Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dovolte mi, abych Vás doplnil, pane Shakespeare!

26. 11. 2006
2
14
1744
Autor
semtamfórek
Dovolte mi, abych Vás doplnil, pane Shakespeare!

Moudrý klasik kdysi napsal:

"Láska je jako děcko, jež touží po všem, co má na očích."

Dobrá tedy. A co třeba takto:

Láska je nezvedený fracek, co křičí před kýčovitou výlohou plnou barevných plyšových nesmyslů a jen bezděčně ukazuje tu a tam a žadoní a škemrá a tahá za rukáv, jako by nevědělo, že se mu po růžovém pokojíčku válí hromady jiných hraček - panenek bez očí, medvídků bez rukou, autíček bez kol - hraček, kterých si nikdy nevážilo,- hraček, které vždy odhodí, jen co se nablízku objeví jiná, nejlépe ta co patří někomu jinému.
Láska je jako novorozeně, které je nejrozkošnější, právě když s nevinnou tvářičkou zachumlanou v peřinkách spí a nemá tušení, kdo ho s tichým strachem blaženě pozoruje.
Láska je věčně hladový kojenec, který saje a saje - zpočátku příjemně žužlá a nakonec nenasytně bolestivě drásá do krve zdroj své potravy, dokud nemá dost a když nemá, tak začne křičet, že z toho jednoho bolí hlava.
Láska je mimino, které si vždy rádo s úlevou nadělá do plenek a spokojeně usne zahaleno vlastní špínou a pachem a velmi se diví, když ho někdo nabádá, aby to co z něj vychází, dostalo nějaký tvar a končilo mimo jeho dosah.
Láska je neposedné mrně, kterému ta co ho nejvíc miluje neustále podstrojuje, hlídá ho, strachuje se, konejší i kárá - věnuje mu tolik času a péče, až nakonec zapomene, že byla kdy někým jiným než matkou.
Láska je nemluvně, které se dívá na svět síťkou kočárku a žvatlá, aby ten kdo ho sleduje, měl vždy nadutý pocit, že volá zrovna jeho jméno.
Láska je batole, které se usilovně staví na zadní, znovu a znovu se pokouší udělat krok, potácí se s noblesou opilého klauna, aby vždy s nářkem upadlo. Nikdo se však nesměje, naopak všichni povzbuzují, neboť si až příliš živě vybavují své vlastní pády.
Láska je jako děcko, které se s pocitem bezpečí tetelí v teplém náručí své matky, aby možná jednoho dne nebylo nablízku, až bude znavená a smutná máma jeho opětovné objetí nejvíce potřebovat.
Láska je jako dítě, které vyrůstá před očima svých rodičů a stává se tvárnou hmotou pod rukama, které dříve hladily a nyní slouží spíše za bábovkovou formu, aby se před sousedy chlubily, jak dobře umí péct. Bábovka časem okorá a ztvrdne a nakonec si na ní možná sami pekaři zuby vylámou.

----

Tak dobrá, prokoukli jste mě.
Láska je mrtvé dítě uložené v bílé rakvičce. Často jsem se na ně chodil dívat a nemohl uvěřit v jeho smrt - neustále mám před očima ten živý smích. Je to snad věčnost, po kterou se smutkem přináším věnce k jeho tělíčku. Čekám, až ho někdo konečně zasype hlínou, abych jej déle neviděl. Ten někdo bude roztomilé děťátko, plné smíchu a nadějí. Musím ho mít rád stejně jako prvorozené.

14 názorů

.
01. 01. 2007
Dát tip
máš pravdu.. láska neexistuje ..

Tohle jsem jednou napsala na čokoládu :))

Můj pocit při psaní: Vlastně mi šlo hlavně o to, vytvořit maximální kontrast mezi první a druhou částí toho textu. Napsal jsem ty řádky velice rychle,než abych je mohl prezentovat jako promyšlenou úvahu nebo zpověď. První část je vlastně klasický řev dítěte v přeplněném autobuse, kterému matka odepřela sladkost (až po jídle) - neohlíží se na to, jestli se mu někdo směje - prostě řve a řve. Druhá část je rezignovaným přiznáním, že to já jsem dostal facku a zbytečně křičím (navíc jsem si ji určitě zasloužil, jak to tak chodí). Přirovnávat lásku k dítěti mi přijde snadno pochopitelný. Ve vztazích jsme často naivní i sobečtí, plni smíchu a radosti ze hry a smyslu pro zodpovědnost se musíme učit. Jako se dítě přirovnává k nepopsanému listu papíru, tak i vznikající vztah mezi lidmi je velkou hádankou - teprve čas a výchova ukážou, co z něj vyroste. Pokud to není chápáno alespoň trochu takto, potom jsem to napsal opravdu špatně. /za normálních okolností bych si nikdy nedovolil polemizovat s největším klasikem světový literatury, ale to víte - děti

Baziliška
29. 11. 2006
Dát tip
klasik je klasikem proto, že se líbil autorovi učebnice, přišel mu dostatečně srozumitelný a zanechal v něm dojem, že jeho tvorba je cenné umění...se podívej do učebnic;-))

Baziliška
29. 11. 2006
Dát tip
máš tam dobrý momenty, pěkný obraty a sem tam i myšlenku...já bych to nezatracovala;-))) avi

Diana
28. 11. 2006
Dát tip
No, člověku je z toho až úzko u srdce. Ale musím ti v mnohém dát za pravdu. Tak, právě tak,jak to popisuješ, vypadá nezralá "láska" nezralých sobců. Musím tipnout T*********

Noe1
27. 11. 2006
Dát tip
Máme hádat proč je to hádanka ??? Hádanka na druhou :-)))))

Na tom něco bude. Mám ho rád kluka renesančního (určitě víc než pohled na mrtvý dítě). Konečně mi to někdo spočítal :-). dík

Zly
27. 11. 2006
Dát tip
Víš proč je klasik klasikem? Protože řekne 12 slovy něco, k čemu jiní potřebují 357 slov a dovětek :-)

Díky všem za zájem a Shakespearovi, že se kvůli mně jako kopí v hrobě zatřepal. (>Noe1: já nevim, zkus hádat, co máš hádat)

SENIOR
26. 11. 2006
Dát tip
Na to že to je jako zase varianta na "láska je.." to opravdu není nějak až tak hrozný. Hodnotit snad ani nebudu, když to není poesie, ale tip jakýs jakoby takýs ano.

no, chudák Shakespeare se musí obracet v hrobě. tohle je totiž (promiň, nešlo to jinak) STRAŠNÝ! ani jsem neměla sílu to dočíst

Honzyk
26. 11. 2006
Dát tip
...z toho sem este vetsi magor nez ve skutecnosti, ale , jakl rikal |Werich, "ASI TO TAK MA BEJT" ))))))))))

Noe1
26. 11. 2006
Dát tip
a co že máme jako hádat?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru