu chvíli už už zvítězil, avšak  v jeho očích se náhle mihlo poznání pravdy a jeho zaváhání využil soupeř k tomu, aby ho bodl dýkou. Umírajícímu Šedivákovi se ale z posledních sil podařilo probodnou soka mečem a posledním dechem mu zašeptat pravdu o jeho zrození. Tak dostal umírající bezejmenný muž konečně své jméno, a bylo jím Syn šíleného vlka.
Válečníci s bílými maskami pobili všechny Šedivákovy vrahy a se smutkem a lkaním se vydali na zpáteční cestu do svého lesa. Tam postavili mohylu na palouku blízko šamanova jilmu a Syna šíleného vlka v ní pohřbili. Ten se pak ujal svojí služby strážce lesa a duch starého šamana odletěl na havraních křídlech do země věčného ohně.
            Stařec zmlkl. Chvíli jsme seděli mlčky, pak opět promluvil: „Měl bys mi říct své jméno.“ „James Crowly,“ odpověděl jsem jeho jazykem. „A tvoje?“ zeptal jsem se na oplátku. Stařec chvíli mlčel. Potom se na mě podíval a pomalu řekl: „Své jméno už jsem ti řekl.“
 
Probral jsem se před prahem svého domu, aniž bych tušil, jak jsem se tam dostal.
Po této události se můj život nadobro změnil. Přestal jsem chodit do práce. Netušil jsem, co okolo mě děje, všechno mi připadalo neskutečné. Myslím, že jsem se zbláznil. Často jsem vídal starce na kraji lesa nebo na cestě před mým domem. Přestal jsem se holit a stříhat, takže jsem vypadal jako poustevník. V noci jsem se pravidelně probouzel uprostřed lesa a potom vyděšený a zmatený běžel houštím zpátky do své postele. Také jsem měl neustále dojem, že mi nad hlavou krouží sova, ten pták mě pronásledoval všude, kam jsem se pohnul, jeho nemrkající oči na mě civěly z každého stínu a jeho houkání mě rušilo uprostřed noci i lekalo v pravé poledne. S lidmi už jsem se vůbec nestýkal, pokud nepočítám krátké udivené pohledy, které na mě vrhali obyvatelé vesnice, když jsem vyrazil proměnit část své tenčící se finanční zásoby na to málo jídla, které jsem v té době konzumoval. Les mě neskutečně děsil i lákal zároveň. Někdy v té době jsem také začal občas pociťovat palčivou bolest hlavy, která se skoro nedala vydržet. Jeden z těchto záchvatů mě přepadl, když jsem se vracel ze skrovného nákupu ve vesnici. Bolest byla nesnesitelná a posléze se k ní přidala i závrať, takže jsem si musel sednout. Tak jsem tam s hlavou v dlaních seděl několik minut. Když se utrpení trošku zmírnilo, zvedl jsem svůj pohled a uviděl ho přicházet. Tentokrát si nesl dlouhou sukovitou hůl a na tváři mu hrál lehký úsměv. Vypadal naprosto hmotně. Zastavil se asi dva metry přede mnou a pozdravil mě. Ani mě nepřekvapilo, že mu rozumím.
„Kdo jsi?“ zeptal jsem se ho.
„Jsi neobyčejně nechápavý. Moje jméno zní Syn šíleného vlka,“ odvětila postava, zjevení, přízrak, halucinace nebo jakkoliv ho chcete nazývat.
„Takže ta legenda byla o tobě,“ konstatoval jsem.
„Tvoje řeči jsou jako bzučení mouchy. Jsem tady, abych ti řekl, že do měsíce tvoje duše opustí tvé tělo. Je na tobě, co se s ní stane potom.“
„Co to je za nesmysl! A vůbec, proč bych tě měl poslouchat, jsi přízrak,“ osopil jsem se na něj.
„Jen bzučení…,“ zamumlal stařec, otočil se a kráčel pryč. Bolest mi nedovolila zvednout se a dohnat ho, takže jsem tam zůstal zmateně sedět a díval se, jak kráčí pryč.
            Šel jsem k doktorovi. Ten mě poslal do nemocnice, kde mi bylo sděleno, že mám zhoubný nádor v mozku. Takže přízrak z lesa měl pravdu. Podařilo se mi přesvědčit sám sebe, že ten muž byl pouze výplodem mé chorobou týrané hlavy a doktoři mi to potvrdili. Řekli mi také, že jakákoliv léčba je už v tomhle stádiu zbytečná. Odešel jsem tedy domů, abych tam čekal na blížící se smrt.
            O necelý měsíc později jsem opravdu umíral. Bolelo to. Strašlivě to bolelo, i přes účinky sedativ. Nemohl jsem tomu uvěřit, seběhlo se to tak strašně rychle, z ničeho nic, bez varování… I když varován jsem vlastně byl. Usmál jsem se té myšlence. Vlastní podvědomí mi muselo sdělit, že jsem smrtelně nemocný. Jak je lidské tělo nedokonalé. Jak je křehké… Matka, která seděla u mé postele, zamručela, ať si odpočinu, že jde na hodinku domů a že zase přijde. Pomalu jsem upadal do dřímoty. Když už jsem téměř spal, měl jsem najednou dojem, že mě v podpaží berou něčí ruce, ale dál už jsem nevnímal, pod vlivem silných sedativ a únavy z bolesti jsem usnul jako špalek.
            Byl jsem opět na mýtině. Svítil měsíc. Nevěděl jsem, jestli je to sen nebo skutečnost, ale stál jsem, podpírán dvoumetrovým mužem v bílé masce, v kruhu jemu podobných. Uprostřed hořel velký oheň. Náhle se muži rozestoupili a do kruhu vstoupil můj starý známý stařec z lesa, Syn šíleného vlka, chcete-li. Na rameni mu seděla bílá sova, u nohou se pletl bílý zajíc. Kůži měl podivně zarudlou, ostře kontrastovala s jeho tetováním. Začal prozpěvovat vysokým hlasem cosi nesrozumitelného, Bílé masky zpívaly hlubokými hlasy s ním. Náhle všichni naráz zmlkli.
„Jsi tady, protože jsi byl vybrán!“ zakřičel stařec.
Lesem to zadunělo, jak po něm Bílé masky větu zopakovaly.
„Staneš se duchem lesa, okem sovy, tlapou zajíce i listem hlohu, dubu a jilmu!“
Znovu dunění.
„Jediné, co stane mimo tvou moc, bude černé křídlu havraní, neboť to chrání věčný oheň!“
Dunění.
„A co když nechci!“ zasípal jsem vyschlým hrdlem.
„Potom zemřeš a nenajdeš naplnění, potom tvůj duch bude navždy bloudit pustinou a nenajde svůj věčný oheň!“
„Kecy! Proč zrovna já?!“ připadal jsem si jako blázen.
„To je jedna z věcí, které zjistíš v budoucnu,“ zazněla nic neříkající odpověď.
„A když řeknu ano?“
„Potom bude tvůj duch strážit tento les do té doby, než nastane čas najít někoho jiného. Les musí být zachován.“
Nevím proč, ale nějak jsem cítil, že má pravdu. Les musí být zachován. Něco ve mně mě tlačilo k tomu, přijmout ten úkol za svůj. A šlo koneckonců o velmi ušlechtilý úkol. Zrálo ve mně rozhodnutí a uzrálo v pravý čas, protože moje tělo už nedokázalo dále vzdorovat tlaku cizího tělesa ve své nejintimnější části.
„Přijímám,“ zasípal jsem z posledních sil a pak můj duch opustil svou chatrnou tělesnou schránku.
„Staniž se!“ zahřímal stařec a třikrát uhodil holí do země.
            Pozoroval jsem Bílé masky, jak ukládají mé mrtvé tělo do mohyly. Cítil jsem jejich zdánlivě lidská těla, viděl jsem mízu proudící v dřevěných údech. Přikázal jsem jim, aby přijali svou stromovou podobu, dokud jich nebude opět zapotřebí. Potom jsem sledoval Syna šíleného vlka, jak třikrát zvedá svou hůl směrem k mohyle, mění se v havrana a prchá z mé moci.
            Samozřejmě, hledali mě. Ale mýtinu nikdy nenašli, koneckonců ani nemohli. Viděli jen to, co jsem jim ukázal. Vím o všem, co se děje v lese. Každý pták je mýma očima, každé zvíře je mýma nohama. Aura kolem stromů, a tím pádem i moje moc, sahá tak daleko, kam až dosahují jejich kořeny, a to je pěkný kus za viditelnou hranici lesa. Mohu tak pozorovat svoje rodiče. Mohu i zasahovat do jejich životů. Já a les jsme jedno a les odjakživa hluboce ovlivňoval lidské osudy. Konkrétně tenhle má velice bohatou historii. A já mám spoustu času na to, abych ji prozkoumal…
 

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru