Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Colours

18. 04. 2001
7
0
1413
Autor
CAIN

COLOURS

 

Seděl jsem jednou opřený o strom na nevelkém kopci a díval se na černobílý svět. Zdálo se mi, že do něj nepatřím, ale když jsem se podíval na sebe do zrcadla, zjistil jsem, že jsem též černobílý. A bylo mi z toho smutno. A tak jsem seděl a byl smutný a plakal jsem.

Jednoho dne přišel muž. Byl barevný. Byl to malíř. Vzal paletu a vše, co bylo kolem, začal barvit. Já seděl u toho stromu, co už neměl šedý, ale hnědý kmen a koukal se na něj. On dokončil své dílo, zahodil paletu a štětec a svlékl se. Potom se rozeběhl do vysoké trávy. Do vysoké zelené trávy. Smál se a radoval ze svého díla. Válel se po té trávě, líbal stromy a koupal se v potocích. Pak přišel ke mně. Podíval se na mě. Rázem mu z tváře radost vyprchala. Řekl jsem mu: „Pomoz mi, prosím!“ On poklekl a políbil mě na čelo. Poté vstal, oblékl se a vzal paletu a štětec a šel dál. Byl jsem smutný, ale když jsem se na sebe znovu podíval do zrcadla, zjistil jsem, že jsem barevný.

Zaplavila mě obrovská vlna radosti. Svlékl jsem se a skočil do zelené trávy, poté se napil ze zurčícího potoku, a pak si uprostřed ohromné zelené louky lehl na záda a pozoroval blankytnou modř oblohy. Byl jsem poprvé v životě šťastný.

Poté začali přicházet černobílí lidé. Stáli, dívali se na mě a ťukali si na čelo. Když jich přibylo, začali mně nadávat a spílat. Když jich přibylo ještě víc, začali na mě házet kameny, ale ty se ode mě odrážely, a vůbec mi neublížily. Vstal jsem a šel k nim. Pohlédl jsem jim do očí a zahlédl jsem nenávist. Pak jsem pochopil, že nenávist je pouze hraná, a že má skrýt jejich smutek a závist. Bylo mi jich líto, ale nemohl jsem nic dělat. Tak jsem každého z nich pohladil po vlasech a řekl mu: „Jdi domů a neboj se.“ A oni šli. Jak odcházeli, díval jsem se za nimi a říkal si: „Odpusťte! Nemohu Vám pomoci!“ A černobílí lidé šli domů, do černobílých domovů. Nejdříve plakali, ale poté vzali barvy a štětce a začali barvit své domovy. Možná i oni jednou budou barevní.

Probudil jsem se. Byl to jen sen! Zaplavil mne smutek. Ležel jsem v černobílé  posteli, vedle mne černobílá holka, byl jsem v černobílém domě. Sám jsem byl černobílý. Otevřel jsem černobílé okno a díval se na černobílý svět. Podíval jsem se poté nahoru a zjistil jsem, že obloha je modrá. Šel jsem ven, sedl jsem si nahý do černobílé louky a díval se na modrou oblohu. Kolem chodili černobílí lidé, ťukali si na čelo a ptali se mě: „Co to děláš?“ A já jim odpovídal: „Čekám na malíře. Jednou musí přijít...“

 


Climaster
26. 04. 2001
Dát tip
..je to nádherně napsaný...ale nesouhlasím s tvým názorem....neni řešení jít toho malíře hledat??????..a ne jen sedět a čekat a čekat...a doufat a doufat....a umřít...:(((

CAIN
25. 04. 2001
Dát tip
pro Prokletí: je to napsaný v naprosot prostým jazyce,kterej mluví jak o vnějšku,tak o vnitřku.Nic víc....Svět není bílej(Epiphanie).

Prokletí
24. 04. 2001
Dát tip
človíčku, zlobím se na Tebe, takhle pěkná věc a Ty ji neslušně zahodíš... vynikající pointa, ten konec má grády, ale zabíjíš to medvídkovdkopúovským vyrávěním, typu Byl jsem smutný/nebyl jsem smuný na začátku... pasáž a la Kristus mi tam nesedí Ale celkem chválihodné m.

...! jen proč se to jmenuje colours a ne barvy???

zklamaná
22. 04. 2001
Dát tip
přišel ke mně malíř,vytáhl paletu a chystal se udělat první tah štětcem po mé černobílé tváři,najednou sebou trhl,podíval se do mých černobílých očí, otočil se a odešel......dávám tip.....a jdu to zkusit znovu....máme před barákem pěknej velkej strom:)

clovrdik
20. 04. 2001
Dát tip
Velmi pěkně a sugestivně napsaný, nechává to dlouhej dozvuk po přečtení a velmi rád TIPuju.

CAIN
19. 04. 2001
Dát tip
co schází?že by.......let's pretend happyend

farokh
19. 04. 2001
Dát tip
Happyendu se u tebe zřejmě nikdy nedočkáme bratře, ale pověz, neradil sem ti dobře?

Mámalibor
18. 04. 2001
Dát tip
někdo je fakt nemožně děsně dobrej...

Helča
18. 04. 2001
Dát tip
TiP... není, co dodat

zajímavé...

jak řekla Konstantinidisová... zajímavé nevím,něco mi tu schází...snad to časem najdu

farokh
17. 04. 2001
Dát tip
Ne bratře větru a měsíce, ty jsi jenom černý.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru