Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Večere, klidný večere, kdo by tě neměl rád?

18. 02. 2007
2
10
826
Autor
Rézina

Zvláštní téma, zvláštní slohová práce ( přesto, že jsem vůbec netušila co napsat byla klasifikována na výbornou )


Na chvilinku se zastavuje čas.
Staré hodiny na zdi však stále ženou své ručičky kupředu. A ženou a ženou …
Tobě to ale dnes nevadí. Nikam nespěcháš.
Máš čas. Sedíš u stolu, před Tebou zapálená svíčka, čaj vonící mátou.
Pár jemných tónů a pak ticho, klid, pohoda, teplo od praskajícího krbu.
Vůně dřeva – z polen, co leží vedle.

A hlavou Ti běží myšlenky, představy, fantazie, probleskují tajné představy a přání…
Vzpomínáš si na ten zvláštní sen co se Ti opakovaně zdává.
A najednou ho vidíš před sebou.

Skalní útes čnící nad mořem, jemnou trávu směrem do středozemí,
domek, na němž se pne břečťan a třešňový sad.
Rozkvetlý. Vonící.
Sníš. Sníš o tom, jaké by bylo tam žít.
Ráno po probuzení cítit slaný vítr, vyjít na útes a pozorovat tříštění vln.
Den si uspořádat podle svých představ, nálady a nezapomenout na všechny povinnosti, které sis předem uložil.
Večerní čas věnovat svým blízkým, procházce, či posezením u ohýnku.
Dívat se na hvězdy a být šťasten…

Dost.

Už je skoro půlnoc a Ty tady ještě stále sedíš, koukáš do plamenů.
Tvoje představy začínají být nereálné.
Přesto a nebo právě proto sníš dál.
Když se znovu “omylem“ podíváš na hodiny, zarazí Tě, že už je zítra.
Zhasneš svíčku, co už skoro dohořela. Do krbu přiložíš poslední poleno a odebereš se k spánku.

Tenhle večer zmizel, je pryč. Ale máš stále v sobě to, co Ti dal.
Škoda jen, že právě pocit klidu a pokoje, který se v Tobě rozhostil, se časem rozplyne – jako dým.


Ale očekával jsi snad něco jiného?

10 názorů

leenai
22. 02. 2007
Dát tip
Tom - mně nejvíc vadí nefachající sbírky a ... no, to by bylo na dýýýýl... :) jj, starej písmoň to nedělal, ale tady tě stejnak upozorní tabulka (ale je pravda, že mi to taky došlo až po hysterické fázi - proboha, co to je?!, co mi to dělá s kritikama?! ´=D .. )

T_O_M_
22. 02. 2007
Dát tip
Leenai - no jo máš pravdu, ale byl jsem ještě na starým Písmákovi zvyklý vracet stránku zpět a nic to nedělalo...ale to je detail víc mě vadí, že se přečtená díla nezobrazí jinou barvou - tak jako na starém Písmákovi... ale alespoň že to funguje tak jak to funguje bylo hůř... :-)

leenai
22. 02. 2007
Dát tip
Tome, nesmíš aktualizovat stránku, nebo se vracet přes "zpět", jinak za to totiž nemůže písmoň, ale ty =D tašky z bizoní kůže? hele kdekoliv je moje jméno, tam to zavání šílenctvím, bacha na to ;)) (jo a taky krom toho drahotou, chápeš.. =) moje ména se nemůžou prodávat jen tak.. takže mrkám, že sis mě pořídil ;) bo je po dědovi?) jo a bacha ! - trampové sou super - nejlepčí materiál na parodii =) .. viděla jsem teď nějaké představení, či co to bylo, od divadla Sklep.. bájo =)

T_O_M_
20. 02. 2007
Dát tip
Honzyku - nějak se mě nepodařil rozluštit obsah Tvého sdělení - krapet nepřehledné...krapet...nevadí... No a jeden názor by stačil, ale Písmák byl jiného názoru a hodil to tam 2x :-))

Honzyk
19. 02. 2007
Dát tip
vidis Tomajze...ten dékonce 2x topakoval postoj svuj....hodilas kamen do klidnych, zhyralych pismacky\ch vod., a to neni malo!!!:))

Honzyk
19. 02. 2007
Dát tip
...je tom silene rozlitany, Lee ma pravdu...napadlo mne, ze mam tasku z bizoni kuze a tam Lee...esi neni tvoje?:)...a dostzava nadech jakyhosi kazani silene, avsak hodne jeptisky, jez na vylete nemuze rozdfelat ohen a stydi se rici drsnym trampum (nesnasim je, protoze serou v lese):::) o ohen, tak sama chce napred drivkem jak Kocpem a Vevercak zkusiti, avsak pote vstane a zacne pet tuto odeu,m ale neposloucha ji nikdo, a trampove jsou k nio zadama a zpivaji: "Rikatádo, jak tpornádo"...nebo neco podobne silenyho, tedy ona sedne, noziklem , darkem od abatyse rizne se do dlane, a sepise tuto odu na okraj novin, jen najde v lese( BACHA, ZAPLETKA!!!)... a pak z toho zesili, aby stavala pred skolou v Lupoacovce na Zizkove, kam dyckjy jezdi Bill Gates, protoze tam meli prvni pocitace jako ZS, a krakorala tuto svou pisen...:)---ale zajimave obrazy nasadilas mi do hlavy, devce,jen tak dal, a budu este vetsi, jak rikaj, ale never jim, maco, ergo magor.....napsal bych krtasne, ale jakesi vnitrni pnuti nuti mne myslket na tu nebozacku, sestrui Adelu, jak vzlyka nekde u zabradli pred skolou....nemohu dal...teda tady, jinam jo, protoze rano jsem ponekud hyperaktivni...:)))...ale sloh napúsalas úpekne....ucitel(ka) jiste posvicena osubka, dala-li za 1....uvidfime, jak oznamkuje SENIOR---!:ddd

T_O_M_
19. 02. 2007
Dát tip
Když jsem viděl tolik textu, tak jsem okamžitě skočil pryč, ale nedalo mě to a vrátil jsem se...a výsledek. Příjemné překvapení - pěkně jsi to napsala, takovouhle romantiku můžu, jen ten konec je takový moc obyč. t

T_O_M_
19. 02. 2007
Dát tip
Když jsem viděl tolik textu, tak jsem okamžitě skočil pryč, ale nedalo mě to a vrátil jsem se...a výsledek. Příjemné překvapení - pěkně jsi to napsala, takovouhle romantiku můžu, jen ten konec je takový moc obyč. t

leenai
18. 02. 2007
Dát tip
počítám, že název (tím téma) byl zadaný.. na to je to dobré, řekla bych ještě v tom cítím tvou sešněrovanost, místy moc ukecaná, místy křeč, která určitě odezní pěkný rámec, ačkoli nic obohacujícího, rozhodně to dílko pro tebe (=tvé psaní)smysl má prostředek je nejpodařenější, na konci mi vadí du-forma, je v této souvislosti nepříjemně vtíravá, ale chápu, pročs ji zařadila.. na školní práci dost dobré trochu poezoróza, ale rozhodně krok vpřed jen tak dál ;) piš piš piš (brzy zcepeníš =D.. - né to je jenom cimrman..)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru