Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Srpnové haiku

10. 04. 2001
3
0
1805
Autor
affirmation

Malý pokus o haiku...



Tvé ruce na mých
ramenou, s námi září
v dáli meteor


Krel
18. 07. 2001
Dát tip
no haiku..? tam zas nejde tolik o počet slabik a toleruje se i absence odkazu na roční období, ale musí tam být zastoupen pocit: něco co čtenáře donutí sednout, něco co mu po přečtení vyvolá silný obraz...to je potom haiku. Takže po formální stránce to je trojverší ve stylu haiku, ale haiku to není...

hermit
09. 05. 2001
Dát tip
***** líbí!!

Kovi
16. 04. 2001
Dát tip
ou.. ouvej - haiku nelíbí...

Menahen
16. 04. 2001
Dát tip
:) Jo, co to je to haiku?:)

affirmation
16. 04. 2001
Dát tip
Menahen: přečti si auditorium Haiku, haiku, haiku!

Bacil
11. 04. 2001
Dát tip
Affi, nedej se jimi zdeptat. Oni sice mají v zásadě pravdu, to jim musím uznat. Ale Tobě to přece nemůže bránit v psaní dalších hezkych básniček - a jestli to budou haiku nebo ne, to ať venkoncem vezme čert. A klidně zopakuju, že i tahle věcička se mi docela líbí. :-) (Ale fakt je, že jestli chceš psát mermomocí haiku... tak by to možná chtělo dávat si větší pozor na formu)

Bacil
11. 04. 2001
Dát tip
avi...

Miroslawek
11. 04. 2001
Dát tip
Ééééé, nikdo nikomu nebrání v ničem, to určitě, jen piš, piš, piš ... to jsou jen naše názory a ne direktivy ministerstva vnitra ;o))) Už si z toho občas dělám legraci a uvozuju to malinenká připomínečička na okrajíček, ale pokud mám něco říct a nemlčet, víc asi udělat nemohu ;-)

Vojtek
11. 04. 2001
Dát tip
Bacile nikoho nedeptám :-))) pouze kvákám svůj skromný názůrek...samozřejmě ho nikomu nenutím :-))) Affi: no samo, že piš dál..a když se ti povede Haiku...piš si, že budu první kdo se nad ním rozplyne :-)))))

ulita
11. 04. 2001
Dát tip
Vojtek: tak nějak, děkan! Bacil: nemyslím si, že bych byla nějak moc přísná, možná jsem trochu naježená protože tady spousta liddí říká "haiku" kde čemu, a já v tomhle toužím po čistotě

affirmation
11. 04. 2001
Dát tip
bacil:já se jen tak zdeptat nedám, jen jsem to zkusila, ale haiku je na mou potřebu moc krátké :o) jinak díky za podporu miwa, vojtek, ulita: jasně že budu psát dál....ale na to "pravé haiku" si ještě počkáte :o)

ulita
11. 04. 2001
Dát tip
času dost....:)

Wopi
10. 04. 2001
Dát tip
Jo. On rychle shoří cestou dolů, my to protahujeme :-))

Wopi
10. 04. 2001
Dát tip
(Má reakce není haiku, jen reakce).

Stínovlas
10. 04. 2001
Dát tip
Zajímavé. Pěkné. :o)

ulita
10. 04. 2001
Dát tip
pokus snad, o haiku nikoliv

Bacil
10. 04. 2001
Dát tip
Ulitko, nebuď tak přísná... já bych řekl, že je to pokus o haiku, možná to není haiku... ty přesahy vět mě tam trochu ruší... ale nálada v tom je... no, na tip to nebude, ale líbí se mi to.

Miroslawek
10. 04. 2001
Dát tip
Opět chybí odkaz na roční období ... a ten název to nespraví ;o)))) Poetické to sice je, ale možná až příliš jemně na upoutání čtenáře. Inu trojverší... Už zas mě namích poeta jež veršem řek tohle je haiku ;o)))))))))))

Vojtek
10. 04. 2001
Dát tip
Bacile: Nezdá se mi, že by ulita byla přísná. Pokud někdo v názvu napíše, že jde o Haiku, tak by se dílko jako Haiku mělo posuzovat. A pokud to Hiku není tak by se měl autor upozornit na tento fakt , aby příští pokus mohl být lepší. Ono je totiž strašně jednoduché sklouznout od Haiku k (třeba skvělé) miniaturce. A prostě některá dílka byť by měla třeba stokrát 5-7-5 slabik a všechny ty věci okolo, tak nikdy Haiku nebudou :-)) Tímto nechci autora zrazovat nýbrdlež pouze vyjádřit svůj názor, tak mě nebite, jó? :-))) Tímto podepisuji ULITU a MIWU :-)))

Naso
10. 04. 2001
Dát tip
xixi, opovážime sa ešte po včerajšom bishakovom antré byť vôbec kritickí? Veď to podľa neho nevieme... hoci to klasické haiku nie je, má to čosi do seba...

Bacil
10. 04. 2001
Dát tip
Vojtku, četls pořádně? To nebylo avizováno jako haiku, ale jako pokus o haiku. Tedy něco, co samo o sobě ví, že není tak úplně tím, čím by mělo být...

Skleboun
10. 04. 2001
Dát tip
no, ME to prijde jako velmi kratka milostna basn... v haiku se moc nyvyznam, nechci posuzovat, ale ja bych to asi jako haiku nedala... ale dobrej pokus! :))

Vojtek
10. 04. 2001
Dát tip
Bacile: samozřejmě, že jsem četl pořádně...název zní Srpnové Haiku....v prologu je napsáno, že jde o pokus...no a ulita napsala.."pokus možná Haiku nikoli" já jsem v podstatě napsal to samo...no přece když jde o pokus a autor si není jist tak je (aspoň podle mě) vhodné ho upozornit na to, že třeba nejde o Haiku :-))) myslím si, že poplácáváním po zádech se nic nespraví... tím samozřejmě nemyslím, že někdo poplácává :-))) Ty jsi napsal: Tedy něco, co samo o sobě ví, že není tak úplně tím, čím by mělo být... já bych To trošilinku poopravil : Tedy něco, co samo o sobě neví zda je tak úplně tím, čím by mělo být... tak jsem já pochopil prolog...a odpověď zněla né.. :-)) Ale tím neříkám autorovi ať se jde pověsit nebo něco...já když jsem u své Haiku nevěděl jak má Haiku vypadat..napsal jsem stejnej prolog a čekal jsem, že mi někdo řekne, že takhle teda ne... :-)))) Dále jsem svůj glosík poněkud moc zobecnil. Ne všechno co jsem napsal mělo platit pouze pro autora tohohle dílka...Napsal jsem to pro všechny Haikaře.Haiku se zde rozrostlo jako houby po dešti..a pouze u menšiny jde doopravdy o Haiku...a za tím si stojím a zároveň dodávám, že můj názor může být klidně mylný..proč né..ale to mě o tom musí někdo přesvědčit.... omlouvám se za kvákání :-)))

Miroslawek
10. 04. 2001
Dát tip
Vojtek: konečně jsem klidný, že to odkváká občas i někdo za mně, už si občas přijdu jako reptající důchodce v MHD

affirmation
10. 04. 2001
Dát tip
Ráda bych uvedla pár věcí na pravou míru, jakožto autorka : V názvu je slovo "haiku" právě proto, aby toto dílo četli lidé, kteří haiku čtou....nemám přesnou představu jak by skutečné haiku mělo vypadat (ač jsem četla auditorium), píšete, že takhle ne a já to respektuju. Taky jsem v prologu napsala, že jde jen o pokus. Nelíbil by se mi název "Pokus o haiku"...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru