Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mají knihy budoucnost?

19. 02. 2007
0
6
3139
Autor
berrie

Úvaha:

Mají knihy budoucnost?

 

Podíváme-li se do minulosti, zjistíme, že knihy byly dříve  tou nejběžnější věcí.

Takřka každý, ať byl bohatý nebo chudý, měl nějakou sbírku knih. Brali je jako poklad a touto „bohatou“ sbírkou se vlastně chlubili. Ovšem neměli je jen na ukazování, četli je. A četli je velmi rádi.

Ptám se tedy, proč tomu tak není i dnes? Proč si lidé raději sednou k televizi, místo aby si sedli pospolu a dali se do čtení napínavého příběhu? Když se nad tím pozastavím, jak by asi svět vypadal kdyby přestala existovat elektřina?

Myslím si, že je hlavně chyba u rodičů. Podle toho, jak své děti vychovávají. Nyní je totiž mnohem častěji posadí k televizi či počítači, aby od nich měli „klid“. Mnohem lepší by bylo, kdyby se jim více věnovali. Tedy hráli si s nimi, vyprávěli pohádky, učili je básničky, četli příběhy… Bohužel tak to není u všech.

Proto to tak u většiny dětí vypadá. Mají velmi slabou slovní zásobu, neumí se plynule vyjadřovat a často používají slůvko „to“. Nebo neznají nepříliš používaná slova.

Možná knihy budoucnost nepřežijí a nebo budou nadále přetrvávat, ale málokdo je otevře. Nejspíš je úplně nahradí stále modernější počítače.

A můj závěr? Ten člověk, který nečte, škodí sám sobě, to je mé mínění. Je ale možné, že v budoucnosti už nebudou lidé, ale „roboti“…


6 názorů

Kili
28. 02. 2007
Dát tip
Mám sbírku knih, kterou se snažím rozšiřovat. Literatura patří mezi nejdůležitější věci v mém životě a to jak prosa, tak poesie.

berrie
24. 02. 2007
Dát tip
Mno dekuju za to, co jste mi napsali... Zavidim Ti, ze znas tolika lidi, co ctou... Ja mam kolem sebe lidi, kteri spise nad knizkami ohrnuji nos... Mno, my jsme tuhle uvahu take psali na zakladce ;) A dekuju za kritiku..:)

mňa knihy začali baviť, až keď som si ich čítal sám, takže s časťou tvojej úvahz nesúhlasím. So zvyškom áno.

Uria
19. 02. 2007
Dát tip
Řekla bych, že to je spíš nastavením naší společnosti. To, že si lidé radši sednou k televizi, je pouze důsledek. Je to důsledek toho, že většina lidí dělá práci, co je nebaví. A když se na to podíváš blíže, zjistíš, že lidé tráví činností, která je nebaví, většinu dne. Takže, když přijdou večer domů, jsou úplně vyšťavený. Poslední na co mají sílu je, nechat se krmit obrázky a o to přeci společnosti jde. Hlavně aby se nepřemýšlelo nad tím, že je uvnitř nás nějaká nespokojenost. Lidé si pouští televizi jako náhradu za život, protože ten svůj nemají čas ani sílu žít. Všechno je nastavené na práci a na výkon. A běda jak se rozbiješ a přestaneš podávat výkony. Společnost hned hrozí velkým prstem. Žít, hrát si, radovat se, dělat něco společně (třeba si číst), to se nenosí, to je zbytečný, to dělají jen divný lidi, z toho nejsou žádný prachy, je to ztráta času. Jo, jo, děti to dnes nemají vůbec jednoduchý, ale my velcí také ne. Ale tak nějak mám pocit, že ten směr, kterým se ubíráme, jsme si zvolili samy. Nebo s ním alespoň tiše souhlasíme, nic neříkáme, nic proti tomu neděláme. Vyčnívat není dobré a nesouhlasit s většinou také ne, kdo by chtěl přiznat, že už dávno nežije, jen přežívá. Radši se bude tvářit jako ostatní, že je všechno v pořádku a že jsem šťastný. Já bych ty roboty do budoucnosti nedávala, myslím že už mezi námi jsou a nákaza se šíří rychle.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru