Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Není růže bez trní

20. 02. 2007
1
6
2213
Autor
berrie

Není růže bez trní – úvaha

 - Přátelé –

 

Na světě existuje mnoho zajímavostí. I třeba takové věci jako je láska, důvěra nebo přátelství. My si myslíme, že to všechno je otázka srdce a vědci naopak tvrdí, že je to otázka dění v mozku. Tak co to tedy je to „přátelství“? Jak to popsat a vysvětlit?

Myslím si, že přátelé jsou v našem životě určitě důležití. Ti lidé, kteří ztratili své přátele, si je nahrazují třeba alkoholem. Kdysi jsem se jednoho člověka zeptala, proč vlastně kouří cigarety. A víte, co mi odpověděl? Prý kouří proto, že cigareta je jako přítel, který ho ovšem nikdy neopustí. Vždycky mu bude věrná a nezradí ho. Ano, na jednu stranu má pravdu, to musíme uznat. A tak trochu nám to pomůže i takové lidi pochopit. Alkohol jim pomáhá utopit svou bolest a přestat na ni myslet. A jakouže bolest? Třeba ho právě opustili nejlepší přátelé, co měl. Ale zamysleme se, byli to tedy opravdoví přátelé, když ho opustili?? Co když ho chtěli jen na něco využít, a jakmile to dostali, otočili se k němu zády. Jakoby ho neznali, zapomněli na chvíle, co s ním prožili…

Jenže jak takové lidi poznáme, abychom si ušetřili trápení? Jak se jich vyvarovat? Existují místa, kde nežijí? Tak na poslední otázku mohu odpovědět jistě: ne! V každém městě, vesnici tací lidé prostě žijí a žít budou i nadále. Svět už se od nich neočistí, žijí tu snad od zrození člověka.

Avšak v hlavě se mi rodí další otázka: Proč to vlastně dělají? Je možné, že jim taky někdo něčím ublížil, a tak si řekli, že ostatní jsou taky takoví? Ano, možné to je, ale abych pravdu řekla, nikoho takového neznám. Nu, ale zkusme si tu vytvořit krátký příběh, který by ukazoval právě to.

Tedy vžijme se do role mladé dívky, co nemá zrovna moc přátel, protože patří mezi docela chudé. Možná vám to připadá divné, ale stále jsou takoví teenageři, co se od chudých drží zpátky. Ale abychom neutíkali… Náhle se tedy dostanou k dědictví jejich prapradědečka, o němž neměli ani potuchy. Dívky si tak najednou začnou všichni všímat a usilují o její přízeň, jen aby mohli být její kamarádi. Dívce to dojde a myslí si, že když bude bohatá, může si všechno dovolit, a tak se jí dostane spousty přátel. Bohužel, když pak nepochopitelně rozhazuje celá rodina peníze, vrátí se na mizinu. A s tím také dívku opustí přátelé, jež měla, věřila jim a prozradila jim svá tajná přání. Velmi ji raní, když zjistí, že její „přátelé“ každému řekli o tajných přání a všichni se jí tedy ve škole posmívají. Protože nechce, aby na ni poznali smutek a vztek, začne být falešná jako oni…

Avšak naštěstí tu jsou pak i tací lidé, kteří falešní nejsou a přátelství s námi myslí vážně. Těm lidem se říká přátelé. Praví přátelé. Můžeme říct, že jsou vlastně cenností našeho života. Cenností, kterou není možno koupit ani prodat. Lze si ji jen získat. Přátelé jsou tu od toho, aby nám pomáhali v nesnadných chvílích. A je jedno, jestli je to úmrtí někoho blízkého nebo výpověď z práce.

Můžeme jim říci úplně všechno a hlavně(!) důvěřovat jim. Co ale stane, pakliže je nějak zradíme? Nejspíš přetrhneme důvěru, co k nám měli. Jistě, můžeme je poprosit o odpuštění a omluvit se jim. Možná svolí i k tomu, abychom se znovu přátelili, ale věřte mi, už to nikdy nebude jako dříve. Neustále mezi námi bude jizva po zradě, i když rána bude už slepená. Pořád tam však po ní zůstane stopa a nepůjde vymazat. Přesně jako byste rozbili hrnek, a pak jej slepili.

A jaký je můj závěr? Život bez přátel není život. Je to jen samotné blouznění po světě.

 


6 názorů

berrie
30. 05. 2007
Dát tip
Jak uz jsem zde uvadela, tuto uvahu jsem psala na zaklade svych zkusenosti. Proto z ni vyzaruje neduverivost k lidem. Kdysi me moje nejlepsi kamosky, aspon jsem je teda tak brala, odkoply a uplne se na me vykaslaly - a to ve chvili, kdy jsem je nejvice potrebovala. Takze jsem byla na dne a vim, ze pak, ackoli to chtely vratit zpatky, uz to nikdy nebylo tak jako driv...Uz jsem jim neduverovala. A lidem se snazim nejprve videt do duse, nez jim venuju svou duveru a srdce... I kdyz to jde nekdy tezko...

Ferrda
29. 05. 2007
Dát tip
Takže Nazdar Vrátil jsem se k tomuto psaní a pomalu se tím prokousávám. Tak se mi zdá, že lidem nějak moc nevěříte. Nedivím se až tak moc, jen to srovnávám s tím, co jsem sám kdy udělal a taky toho bylo dost z kategorie omylů. Dokonce mne občas považuji i letití přátelé v podstatě za kverulanta. Nepochybně proto, že mi pozitivismus nahání nepříjemný průvan za záda. Nebudu tedy doporučovat to, co dokonce sám moc nesnáším. Ale občas je zapotřebí si srovnat svoje pocity a skutečné jejich vedlejší účinky a to je veskrze celoživotní problém. Dělám to a vypadám potom zase jako kverulant. takže ? přátel nemám moc, ale snažím se to přežít.

berrie
09. 05. 2007
Dát tip
jeee moc moc moc dekuju... jsem rada, kdyz se nekomu ma dilka libi a jsem i rada za to, kdyz mi napisou komentar. A je jedno, zda jsou v nem kladne ci zaporne veci, alespon se clovek muze poucit, ze svych chyb a vyvarovat se jich... Takze budu moc rada, kdyz si proctes i dalsi dilka a napises k nim kritiku..Kuju moc. :)

berrie
27. 02. 2007
Dát tip
mno... priznam se, ze pisu z vlastnich zkusenosti, co jsem prozila...Neberu to ... jak bych to rekla... mno asi vseobecne...? ale dikes...:)

tie posledne vety sa mi velmi nepacia. akoby boli vsetci ludia rovnaki s rovnakymi hodnotami. ja by som asi napisal, ze zivot bez priatelov nie je pre vascinu z nas zivotom. co ak niekto nema vobec rad ludi a o priatelstvo vazne nestoji, alebo prenho nie je natolko dolezite, aby zivot bez neho nebol zivotom?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru