Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

kóan IV. - Stopy

14. 12. 2006
2
24
2580




















    Stopy


    Mistr seděl na lavičce na židovském hřbitově. Všude kolem byly náhrobky,
    některé nové, upravené, některé staré, rozházené a porostlé břečťanem.
    Lidé přicházeli a pokládali na náhrobky své kameny. V nejstarší části ležel jeden
    obyčejný neotesaný kámen, ale díky břečťanům byl k nerozeznaní od náhrobků.
    Najednou se ochladilo a všichni lidé se vytratili. První vločka dopadla na mistrův
    nos a pokojně roztála. Nakonec se přivalila mlha, všude bylo bílo.
    Mistr se postavil a s rozzářenou tváří neslyšně odešel.





















24 názorů

ludmil
25. 04. 2009
Dát tip
Chybí mi v tom takový moment překvapení jako v tvém prvním kóanu, souhlasím s tím, že je to poněkud lyrické.

Baziliška
26. 12. 2006
Dát tip
Snad se neurazíš, ale myslím, že by bohatě stačila první a poslední věta.

Korovjev: problem je u tebe, nema to byt rozhazeny...

Hmm...to jsem si myslel. Ty ale nejsi tim muzem, stejne tak jako ja nemam byt tebou. Dobrou.

Nicollette
15. 12. 2006
Dát tip
ok, tedy ještě něco: Já ti nechci nic vysvětlovat. To není účelem. Vysvětlování nikam nevede. Je situace. Muž odklepává popel na Buddhu. To se nedělá, ten člověk nechápe situaci. Domnívá se, že je osvícen a tudíž může odklepávat popel na Buddhu, protože mezi ním a Buddhou není rozdíl. To je ale připoután k prvotnímu bodu... chápe prázdnotu, ale nechápe skutečnost právě tak jak je. Otázka zní co uděláš, tedy: jak ho poučíš? Nevytvářej domněnky, nevytvářej nic - jdi rovnou přímo bez přemýšlení. Když zůstaneš stát jsi jako ten muž. Dobře, stojíš.. zeptám se: co dál? teď se neuraž ty ale uplně mě přešla zvědavost na tvoji odpověď, jsi obětí své hlavy.... mě nezajímaj oběti, mam ráda lidi prosté, moudré... když se Herakleita kdosi zeptal proč pořád mlčí, odpověděl: Abyste vy mhli tlachat. a podle mě to byl nejlepší předsokratovský filosof dobrou

No taky dekuju, byla to docela zabava... nicmene to vyzneni je zvlastni - porad mas pocit, ze jsem ti neodpovedel. Sice nevidim souvislost, mezi zlodejem a tim kouricim muzem, kterej by vyplyval z kontextu vymezeneho tvym zadanim, ale dejme tomu, ze na to pristoupim. Myslim si, ze zlodej prestane krast, kdyz zjisti, ze ho nekdo klidne se zajmem pozoruje... (staci si predstavit tu situaci a vzit se do zlodeje) Vezmeme to polopate: co je podle tebe stav, ktereho mas dosahnout? - aby muz prestal klepat popel na buddhu? - nevidim duvod proc. - aby jsi ho "poucila"? - z ceho usuzujes, ze potrebuje "poucit"? Co kdyz nahodou "poucuje" on tebe? - nebo je cilem aby jsi prostrednictvim predlozene situace dosahla jisteho vhledu, kterej by byl vyjadren v tvoji reakci na danou situaci? Koan preci neni hadanka, nebo snad kamenak a na konci sbirek nejsou tajenky. Reseni koanu je (udajne - chces-li) v jeho prekroceni, preobsazeni nebo jak to popsat. V nekterych skupinach dokonce existuje urcita hierarchie koanu a z toho plynouci stupne poznani (zasveceni?) Nutno dodat, ze projev pochopeni se lisi podle "urovne poznani". Rekl bych, ze kdyby jsi odhalila k cemu jsi dosla ty, tak by nam to mohlo odhalit, proc ti pripada, ze jsem ti neodpovedel, nebo, ze se "kulisacky vyhybam odpovedi". P.S.: Ja te nechci poucovat, pravdepodobne pisu veci, ktery uz davno vis, takze promin, ale podle me bychom to meli uzavrit jinak. jestli nechces, tak to respektuju (nic jineho mi taky ani nezbyva :-) )

Nicollette
15. 12. 2006
Dát tip
ano situace je jasná... neodpověděl jsi mi nevíš odpověď a kulišácky se jí vyhýbáš dík za konverzaci nic*

Ale Nicol, situace je jasna; ted uz mi predkladas svuj vlastni zmatek... Kdo jsi? Ceho chces dosahnout? Proc toho chces dosahnot? Kdo je ten muz? Co vlastne dela? Proc to dela? Jak dosahnes sveho cile? ...

Nicollette
15. 12. 2006
Dát tip
někdo ti vykrádá byt. ty se jen díváš a se zaujetím to pozoruješ. to ti moc nepomůže a ten zloděj nepřestane krást. tvá odpověď znamená, že nerozumíš situaci

Nic neudelam, budu to se zaujetim pozorovat. Kourit nebudu, bo by me to zabilo. Situace je dana. Buddhu a cloveka jsi mi predlozila ty. Toho cloveka dovytvaris prave ty. Nechapu, proc bych si mel myslet, ze si ten muz o sobe mysli, ze je probuzeny, navic - treba doopravdy je. Tak jako tak to na me reakci nic nemeni.

Nicollette
15. 12. 2006
Dát tip
moc myslíš nevytvářej Buddhu, nevytvářej člověka, který někde stojí nebo někam uhybá... nevytvářej nic, ani místo s dobrym výhledem situace je daná, odpověz přímo... Jak poučíš muže, který odklepává popel na Buddhu..?

jestli jsi me umistila mezi neho a Buddhu, tak uhnu - jednak je divny stat tak blizkou cizimu cloveku, dale nevidim duvod, proc bych se mel nechat obchazet. jestli jsi me neumistila mezi neho a buddhu a mam-li z toho mista dobry vyhled, pak zustanu tam, kde jsem. Kam pripadne uhnu - no nekam, kde je to prihodne - tedy tam kde je to pohodlne a odkud mam zaroven dobry vyhled. Z ceho usuzujes na to, co si on mysli nebo nemysli?

Nicollette
15. 12. 2006
Dát tip
ale on pořád odklepává popel na Buddhu, myslí si jak je osvícený. Ty stojíš před ním. Jak ho poučíš? Napsals, že se možná uhneš. Možná nebo určitě? Kam uhneš?

Nic...mozna se uhnu, kdyz uz tak nesikovne stojim prave pred nim...

Nicollette
15. 12. 2006
Dát tip
Přijde muž do chrámu,zapálí si cigaretu a odklepává popel na Buddhu. Pokud v této chvíli stojíš před ním, co uděláš?

Nikol: Tak to bych rad, musi byt kouzelny, kdyz zpusobuje, ze "spousta lidi" premysli. :-) mozna je treba zjistit, co je ten instinkt zac. zrovna u tohohle se da neco podobnyho ocekavat. Navic to, ze "asi uplne nechapes proc" je pro koany ve vztahu k urcitym lidem typicke. :-) "Zvladnuti teorie"...hmmm....to asi nedokazes posoudit (aniz bych te chtel urazit). Ne ty ne to Jo, promin, chtel jsem tim jenom naznacit, ze nechci psat vzdycky pouze "tri vety v uvozovkach" (zvlaste, kdyz pro to neni duvod), i kdyz vetsina lidi by to potom asi neoznacilo za koan.

Nicollette
15. 12. 2006
Dát tip
no vidim že teorii máš zvládlou, ale muj instinkt říká ne :)) navíc asi uplně nechápu proč je hřbitov židovský .... nelíbí se mi tvoje koány ale myslim že bych ti mohla jeden dát spousta lidí už o něm přemýšlí

Ne ty ne to: Diky za nazor, ale to, co popisujes, neni pravidlem. Vetsina koanu jsou vlastne fragmenty zivotopisu. Proto se vyskytuji i v lyrictejsi forme, v te jsou dokonce vlastne puvodnejsi. Jsou z nich i sestavene sbirky, nejstarsi dochovane az ze 13. stoleti. Navic jejich "ukecanost" nebo strucnost je casto podminena funkci, dobou, kdy byly fixovany, a zpusobem podani (prip i osobou podavatene).

Noe1
14. 12. 2006
Dát tip
*t

dobře z toho vybruslil

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru