Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Holubice

12. 04. 2001
10
0
1658
Autor
affirmation

Nevěděla jsem přesně jakou kategorii zvolit...

Starý muž s hořkostí v duši svůj život promrhal, neprožil, tak sám, bez vědomí skutečného štěstí, chystal se napsat poslední řádky Náhle jak z mlžného oparu vyvstaly její obrysy a on dostal druhou šanci… Přes svoje mládí tak zkušená věděla o hněvu, zášti i kráse bytí, však příliš čerstvá na lásku, nemohla tušit, že její myšlenky naplnily starého muže štěstím Nazval ji svojí holubicí, která snesla se z nebe, aby vzkřísila zapomenuté city, nazval ji andělem oživujícím prázdnotu v něm… I ona přes svoji plachost počala rozkvétat, nechala lásku potají vkrást se do její čisté duše Zpočátku duchaplné rozhovory pozvolna změnily se ve výlevy citů, proudící z jader proťatých srdcí (jedno tak staré už, nevěřící v nic než smrt, zatímco druhé mladé, jásající v rozpuku), a ve sny trýznivé svojí skutečností, když setkaly se s realitou Vědomí bezmoci nahlodávalo láskyplný vztah pro její mládí, názor společnosti, vzdálenost mezi nimi, pro nepřející přátele, nechápající rodinu; vzájemné porozumění stalo se obtížným ze dne na den, něžná slova střídaly bez hlesu ozvěny zoufalství …do vytracena Muž nesměl mít svoji holubici, tu, která dokázala milovat, šanci promrhal a jizva zůstala, proto teď shání dopisní papír….

Reistlin
12. 03. 2002
Dát tip
Další skvělěj kousek!!!!! *

Sis
04. 02. 2002
Dát tip
***********

Krel
18. 07. 2001
Dát tip
není to špatné...ale občas bych doopravdy použil více básnických výrazů ty výrazy které tam máš nejsou špatné, ale v porovnání s těmi které jsou o řádek dál pak působí neuměle a celkově toto jistě velmi povedené dílko shazují... I tak jasnej nadprůměr.

Diana
24. 06. 2001
Dát tip
Je to působivé. Tip

Semipalakva
04. 06. 2001
Dát tip
Au... proč vím jak to bolí? Proč vím jak to je cítit? Proč vím? četl jsem hodně dobrýh děl ale tohle je snad nej... ukradnu si ho vytisknu dám pod polštář díky ti TIP

Merle
17. 04. 2001
Dát tip
...

Menahen
16. 04. 2001
Dát tip
...moc.....hezký...tip

Bacil
13. 04. 2001
Dát tip
Já tomu dávám tip, oslovilo mě to, je to krásný příběh (vypadá, jako by byl opravdu prožitý). Nicméně v některých místech sklouzává ve vyprávění, přestává být básničkou: "zpočátku duchaplné rozhovory pozvolna měnící se ve výlevy citů" by chtělo vyjádřit více básnickými prostředky. Takových míst je víc: "vědomí bezmoci..." by také asi chtělo trochu zkrátit a z dopovězených vět udělat spíš náznaky. Navíc "pro její mládí, názor společnosti" by asi nemělo být na jednom řádku. Naopak nádherné obraty jsou: "Náhle jak z mlžného oparu vyvstaly její obrysy..." nebo "Nazval ji svojí holubicí, která se snesna z nebe, aby vskřísila zapomenuté city". Závěr je taky dobrý. Affíku, je to krásná básnička, ale chtěla by ještě trochu dopracovat... hlavně proškrtat slova navíc a vyřčené nahradit naznačeným.

Stínovlas
13. 04. 2001
Dát tip
Tip

affirmation
13. 04. 2001
Dát tip
Bacilku, díky za kritiku, viz zpravičky Stínovláska a spol: :o)

Stepca
12. 04. 2001
Dát tip
Myslím, že to má úplně výborný spád. Moc se mi to líbí i volbou slov, ale i rytmem, který se tu a tam vynoří...a pointa mě uzemnila - prostě TIP.

Vio
12. 04. 2001
Dát tip
TIPík

čtenář
12. 04. 2001
Dát tip
Hezoučký. tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru