Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Děkuji, pane profesore

Výběr: a2a2a, Print
08. 02. 2007
18
42
3164
Autor
Marcela.K.
Ráno napadal sníh.
Koukám z okna a říkám si do prčic…ale hlavní cesta bude snad holá.
Kolem jedenácté ta mokrá kaše odtéká do kanálu a já vím, že pojedu. I kdyby to všechno najednou přimrzlo, pojedu, protože musím.
Nad kabátem nemusím přemýšlet…ale co pod něj.
Oblékám si bleděmodrý džíny a bílý svetr.
Stulím se do myšlenky kluka, který mi píše: ,,Myslím na tebe, drž se.“

A tak se držím.
Ještě ze šuplíku vyberu veliký, bílý kapesník s bleděmodrým okrajem. Budu ho potřebovat, to vím zcela jistě.
Zastavím před obchodem. Chci bílou růži. Nemají, jen s nádechem do růžova. Na dlouhatánský stonek nechávám uvázat dvě mašle - modrou a bílou…

Rádio nezapínám. Jedu rychle, ale s klidem. Jen slzy, které mi stékají po tvářích, neutírám. Usmívám se a rozmazaná cesta je plná vzpomínek, které na mě vykukují z doby před třiceti lety…

Vcházím poprvé do třídy. Sedám si do lavice a přichází muž v tmavomodrém obleku…
Třída plná dívčího smíchu utichne a on se představuje: ,,Budu váš třídní a budu vás učit český jazyk a dějepis.“

Pak jdu po chodbě, studené rezavé dlaždice chladí i v horkých dnech:,,Marcelo,“ zastavím se a otočím.
,,Ano, něco píšu…ale je to špatný…neumím to…“ usměji se provinile a slíbím, že mu své výtvory přinesu do školy.
Slabý linkovaný sešit s  pubertálním nápisem NÁLADOVOSTI…Stydím se…a rezavé dlaždice mě pálí. Strčím mu sešit do ruky a mizím na konci chodby.

Jednotlivé útržky vzpomínek se mi střídají v hlavě. Sleduji cestu a přitom jsem zpátky. Je mi sedmnáct a směju se od ucha k uchu…zpíváme při kytaře, učíme se správně vyslovovat…recitujeme při svíčkách ve sklepení zámku, v městském divadle, na celostátní přehlídce … v kulturních domech, krájejí si nás jak kolečka salámu za kávu a tatranku - kultura pro soudruhy…
A pak zase rozevláté vlasy…
Znova sedím na břehu Jizery…toulám se v lukách pod Rohozcem…a píšu …píšu básničky o svém mládí, které prožívám díky svému profesorovi češtiny tak intenzivně…nádherně…že je to k neuvěření…díky němu vnímám přítomnost, krásu, něhu, lásku,přírodu…romantiku.

Náladovosti, aneb Písničky pro Marcelu.
Malá sesterská vizita, aneb Písničky v modrém a bílém.
Chtěl abychom vystupovali v modrých sukýnkách a bílých halenkách…kluci ze souboru v modrých společenských kalhotách. Ti  návrh přehlasovali na modré rifle a bílá trička…jupí!!!

Parkuji nedaleko hřbitova. Paní s kyticí mi ochotně ukazuje směr, kudy dojdu ke smuteční síni…

Modrobílá mašle na stonku růže září mezi černými stuhami, když ji pokládám na hromadu květin před rakví. Chlad mě halí do tmavého kabátu s černou kožešinkou, ale já vím, že on ví…že vidí můj bílý svetřík a modré rifle.

42 názorů

Musaši
23. 08. 2018
Dát tip

Možná ti bude připadat zvláštní,ale já jsem psal původně asi jako horší Whispermoonlite.  - Pokud jsi už v mládí byla autentická a jsi pořád,pak je pro tebe velkou výhodou,že tohle lidé pořád chtějí.


Marcela.K.
20. 08. 2018
Dát tip

U mých básniček porota ocenila to, že jsou psané z osobního prožitku studentky zdravotní školy. Kupodivu.... jelikož na kraji jsem byla druhá (taktéž první cena nebyla v moji kategorii udělena), o to víc mě překvapilo to první místo v celostátním kole . Asi to tak mělo být, abych si už tehdy uvědomila, že "záleží" na tom, kdo hodnotí...proto mi je i dnes celkem jedno, jakou kdo napíše k mému textu kritiku. Samozřejmě kladná potěší... takže dík ;-)

Faktem je, že záporná zase člověka donutí se zamyslet, zastavit...

 


Musaši
20. 08. 2018
Dát tip

Jistě v mnohém to byla velmi absurdní doba. Na jedné soutěži,kterou "soudcovali" tehdejší významní básníci ,jsem získal "pouze" druhé místo,přičemž první místo nebylo uděleno,jelikož jsem se nevešel do zadaného námětu,což bylo "mládí - štěstí - mír" nebo něco na ten způsob.V sedmbnácti jsem ale zkoušel psát velmi "odvazově" ,takřka surrealisticky,takže se divím , že mi ti (jak se dnes říká) režimní básníci tu druhou cenu dali.


Marcela.K.
20. 08. 2018
Dát tip

:-)

Strážnice Marušky Kudeříkové...nikdy bych tam své texty neposlala, ale pan profesor si to tolik přál. Tak jsem mu řekla, ať si s nimi dělá co chce - bylo to několik básniček z pořadu "Malá sesterská vizita"...no a on je poslal a já ve své kategorii, v celostátní soutěži vyhrála první cenu....jela jsem do Strážnice na týden, pan profesor mi vnutil i svazáckou košili a kravatu SSM. Já nebyla nikdy ani jiskřička, takže košile i kravata zůstala na dně tašky a na slavnostní předávání cen jsem si šla v riflové sukni s laclem a žluté košili...v té modři jsem byla vidět, ale nebyla jsem sama...bylo nás asi pět ;-))co byli v civilu.

Byla to absurdní doba - on šel z postu ředitele gymnazia učit na zdravotku  za trest a pak kličkoval tak, aby mohl "žít"...


Musaši
20. 08. 2018
Dát tip

Já jsem z češtiny na gymnáziu ani později nikdy žádného profesora neměl,jen profesorky.Na škole byla jedna profesorka velmi vzdělaná a chytrá,proto jsem chodil s básničkami za ní,což ta,která mě učila, nesla velmi těžce. Bylo to elitářské experimentální gymnázium ,vládla tam řevnivost a dril. Obesílal jsem literární soutěže a vyhrával,aspoň tedy většinou,ale všechno to by jenl boj o prestiž. Rozhodně nevzpomínám na své profesorky se slzou v oku a nedokázal bych o nich napsat takové dílko jako ty.


Marcela.K.
20. 08. 2018
Dát tip

.


Marcela.K.
29. 06. 2010
Dát tip
dík, měla jsem ho ráda, psali jsme si celých těch třicet let...chybí mi.

Marcela.K.
29. 06. 2010
Dát tip
tady

Marcela.K.
07. 01. 2010
Dát tip
:-) Kluky Miklovy jsem jednou hlídala když je paní učitelka vezla domů k mamince vzadu v autě :-)) to byli mrňousové...to už není na veřejné komenty ;-) Budu Ti držet palce, aby ti ty Velikonoce vyšly :-)

My jsme byli pečení vaření v parku u Rohozce:-) Rodiče bydli naproti hospodě U Luků poblíž zámku, v té hospodě sídlila i dětská knihovna...:P Mě učila drsná paní Miklová na základce tělocvik - nejhorší předmět pro mě:-O a kluci Miklovi Aleš a Jirka chodili se mnou na gympl a syn Landra do výtvarky...tja, ty Velikonoce musí vyjít, žiju od 2002 v Belgii...

Marcela.K.
07. 01. 2010
Dát tip
:-) Mikl a Landr mě učili a Mikl rodil v r 1990 moje třetí dítě - dceru po dvou klucích. Horáček- tak se jmenoval pan profesor a je to úsměvné, že jsem tě mohla někde ve městě vidět v kočárku vedle bráchy :-) nakukovala jsem do všech, natož na dvojčata, to bych si nenechala ujít :-)) Už jsem tam dlouho nebyla, naposledy na tom pohřbu :-(

:-)....no, koupaliště mého dětství zničily povodně (ale průlezky tam jsou pořád stejné, rezavé) a nové je na úrovni slibů, podél Jizery jezdí týpci na inlinech a maminky s kočárky za Zrcadlovou kozu a dál, louky drží, kolem Rohozce už nesviští tolik aut, bo postavily lesní:-) obchvat, Měli jsme bohatého hodného rodáka Horáčka, co podnikal na Kanárských ostrovech a financoval hodně dobrých věcí, ...a tak .. říká brácha-dvojče. Snad se tam na Velikonoce dostanu a budu ti moct poslat nějaké povzbudivé fotky:))) p.s. narodili jsme se v zastrčené turnovské nemocnici 1977...myslím, že nás rodili pan doktor Šedý, Landr, Mikl nebo Likař, už si to moc nepamtuju:P?

Marcela.K.
07. 01. 2010
Dát tip
:-) ano ...ale už je to strašně dlouho. Maturovala jsem v roce 1978. Chtěla bych se tam projít, asi už to bude všechno jinak, ale snad tam kus té louky zůstalo a Jizera... už se na to chystám pár let.

Krásné, až mi zatrnulo...Promiň, že jsem tak smělá - ty jsi chodila na zdrávku do Turnova? Luka pod Rohozcem znám moc dobře, jsem z Daliměřic, ale dlouho už žiju v cizině, uplně mě ta tvoje vzpomínka rozbrečela...***

Edvin1
12. 02. 2009
Dát tip
Hommage. Tak se tomu říká jinde. Vzdát poctu zemřelému. Lépe se to dá jen stěží.

Marcela.K.
12. 02. 2009
Dát tip
*

Lakrov
08. 01. 2009
Dát tip
Ty střihy v čase jsou krásné. Dost přesně vystihují, co se v člověku děje, když se po létech vrací někam, kam už vlastně napatří, k něčemu, co už vlastně 'fyzicky' není, protože už je to jen v něm samotném. V takové chvíli si myšlenky dělají co chtějí a to jsou okamžiky, kdy stojí za to ty myšlenky zachytit. Myslím, že dřív než tak ve čtyřiceti, se tohle člověku vůbec nemůže povést (zachytit vzpomínky), protože nejsou dost hluboké nebo -- když jsou -- tak jsou přiliš povrchní a dětsky zkreslené. TOhle se Ti povedlo. Zprvu to vypadalo, že se chystáš na třidní sraz -- i tam be se slzy (v připadě dívčí třídy) mohly rozkutálet. Tvůj (tedy skutečný) závěr by je pak málem rozkutálel i po tvářich otrlých čtenářů. Tip

Marcela.K.
08. 01. 2009
Dát tip
to je on :-)

Diana
12. 04. 2008
Dát tip
Na dobrého učitele vzpomínáme celý život, to dobře vím. Škoda, že každý poznáme za celá svá školní léta sotva jednoho takového. Nádherně napsáno. T***

Alojs
21. 02. 2007
Dát tip
skvělá věc, i když kategoricky mimózní... ale opravdu skvělá - po stránce volby slov, po stránce obsahové... na formě (čistě na vizuální formě) bych ještě krapet zapracoval. každopádně tip. P.S.: mohl bych toto dílko otisknout v magazínu Bazooka? Mám v plánu tam každý měsíc uveřejňovat hrstku děl, které mě tady zaujaly (s uveřejněním jmen a odkazu na tvou domovskou stránku tady). Mohl bych?

palino8
13. 02. 2007
Dát tip
super... tomu hovorím atmosféra!

Print
12. 02. 2007
Dát tip
...*!

zastavení ve spěchající době...dík za něj :o)

a2a2a
10. 02. 2007
Dát tip
snad bych ještě doporučil změnu kategorie, třeba na - ostatní, nezařaditelné, nebo něco takového.

a2a2a
10. 02. 2007
Dát tip
Marcelko, napadla mne zvláštní shoda mezi oběma pany profesory, kteří, nezávisle na sobě, se v našich životech vyskytli. Oba byli češtináři, oba se dožili 83 let, za oběma jsme - já jen 24 let, po desetiletí jezdili, oba bydleli mimo naše současná bydliště, a zejména, pběma jsme za tolik vděční. Skoro bych řekl, že to nemůže být náhoda, že jsme se nad vzájemnými dílky na toto téma setkali. Tvůj příběh je nosný právě pro svou skutečnost.

Norsko
10. 02. 2007
Dát tip
tak jinak 0 jé

Marcela.K.
09. 02. 2007
Dát tip
Pan profesor zemřel ...a bylo mu 83 let...třicet let jsme si psali...klasika...oblíznutá známka na obálce...měl fotky mých dětí,prvního syna držel v náručí, když jsem se přijela chlubit :-)... tiskla jsem mu i některé ze svých básniček... párkrát jsme se setkali během těch let osobně... byl to přítel... :-) Moje vzpomínání si už nepřečte...nemusí...tak to je...on to ví...proto nepláču...jsem šťastná...můj přítel byl vážně nemocný...a už ho nic nebolí...

a2a2a
09. 02. 2007
Dát tip
Ač jsem chtěl původně spíše vyjádřit účast, ale to jsem udělal již na jiném místě, přiznám se, že jsem nečekal, že tato vzpomínka bude tak dobře napsaná. Určitě je to tím, jak moc je skutečná, a velmi, velmi se mi líbí.

Marcela.K.
09. 02. 2007
Dát tip
Děkuji vám všem... děkuji

pivnik
09. 02. 2007
Dát tip
Panu Profesorovi a Tobe patri poklona. Tomu panovi za to, jak Te naucil pouezii vnimat a podporoval Te v tvorbe. A Tobe, ze to umis tak krasne ocenit a vyuzit tento dar. Mit klobouk na kstici, tak smekam!! Jednoduse, Tip pro pana Profesora a Tebe *

nocna tvar
09. 02. 2007
Dát tip
u mna vyborne, Tip

Norsko
09. 02. 2007
Dát tip

Sally
09. 02. 2007
Dát tip
dojímavé

Sarrah
09. 02. 2007
Dát tip
*

guy
09. 02. 2007
Dát tip
*

dojala si ma...***

vesuvanka
08. 02. 2007
Dát tip
Marcelko, krásně a citlivě jsi zpracovala vzpomínku na pana profesora. Také jsem měla některé profesory ráda a byla jsem smutná, když jsem se dozvídala na pomaturitních večírcích, že již nejsou mezi námi... TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru