Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O Karlíkovi

13. 11. 2006
6
54
2292
Autor
Skřivan

O Karlíkovi

 

Vstoupil Karlík do úzké chodby. Po obou stranách táhla se řada dveří, až do nedohledna.

„No pocem,“ pomyslel si Karlík, „to mě z toho vyveď.“ A už bral za kliku u prvních dveří vlevo. Otevřel je a vstoupil dovnitř.

Jakmile vešel, dostal dvě facky, každou z jedné strany, kopanec do zadku a byl zas venku. Ani si nevšiml, kdy se stihl otočit.

„No potěš pámbu,“ řekl si Karlík. „To jsem to ale slízl. Je tohle vůbec možný? To musel bejt nějakej omyl. Zkusím to znovu a uvidím.“

Zkusil to znovu a neviděl celkem nic. Na chvíli se mu sice rozsvítilo, ale to jak schytal dvě úplně stejné facky jako předtím. Pak zase tma, kopanec do zadku a byl zpátky na chodbě.

„Potěšpámbu podruhý,“ řekl si poprvé Karlík a nevěřícně si osahával tváře.

„Tak na tohle si teda posvítíme,“ pravil a odhodlaně vstoupil potřetí. Tentokrát to byly pro jistotu tři facky. Kopanec do zadku následoval vzápětí a nebylo co řešit. Opět stál na chodbě přede dveřmi. To už si mohl hlavu ukroutit samým divením.

„Teda, tohle je fakt divný,“ usoudil. „ale já tomu přijdu na kloub.“ Počtvrté otevřel dveře, nadechl se a vešel dovnitř. Tak hodně štěstí, Karlíku.

54 názorů

jikrous
31. 01. 2008
Dát tip
Starý lupič v nové masce vrací se na místo činu. Přináší s sebou svůj lup: profil.lide.cz/profile.fcgi?akce=profile&user=hathor&auth= - 43k Odloží si ho tu na bezpečném místě v síti a odchází s pánembohem. Buď je bezpečno všude anebo nikde. Pak spustí alarm a...

Lakrov
01. 06. 2007
Dát tip
Líbí se mi, jak se 'redaktoři' distancují od dění na Svém Písmáku. Vzorový přístup :-) . Následováníhodný?

ani mne už tie avíza nemusíte posielať.

Narvah
30. 05. 2007
Dát tip
ne, mě to fakt nezajímá, takže to zkuste se skřivanem udělat příště tak, že mi avízo nepošlete. pro jistotu si vás chlapci bloknu, to bude jednodušší.

Skřivan
30. 05. 2007
Dát tip
Hoši, hoši... :-)

jikra
30. 05. 2007
Dát tip
Sorry, posílám avíza automaticky všem, co sem kdy vešli. Esli tě to ale nezajímá, tak sem, laskavě, už nelez. Dík.

Narvah
30. 05. 2007
Dát tip
jikro, neposílej mi avíza ke svým kravinám. mě to nezajímá.

jikra
30. 05. 2007
Dát tip
I STO KRÁLŮ CHTĚLO MERMOMOCÍ UDRŹETI SE U MOCI STO KRÁLŮ VLÁDLO DNEM I NOCÍ A PROPADALO BEZMOCI II STO KRÁLŮ VLÁDNOUT NESTÍHALO UŽ SE JIM ANI NECHTĚLO A ŽE TO BYLO STÁLE MÁLO HNED ZE STA DĚL SE STŘÍLELO III TA STŘELBA ČASEM ROZMETALA KRÁLOVSTVÍ CELÉ, VZAL JE ĎAS I TO, CO ZBYLO Z TOHO MÁLA ZŮSTALO KRÁLŮM NAPOSPAS IV STO KRÁLŮ SE... NO, POHÁDALO A PAK SI VJELO DO VLASŮ PŘELI SE, ZDA BY SE TO STALO ZA STARÝCH JEŠTĚ, ZA ČASŮ V KDY VŠICHNI SBOREM KLANĚLI SE JEDNOMU, CO BYL KRÁLŮ KRÁL KDY V MÍRU ŽILA KAŽDÁ ŘÍŠE A BŮH JE VŠECHNY MILOVAL

Narvah
28. 05. 2007
Dát tip
seš..

jikra
28. 05. 2007
Dát tip
Rádo se stalo. :-)

Jdu na Úvalskou kroniku:-) Děkuji moc Jikro !

jikra
27. 05. 2007
Dát tip
..už sa nepametám, z nějaké kroniky. Úvalské? Brouzdal jsem netem.

Ježiš , to je nádhera Jikro. Odkud pak to je?

jikra
27. 05. 2007
Dát tip
"Múdrým v opatrnostech pánom purgmistru a radě města Kúřimě ! Službu svú vzkazuji, múdří a opatrní pánové, přátelé moji milí. Spraven jsem, že by ve vazbě Vaší Mti nějaký Blažek mlynář seděl, kteréhož jsem některým časem od smrti vyprosil, kterúž v Úvale vzíti měl a za něho jsem urozenému pánu Janovi Škvoreckému přiřekl a urozené vladyce panu Jindřichu Hostýnskému, že mu žádných škod ani pohrůžek činiti nebude domnievaje se, že on těch věcí zlých přestane. I nepřestal jest až posavad, ale chodé po silnicích loupil. Protož, milí páni, já V Mti žádám, jako souseduov i přátel milých, že se takovým lotrem, zločincem dostatečně podle země svolení ujistiti ráčíte, jakož na zločince příleží. 7. června 1508. Mikuláš Karlík z Nežetic."

Skřivan
27. 05. 2007
Dát tip
Aha. Já jsem se tam raději s nikým nevybavoval a upaloval pryč. Pro jistotu. Ale je tam pěkný výhled do zeleného.

Von dědeček byl nějaký nenaložený,teprve později jsem přišel na to proč. Karlíkové z Nežetic neměli Karlík nikdy v držení,tak jsem tam asi rozmlouval s někým úúplně jiným :-)

Skřivan
27. 05. 2007
Dát tip
Dík. Snad trochu jinak. My tři a pes vlakem z Hl.n. v 9:56, courem přes Dobřichovice a výstavní benzínovou pumpu s podiem (tady by šlo i divadlo) na Karlické směr lesy. Horko, vedro. Pít, jíst, nečíst. Tedy nečtení. Psa popotahování, psem cloumání. Vodítko. Po-po-po-povídání. Místy i žva-žva-žva-žvanění. Na Karlík odbočku minout. Cestou odpočívat, do nebe skrz triangl mezi korunami stromů hledět, rozdělit, vrátit, na místě stanout, dolů popatřit. Nadechnout se a jít. Karlický vzduch v plicích dolů snést. Do řeky nad kolena jedna žena vstoupit. Druhá na břehu sedět. Já kopřivou topořivou po předloktí žahnut. Vlakem první třídou do Mů vraceti se. Průvodčím do patřičných mezí vykázáni býti. Obsazené pozice potupně vykliditi. (Jak feťák normálně se chováš hlas říkat slyšeti.) Tak my. Jak vy? A oni? A kam? A proč vlastně? čtení návrh: čtenář vezme si svoji oblíbenou knihu, zajde s ní na své oblíbené místo, kde si z ní něco přečte (případně ji shltne jedním dechem) a obohacen vrací se, odkud byl přišel. Bohatství své si ponechá. srazy, akce: viz Klub pikniků. P.S. Na státní svátek má se snad slavit státní svátek, ne? Jaképak čtení?

Skřivan
27. 05. 2007
Dát tip
...kdo to chce vědět? Obyčejný_chlap1: A cos tomu říkal?

Já tam už byl. Rytíři z Karlíků jsou totiž moji předkové /nebo já jejich zadek?/, tak jsem se musel podívat kde žil prapraprapra a ještě několikrát "pra" dědeček.

Milly
25. 05. 2007
Dát tip
Viz Jolana.. :-)

Narvah
25. 05. 2007
Dát tip
ty seš debil nebo co?

Jolana19
25. 05. 2007
Dát tip
nenene..takhle ne..kde je to čtení..delší časová průprava..proč to není v oznámením srazy akce..a vůebc ještě jsi tam nebyl..nejdřív průzkum bojem..pak popis a pak akce..vše má svůj čas..naplánuj to na státní svátek..to čtení..:-)), ale jinak dík za avi

Skřivan
25. 05. 2007
Dát tip
Takže vlakem, 10:06 ze Smíchova do Dobřichovic. Pak pěšky směr Karlík. Nic tam prý nenajdete. Jen zbytky valu a nějaké staré zdivo. To bude ono. Zdar. A sílu.

Skřivan
22. 05. 2007
Dát tip
Tak já počkám, až se to k vám na Moravu dostane, dej mi vědět, jo?

Milly
22. 05. 2007
Dát tip
Tak to jo. :-)

Skřivan
22. 05. 2007
Dát tip
Dyť ba, ale nejdřív to přece jen třeba "omrknout". Na vlastní oči jak v TV Nova.

Milly
22. 05. 2007
Dát tip
Souhlas. :-) To tam dělej se ženou a švagrovou, co chceš- já měla zato, že tam chceš něco udělat v souvislosti s Písmákem- a čtení, mimochodem, by nebyl špatnej nápad...

Skřivan
22. 05. 2007
Dát tip
neposílám Energie mám spoustu... nevím, kolik času. Pojedu tam tuhle sobotu se ženou a snad i švagrovou a něco tam udělám. Kde to je viz: Milly

Jolana19
22. 05. 2007
Dát tip
dobře tak já jedu na Karlík..kde to vlastně je? ;-)..udělej sraz na Karlíku celýho Písmáku..udělej tam čtení..jestli teda máš dost času a energie,..možná si i vyzkoušíš Karlíkovu cestu ;-)

Narvah
22. 05. 2007
Dát tip
neposílej mi avíza

Skřivan
21. 05. 2007
Dát tip
Tak jestli budeme alespoň tři, jsem pro. Jinak to spíš odpískám, resp. může jít každý sólo. Souhlas?

Milly
21. 05. 2007
Dát tip
fuf! Karlík :-)

Milly
21. 05. 2007
Dát tip
No, tak asi někdy o víkendu nejlíp... :-) A spojila bych to ráda s výletem po blízkém přírodním oklí (pokud tam trochu přírody je, ale to předpokládám, že hrad nejpíš stojí v lese...). Jo, tak procházka by šla...- a href=http://www.hrady.cz/index.php?OID=858>Karlík zde :o)

Skřivan
21. 05. 2007
Dát tip
Narvah: zkuste to, prosím, jinak. P_d + Milly: 3 už je kolektiv. Na štrůdl to zatím nevypadá. Ani nevím, jestli tam nějaká vrata jsou, nikdy jsem tam nebyl. Nějaké návrhy na termín (představy) máte?

Milly
21. 05. 2007
Dát tip
Já bych jela..... jen nevím, jestli ve štrůdlu- ráda se procházím kde chci a jak dlouho chci........

Narvah
21. 05. 2007
Dát tip
neposílejte mi avíza.

Skřivan
21. 05. 2007
Dát tip
P.S. Napadá mně, že Karlík si pěstuje minimálně jednu dost potřebnou vlastnost: vytrvalost. Mimochodem, kdo z vás ctěných čtenářů a přispěvatelů by byl pro uspořádání hromadného výletu na královský hrad Karlík, při kterém bychom se společně poklonili duchu královen českých (které to s našimi vladaři nikdy neměly jednoduché) a složili jim tak náležitý hold? Hlasujte, prosím, teď:

Skřivan
21. 05. 2007
Dát tip
Jolano19, jak to dopadne záleží opravdu a jedině na tobě. Na nikom a na ničem jiném. Tak už to u povídek s otevřeným koncem bývá a proto je autoři čas od času hodí v plen. Jako sám život... přeji ti hodně štěstí v hledání odpovědi na tvoji kurážnou otázku. Kolik z nás si ji ani nedokáže položit, natož aby se sami pídili po odpovědi. Držím palce.

Jolana19
21. 05. 2007
Dát tip
no avi..dostaneš buď od někoho nebo když si zadáš autora do oblíbených.. já pochopila , že je to o životě ale nevím jak to dopadlo ;-)..taky mám sen..tak..mě zajímalo jak to dopadne..bylo to spíš povzdechnutí

Korála
20. 05. 2007
Dát tip
Tyjo, já mám pocit, že nad tim všichni buď strašně filozofujou, nebo naopak povídku kratší než stránka zavrhujou. No, možná, že ten můj postoj nejni to, co autor zamejšlel, ale mě to příde děsně nejdrsnější. Tipec A o ničem to nejni ani v nejmenšim a vůbec.

Jolana19
20. 05. 2007
Dát tip
tak by mne zajímalo jestli na to přišel nebo ho umlátili..ono je možný docela cokoliv

JiKo
20. 05. 2007
Dát tip
Taky jsem napsal takovou sérii povídek "O ničem" ps: proč mám avízo?

:-)

vtipné *

Milly
20. 05. 2007
Dát tip
To vcházel pořád do těch samých dveří? Proč, když jich tam byla celá chodba??

Lakrov
20. 05. 2007
Dát tip
Nevím, co je črta, ale tahle povídečka se mi líbí. Stoupá z ní takové přání k... k čemu vlastně? K novému životu? Ko ví, co když to bude pořáď stejné. Další dveře, dalši facky a kopance, ale nezdolná síla, která nás (Karlíka) nutí pokračovat v hledání. "Rozdejte mi nejhorši karty, já s nimi vyhraju!" řekl či napsal prý někdo kdysi. Nemohu si vzpomenout, kdo to byl. Najde se nápověda? TiP.

Skřivan
28. 11. 2006
Dát tip
že bych zapomněl?

Skřivan
13. 11. 2006
Dát tip
Zajímavé slovo - předkusáci. Co si pod tím mám představit zdejšího?

SENIOR
13. 11. 2006
Dát tip
Možná, že tím chtěl autor něco hlubokého halasně vykřičet do světa, ale zbytečně to jakoby zaobalil, takže zdejší předkusáci tomu stejně nikdy nepřijdou na kloub. Výsledek snažení bude až příliš nulový. Tudíž nemohu hodnotit lépe než 3-

Narvah
13. 11. 2006
Dát tip
o ničem.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru