Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

smrt modlám, san franciscu obzvlášť!?

12. 11. 2006
1
31
882
Autor
kalašnikov

diskuse

Zaráží mě zde na tomto bohulibém serveru, jehož význam pro universum by nezvážila a ni nanováha, nadměrná absence soudnosti u některých uživatelů. Tento nedostatek (zřejmě způsobený nadbytkem chlóru a magnesia) se projevuje posedlostí komentovat všechno dobré (subjektivně se líbící) větami obsahující několik archetypů. Tyto jsou zejména: beat, beatnik, underground, san francisco, kerouac, ginsberg, beat generation. Nezřídka dochází také k výrokům jako "bylo to fakt beatový!" nebo "konečně nějakej beatnik na písmáku" nedejbože "jedinej beatnik na písmáku". A já se ptám:

1) Je to normální i v jiných zemích světa?
2) Nejste tak trochu kreténi?
3) Jak se pozná beatnik? Že píše o chlastu? To dělal i Gellner a Puškin...

a 4) jsou ti beatnici skutečně takové hvězdy?

 

a 5) Máte rádi Bukowského? (tato otázka má svůj účel, věřte mi..)


31 názorů

magnetka
18. 11. 2006
Dát tip
tak koho tu varis? snad nie tych junakov spoza "jazera"? mozu oni za to co sa z nich urobilo? prezivali, pisali.. a asi mali znacne v pici, co je okolo za humbug .. tak jake polemiky o nich...

šátkonoš
13. 11. 2006
Dát tip
Gellner a Puškin byli v tom případě taky Beatnici

Noe1: jako debil mi neprijdes, to bych se s tebou nebavil. Nadruhou stranu plky bud nepoznas, nebo to po sobe nectes... papouch: zvasty mozna nekdy pisu, ale HRUBKY?!!! - TO NIKDY, NENI MOZNA!

Rabb
13. 11. 2006
Dát tip
Na nic takovýho, kde by se psalo něco z výše zmíněných, jsem nečetl.. ..proto se k diskusi nemohu vyjádřit.. :-)

Neodpověděl jsem na poslední otázku, tedy: raději mám Bud War.

Cool úvaha, jen bych ji nazval "Smrt Rimavskej Sobote a Kuala Lumpuru" !!!

Noe1
13. 11. 2006
Dát tip
františek: nevidím, pokud nemám zrcátko, ale že si napsal velmi hezkou ukázku plku, to ještě rozeznám. Hele tak mi ještě odpověz jakej sem debil a ukončeme to.

Noe1: nevydis si do huby

papouch
13. 11. 2006
Dát tip
taki jsem pokritec začala zyma tak jsem si vzal pokrívku hlavi božínku to jsou žvásty a navíc s hrubkama

Noe1
13. 11. 2006
Dát tip
František: dík za ukázku plků ;-)))

jiste, skatulkovani je urcite popularni problem... Nicmene je nutne pro orientaci a systematicky pohled. Nesmi ovsem byti prilis zjednodusujici - to je jeji riziko a urcita dan. Efektivni schema nema zjednodusit, ale odhalit nejake (ne vzdy na prvni pohled viditelne) vnitrni vztany a souvislosti. Proto jsou schemata dulezita, esencialni pro lidske mysleni. Tim se dostavam k tomu, ze ony skatulky nejsou nic spatneho, prave naopak. Nesmi se vsak nejak ideologizovat, totiz vyvysit nejaky parcialni vyznam proti celku. Cimz se dostavame k tomu, ze odpurci skatulkovani se vlastne dopousteji chyby, kterou by radi kritizovaly na ostatnich. Proto jsou vsechny vykriky typu "komu na tom DEBILNÍM ŠKATULKOVÁNÍ záleží?" pouhymi pokriteckymi zvasty.

Noe1
12. 11. 2006
Dát tip
ad 2) nikoliv, jse debilové a lůza ... a co ty, nemyslíš, že si tak trošu kretén? komu na tom DEBILNÍM ŠKATULKOVÁNÍ záleží?

kalašnikov
12. 11. 2006
Dát tip
hele aby to byl os tou vokurkou: já uznávám, že tu bylo cosi, co bylo nazváno beat generation a že autoři téhle škatule se od sebe sice diametrálně lišili co se týče psaní, ne už tak života, přeci jen byli kámoši (každý dopadl po svém, srov. Ferlinghetti X Kerouac); a když tady frajer napíše báseň ve stylu "neznal masturbaci / proto nikdy nepoznal literaturu" apod. a někdo mu na to napíše" wow, první beatnik kterýho jsem tu potkal! tak pardon, pánové...ale je mi beatovějc

papouch
12. 11. 2006
Dát tip
beatníci jsou ded, ať žijou hipís!!! :-P

HV
12. 11. 2006
Dát tip
s precenovanim vyznamu suhlasim (myslim, ze tato vec je vyriesena u lit.kritiky uz dost davno-to len niektori nie a nie otvorit oci...)...takisto ako sa jevtusenko nedavno vyjadril o akomsi vulgarnom trende (teraz myslim v absolutnom zmysle, nehovorim o obcasnych funkcne vyuzitych vulgarizmoch v texte)v polovici 90´s, ktory uz vsak pomaly doznieva(podla neho)...opat niektori spia aj v tomto pripade - chce to aj sledovat ine trendy, nie furt tu svoju muziku...

HV: ja se tu rozhodne nesnazim znehodnotit jejich vyznam, spis chci ukazat na to, ze je jejich vliv dost casto precenovanej. Pro me je to mrtvola. A to velice pobavena mrtvola, jestli je nejak schopna vnimat nexistenci tohohle vyznavacstvi. Tenhle obdiv by totiz asi vetsina brala jako vrcholnej uspech jejich vlastniho cynismu...(pokud aspon muzu mluvit za mistra Bokow.) ;-)

StvN
12. 11. 2006
Dát tip
Jó dreamerman, s tim jsem si taky potykal:) Tohle, co tě trápí, se tu objevuje už od počátku. řekl bych, že 2/ ano 5/ ne

ceder_john
12. 11. 2006
Dát tip
máš v prdeli vokurku?

HV
12. 11. 2006
Dát tip
...z hladiska vyvoja literatury im (beatnikom) nemozno upriet fakt, ze vratili hlavne prozu k civilnejsim formam podania (v poezii sa uz naopak casto vyskytuju aj inter(resp. meta)textove odkazy na diela inych umelcov...(co je trosku da sa povedat vybocenie z civilnosti-mozno az snaha o skulturnovanie citatela, akokolvek to nazveme)...ale prejavy v komentaroch tuna ohladom prirovnavania jednotlivych dielok k takejto literature su dost povrchne...v mnohych pripadoch ide o prave ten trend, ze taketo pisanie jednoducho oslovi viac mladych ludi ako tych skor narodenych - a ktoryze sa tu vlastne pohybuju? prave taki... priklon je teda lahko vysvetlitelny a niet sa comu cudovat... (uz len podotykam, ze opacny pristup - absolutne popieranie vyznamu beatnikov - svedci tiez o urcitej obmedzenosti...z toho hladiska je dobre, ak sa aj jedna aj druha strana odosobni)

a2a2a
12. 11. 2006
Dát tip
1) Normální může být i to, co je jinde nenormální 2) Určitě tak trochu jsem, a možná víc, než tuším 3) Své vnímání bych neobhájil, třeba Pablo_honey 4) Hvězd je plné nebe 5) Buk. mému vkusu nevyhovuje, ale jiné oslovuje

1) myslim, ze je neco obdobnyho i v jinych zemich, jenom se vsichniu neopicej po tech poserech. Je to v takovym to stylu, jako jsem cetl nekde tady v jednom peknym pokusu o pismackej slovnik... "alternativni = byt stejny jako ti o kterych se tvrdi, ze takovi jsou" no a vzhledem k povaze osazenstva jsou proste IN blechaci ze san francisca..... 2) nedokazu posoudit....ale jsem vzdelavatelnej i vychovatelnej, i kdyz se tyto dispozice ztracej 3) znamena to pohle toho, ze pise o chlastu, je alternativni, ale hlavne hrozne zere Bukowskwho... 4) jsou, je to plny pozy a na to se spousta adolescentu chytne. Kdyz ne na ne, tak na johnyho rottena (ta osoba je uplne stejna jako Bukow.), nebo toho frontmana z metaliky (jak se to vlastne jmenuje?) Pro mlady lidi je to proste srozumitelny a lehko se s tim ztotoznujou. Pomaha jim to resit nektere vyvojove ukoly. 5) nemam, cetl jsem asi 3 jeho dila a uz nic takoveho nepotrebuju zakouset. Byla tak okouzlujici, ze jsem dokonce zapomnel jak se jmenovala. Chapu, ze se to lidem libi, ale vyrusta se z toho (v lepsim pripade - pokud mohu soudit)... jinak mun, za stravnej postreh

HV
12. 11. 2006
Dát tip
v sf som osobne stravil asi pol roka a to mesto ma napriek vsetkemu svoju neopakovatelnu atmosferu (aj ked ta z 50´s 60´s uz samozrejme davno pominula a zbytok je reklama a biznis)... ale tiez sa mi niekedy zda povrchne (mierne povedane) aplikovat vyrazy "beat, beatnicky a pod." len z hladiska motivistickeho zamerania textu, pripadne temy sex, drogy, rokenrol :) bukowski s beatnikmi ma pramalo spolocneho, osobne myslim, ze napisal vela - z toho vela zbytocnych knih (on sam by asi povedal ze sraciek), ale naproti tomu zopar skutocne genialnych vypovedi - aj prozu, aj basne...tolko z mojej strany:)

Talbot
12. 11. 2006
Dát tip
Tož kurva, kto je tuná beatnic? :) No jo.... A co třeba socialistickej realismus, "máme zde nějakého socialistického realistu?" Nebo "čistého patafyzika?"

JiKo
12. 11. 2006
Dát tip
Nechápu na co se vlastně ptáš. Slova zde napsaná prostě nedokážou popsat vše (popiš jak chutná rybíz) a tak se prostě vychází ze srovnání.. Myslím, že slovo beatník má více významů než v té diskusi pod dílem. 1/ no já teda taky neexistuju ale řekl bych že formální zařazování a škatulkování se díje všade 2/ odpovím jen za sebe, nejsem. Ty seš? 3/ nevim, já ten styl/směr nečtu 4/ pokud sou hvězdy tak úplně stejné jako ty ostatní... jde jen o kontext, tomu se líbí to a je to pro něj modla a jinýmu zase něco jinýho. 5/ bukowa sem nikdy nečet, musím?

kalašnikov
12. 11. 2006
Dát tip
mě to nesere ale zaráží, kdyby mě to sralo, tak se na to můžu přece vysrat; viz tamta diskuse, kde jeden beatnik říká druhému, že není beatnik

kalašnikov
12. 11. 2006
Dát tip
http://pismak.cz/index.php?data=read&id=121381&cr=all diskuse pod tímhle mě k tomu inspirovala... jsem beatnik/nejsem beatnik/jsi beatnik/ nejsi beatnik/ kdo je beatnik?

Talbot
12. 11. 2006
Dát tip
Proč tě sere zrovna tohle? Já si toho zaprvý nevšiml, a potom..... tyhle "modly" se přce objevujou v různých maskách. Z beatu se stala sračka, póza a navíc v moderním světě už beat nemá co říct. Jestli je to normální v jiných částech světa? V americe se to jen hemží "Beatnic Caffee". Nejsme kreténi? Já zrovna teď jo. Jak se pozná beatnik? Má mozek. Bukowski? Mám ho rád.

kalašnikov
12. 11. 2006
Dát tip
ad 4)odpověď čpící zaslepeností v prdel jacka kerouaca

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru