Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

about trees

Výběr: Armand
13. 02. 2007
16
37
2808

ani né povídka jen malučko, pozastavení...

 

 

Když jezdim po Praze, už se ani moc nedívám lidem do očí. Nejlepší je vstávat brzo ráno, vzduch je po noci čistej, míň smogu. Uvědomila jsem si, že moje pocity praskání kůže a toho, že se dusím, souvisí s klaustrofóbií. Při klaustrofóbii se dusím, i kdybych měla na obličeji dýchací masku. A když jsou zakalený šedý dny a nebe si sedá na koruny stromů, mam klaustrofóbii. Nebe je nízko a hrozí, že mě rozdrtí. V ty dny se dusím nejvíc. Moje naprosto úžasná učitelka na hebrejštinu razí v gramatice jednu zásadu: ženský rod sebou většinou přináší kalamitní věci. A M. prozměnu říká, že nejhorší je ženská, která neví, co se sebou.

Dnes jsme se bavili o stromech. Stromy jako takové, samy o sobě, jsou v absolutnu. Absolutno znamená předtím i potom. Je to totožné. Před životem a po životě, bezčasí. Představuji si to jako tmavotmavou tmu a M. říká, že je to, jako by mě někdo objímal. Stromy ´existují´ v tomto „jako by mě někdo objímal“, ale je to s nima stejné jako s k – paxanem Protem. Pro naše vnímání existují v „nejvýhodnější energetické konfiguraci“. Pro nás jsou stromy živé, rostou a kvetou, ale je to blamáž. Prot taky nepřiletěl z vesmíru se zelenýma tykadlama. Žijeme vedle nekonečna, vedle něčeho, co je v absolutnu. Možná proto má tolik lidí stromy rádo. V mžiku mě napadlo, že stromy necítí bolest jako my lidé. My totiž neucítíme bolest, až budeme umírat. Bolest je bolestí od toho, že si ji připomínám. Samo bolení – tady a teď, přece nebolí, ne moc, asi jako štípnutí. Ale je mi nepříjemná vzpomínka na to, jak to bolelo. Na souslednost těchto štípnutí. Až budu umírat, bude to bolet, ale já, resp. mé tělo si už nebude mít kdy připomenout, že to bolelo. Ani za minutu, ani za půl. Budu mrtvá. Proto to vlastně bolet nebude a tudíž ani stromy necítí bolest, žijí ve smrti – absolutnu. Jsem děsnej srabík, takže mě těší, že to nebude bolet. A těší mě, že to nebolí ani ty stromy. Nijak jsem o těch věcech nepřemýšlela, vyhrkla jsme je ze sebe najednou a pak jsme se s M. dlouhou dobu smáli.

Je fajn dělat nový věci. Začala jsem pěstovat kaktusy, koupila jsem si kalabassu a bombillu a snažim se připravit to nejlepší maté, včera jsme hráli na to, že jsem spadla z místa, kde se náš barevnej papírovej řetěz na stropě kříží a nejspíš budu anděl. Anděl se v hebrejštině řekne maleach. Oslice uzřela anděla, uhnula z cesty a šla polem. Bileám, věštec z Petóru, bil svou oslici, protože posla božího neviděl. Ten se znovu postavil do cesty a oslice se mu opět vyhla. Chtěl Bileám svou oslici bít a Hospodin otevřel oslici ústa. Zeptala se svého pána, proč ji chce již po třetí bít. Bileám prohlédl a spatřil posla. Takovou jsem měla na očích clonu, dokud jsem neprohlédla, že je to krásná hra. A atón – oslice, dál chodí po cestách a vyhýbá se poslům božím...


37 názorů

Milly
28. 10. 2007
Dát tip
Armand má pravdu, já tomu taky nerozumím.., ale někdo by moh.. a aspoň teda klub. :-)

Lakrov
17. 05. 2007
Dát tip
Pokus o návrat (to se snad občas smí). Dnes se ve všem nějak ztrácím. Tady je všechno při starém. I za rok asi bude. A snad i za deset. A za víc? (pamatuju víc). Taková místa hledám. Nepříbývá jich. A (zatím) snad ani neubývá. Můžeme na tom něco změnit? Ve ktrém směru?

moonspell
05. 05. 2007
Dát tip
stromy,bolest smrt,praha jj, oslica.. iny pribeh, hoci niekedy pribeh v pribehu je fajn,ale tu mi to prislo na silu..a smrt neboli..zatial mongolko:)

Najmladšia
19. 03. 2007
Dát tip
fajna tema....*

Alojs
25. 02. 2007
Dát tip
jakožto povídka mě to moc neoslovilo, jakožto věc z jiné kategorie ano. Líbí se mi zejména první odstavec. Pak už to na mě působilo moc "úvahově". nevím, nevím, přečtu si to ještě jednou.

Armand
18. 02. 2007
Dát tip
To je f a m ó z n í.. !!! a snad poprvé co tě znám u tebe obsah překonal formu! ***V*** čtu ty kritiky tady a přijde mi, že se přišla podívat armáda slepých... a osahávajíce slonu chobot říkají: "slon je jako trouba, jako hadice." :))) Vyjma Pacera jehož reakce je krásná a oceněníhodná. Vidíš vlčice, teď jsi začala mluvit jazykem, kterému oni nerozumí, a proto to neocení, tak jako tvé dřívější prózy. Tam nalézají sami sebe, tady ne. Nemohou to vztáhnout, chybí jim zkušenost. Je to stejné jako s Rimbaudem například. Prakticky nikdo nerozuměl a neocenil (nedokázal ocenit) Rimbauda v jeho době (vyjma Verlaina). Přesně jako když Bileám neviděl anděla, protože ten se mu zjevil ve své vlastní podobě (tedy nikoliv v té se kterou měl Bileám zkušenost) a tak ho spatřila jen oslice, která (stejně jako stromy) "nezná" podoby. Krásná hra, ne? :) PS: oprav si: "že s edusím" "ženský rod sebou většinou přináší kalamitní věci" (nemá být náhodou "s sebou"? nejsem si ale jist)

jako jednotlivum ovsem ta bolest bude ochuzena o to posledni pichnuti....rekl bych... respektive pokud vezmes ze bolest na sebe nabaluje...tedy rezonuje...tak bude ochuzena (mensi) o to posledni pichnuti...ovsem jako celek mas pravdu... ale nevim jestli bude uplne pravdive z hlediska empirie... a vzpominka na pichnuti ktere te picha ted muze vzniknout nasledovne - uz samotne vnimani je opozdene tudiz da se rici patri minulosti...tudiz bolest jako takova patri sama minulosti...takze vzpominka existovat muze na jednotliva pichnuti ktere se na sebe nabaluji...a jsou jiz minulosti...

Smooky
17. 02. 2007
Dát tip
hezký *

Nicollette
17. 02. 2007
Dát tip
ano, blázne, vždyť tak jsem to myslela :) když to vezmeš trochu komplexněji a přestaneš myslet na jednotlivá píchnutí a vezmeš to jako jednu bolest dohromady tak pořád je logické že na to vzpomínka nevznikne protože budeš mrtvý... jak ti může vzniknout vzpomínka na píchnutí když tě to v tu chvíli bude zrovna píchat? :)

tak se znovu vracim...premyslel sem o tom vcera v noci stromy necham byt...ale ta bolest myslim ze nemas pravdu...tak jak si to popsala...tak to bohuzel bolet bude...a to z prosteho duvodu...bolest si popsala jako serii dejme tomu jednotlivych pichnuti...a kdyz to tak budes brat...tak jedine co te nebude bolet je to posledni pichnuti pred smrti...ale ostatni uz budou mit dostatecny cas aby mohli bolet jelikoz vznikne i vzpominka...byt pidimala...ale presto....takze...tot muj nazor na bolest

Delahaye
15. 02. 2007
Dát tip
jak toooo ?? já měl nejmíň 20 učitelů a to jsem ani jednou nevopakoval ! tak ! :-)))

Winter
14. 02. 2007
Dát tip
Tahle se mi nějak nezdá. Jak říká Narvah: má švih, ale je o ničem. Ta předešlá byla lepší.

Nicollette
14. 02. 2007
Dát tip
ale dyk to přece neni o tom jestli se mam nebo nemam dobře ! a i kdyby bylo, mně naštvalo jak mi Marthin radí že po téhle cestě nemám chodit... mé kroky sou svobodné :) a můj učitel jen jeden :) dík

Delahaye
14. 02. 2007
Dát tip
:-))) nedá mi to tohle je modelová situace - Marthin vystihl přesně náladu "povídky" - a t.j., že se teď máš dobře a lebedíš si JENŽE ! To je to nejhorší, co by se mladé rozervané básnířce mohlo přihodit ! :-)) A to N. právě tak pohněvalo .-) Krásný odpolko all around

kousni se do zadku :)))

Narvah
13. 02. 2007
Dát tip
nic si z toho tahat nechci.. napsal sem ti, že mi to připadá, jako když člověk neví o čem má psát.. a tak napíše svoje nynější rozumy.. mě ty tvoje rozumy, narozdíl od ostatních, neberou.. pokud seš tak samolibá, že to nechápeš, je to jenom tvůj problém.. krátce: přestaň mi to vnucovat..

já taky ne, ale trochu si nedomyslel důsledky toho, když někomu do něčeho kecáš, moje reakce je přirozená.... budu to zkoušet kudy uznám za vhodné já, né ty

Marthin
13. 02. 2007
Dát tip
Co už s tebou, zle jsem to nemyslel..:-)

narvah - četl si jednu interpretaci o bileámově oslici.... nic jinýho si z toho textu vytáhnout nedokážeš? :) marthin - zacházíš už trochu daleko, ne? je v pořádku pokud se ti povídka nelíbí, já se tomu nebránim, ale do toho co si myslim a na co si přicházim, mi prosim tě nekecej, na to nemá právo nikdo kromě mě. dalo by se říct že mě takovej přístup nasírá

Marthin
13. 02. 2007
Dát tip
No jo, na tyhle věci v jistém období přichází každý..:-) A pokud je to hledání, tak tudy to nezkoušej...se máš teď hodně dobře, což?:-)

Lakrov
13. 02. 2007
Dát tip
Tohle se mi líbilo: ženský rod sebou většinou přináší kalamitní věci. TOho je třeba využít. Jenže jak?

Narvah
13. 02. 2007
Dát tip
hm.. četl jsem tvé interpretace - člověk interpretuje něčí díla (myšlenky), když nemá o čem psát..

Peachus - mohl bys mi nějakou praktiku či činnost tak ryze snobskou z té povídky vyjmenovat? :) co moje teorie o stromech, proč nikdo nic neříká? ceder - nechtěla sem aby to znělo tak "snobsky" :)) aby tam bylo i něco jinýho než já...... tak jsem tam dala Starej zákon... dík za počtení Marthin - jak je to napsaný nemá nic společmnýho s mými vědomostmi.... hledam si styl, píšu povídky, to je celé :)) snad ti tal nevadí, že sem po devatenácti letech na něco přišla :) Narvah - trochu mi přijde že si tu povídku asi ani nečetl :)

fungus2
13. 02. 2007
Dát tip
Dobrá povádka.

Pacer
13. 02. 2007
Dát tip
nejmenší z vlčat, piš si co chceš, stejně to tu a tam čtu :)ť

Pacer
13. 02. 2007
Dát tip
nejmenší z vlčat, piš si co chceš, stejně to tu a tam čtu :)ť

Marthin
13. 02. 2007
Dát tip
Nejde o to, jak jsi na to přišla, ale jak je to napsaný...nenech se ochočit vědomostma, vlku!

Marthin
13. 02. 2007
Dát tip
Nejde o to, jak jsi na to přišla, ale jak je to napsaný...nenech se ochočit vědomostma, vlku!

ceder_john
13. 02. 2007
Dát tip
jo jen to s tou oslicí není ono, musíš se věnovat svejm "principům" a né na někoho navazovat..a nebo to dělat tak aby to nebylo poznat asi..já nevím..

Narvah
13. 02. 2007
Dát tip
trochu mi z toho přijde, že píšeš, jen abys něco psala..

v tom je ten vtip nepřišla jsem na to intelektem :) a nechci to vysvětlovat

Marthin
13. 02. 2007
Dát tip
Vypadá, že vás tam učí mimo hebrejštiny též intelektuálštinu..:-)

guy
13. 02. 2007
Dát tip
příjemný pozastavení .. pod stromy a tak .. *

oleandr
13. 02. 2007
Dát tip
zajímavé čtení

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru