Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V místě ...

08. 01. 2007
2
6
1225
Autor
Ufounek

Stála v místě setkání,

dotyků,

váhání vzájemných,

zatají se ...

 

Dotkla se místa čarovného,

zátoky přání.

 

Blízko si byla,

jiným vzdálená...

 

Pohlídala  v místě kulatých hledání,

 souznění propojených,

 Poznají se ...

 

Zmrazená v místě větrolamů,

oboustranných sálání,

Zatají se ...

 

Spoutáná v barevných temnotách,

 v místě uleknutých poznání,

naladí  se ??....


6 názorů

Ufounek
20. 06. 2007
Dát tip
fajn kluci ..díky **

Jopol
19. 06. 2007
Dát tip
No, díky za uznání; ale s tím "průměrným čtenářem", to samozřejmě nebylo míněno tak docela vážně, ale v tu chvíli se tam v podstatě nic jiného napsat nedalo. Že prý "rád čteš mé kritiky" - já teď pročítám všechny Ufounkovy básně systematicky od první až do konce, chci věci přijít na kořen, co v nich vlastně vězí; zatím jsem ale k tomu připsal spíš jen pár krátkých poznámeček, tohle byl první delší komentář. Takže jestli tě to opravdu zajímá, jestli zase ještě napíšu něco zásadního, pošlu ti avízo.

Ó
19. 06. 2007
Dát tip
...Jopole dík...rád čtu tvé kritiky...já vždy mám jenom pocit...pocit, který je možná málo, možná vše...trošku mi vadí zařazení "průměrný čtenář"... zatím na Písmáku dalšího podobného neznám...jsi prostě individualita...

Jopol
19. 06. 2007
Dát tip
Tak s touhle básní mám opravdu velké potíže, jak ji ohodnotit. Na straně jedné krásně citlivá poetika, se silným vyzněním; na straně druhé... Je tu nějaký rušivý element, který se dá jen velice těžko popsat. Tak trochu, jako by se zde proplétaly dva zcela různé prameny vyprávění, které jen zčásti spolu navzájem souvisí. Klíčem k tomu je snad hned ten první verš: Stála v místě setkání, dotyků, váhání vzájemných - tak až dosud je to právě ta krásná, bez dalšího srozumitelná a čtenáře oslovující poetika; jenže pak k tomu, zcela nečekaně a bez rozpoznatelné souvislosti, přistoupí ono: "zatají se..." Tím je nějak přetržena nit, sled poetických obrazů, čtenář ztratí souvislost, musí náhle znovu hledat, co tu vlastně má být řečeno. A tohle se netýká jenom téhle básně, naopak tenhle styl profiluje vlastně většinu tvé tvorby. Tak tolik na stranu jednu; jenže na straně druhé, zrovna a právě tahle "dvojkolejnost" ti umožnila vytvořit ten silný závěr, kde ona nečekanost, tento jakýsi "protipohyb" je náhle největším plusem básně, totiž ono podivuhodně, znepokojivě mnohovýznamové "naladí se?..." Takže, milý Ufounku, můj celkový závěr tady by byl: ano, pěstuj si nadále svůj vlastní styl, je v něm něco neobvyklého, jedinečného; ale dávej si přitom velký pozor, je v tom zároveň něco velice ošidného, co tě velice rychle může převést na špatnou kolej, na které tě průměrný čtenář (jako já, například :-D) dost dobře nedokáže následovat.

Ó
19. 01. 2007
Dát tip
...tato je pro mne přímo vzrušující...něco jako erotický sen...

martinez
09. 01. 2007
Dát tip
moc zvláštní... líbí se mi: Blízko si byla jiným vzdálená... a taky místo kulatých hledání...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru