Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Život, to je pro mě neustálá změna, ne žádný stereotyp

06. 03. 2007
0
2
1056
Autor
escapee

Tohle je slohovka do školy :o)

Ne. Život pro mě není žádný stereotyp, ani náhodou. Nemám totiž ráda stereotyp, tak se o něj ani nesnažím. Když se u mě něco dlouho opakuje, cítím, že potřebuji změnit prostředí, a to taky udělám. Pokud se mi zdá, že všichni jsou proti mně, ale můj vnitřní hlas mi důrazně šeptá UDĚLEJ TO!, nikdy neváhám a jednoduše to udělám. Proč taky ne?

            Každý z nás má vytvořenou svou životní cestu. Nebo by ji alespoň měl mít, protože to je moc důležité. A záleží na každém z nás, jakou si jí uděláme. Jestli si jí vydláždíme každodenním stereotypem, nebo jestli každý den této cesty, ať už je dlouhá nebo krátká, prožijeme naplno. Já vím, říká se, že život není to co chceme, ale to co máme, ale když už jednou něco máme, měli bychom toho umět využít. Nebo ne?

            Určitě mi dáte za pravdu, že člověk, který žije neustále stereotypem, nemůže být šťastný. Prostě nemůže. Například žena v domácnosti. Ráno vstane, utíká nakoupit, aby stihla uvařit, protože obědvat se prostě musí ve dvanáct. Potom umýt nádobí, všude uklidit, obstarat děti, nachystat večeři a večer usednout k televizi a ronit slzy nad osudy seriálových hrdinek. A takhle to jde každý den. Tedy kromě toho, že se v televizi seriály střídají. No řekněte sami, je tohle život? Proč si občas nesednout do křesla a říct si: „Dneska nic nedělám.“ Vzít si nějakou hezkou knížku a relaxovat. Nebo vyrazit za dobrodružstvím, jen tak, z ničeho nic se sbalit a jít  Není to fajn? Já myslím, že je.

            „Rozum a fantazie jsou naše křídla. Jde jen o to, chtít se naučit létat.“ Člověk, který toto pronesl, má naprostou pravdu. Myslím si, že vše je postaveno na fantazii. Ventiluji svůj život do básniček. Jen tak. Pokud mě něco napadne, hodím to na papír. Alespoň tímhle si zpestřím den. Pro někoho možná maličkost, ale důležité je, že je každodenní rutina pryč a den je hned příjemnější

 
     Stereotyp mohou narušit i lidé, se kterými se každý den stýkáme. Někdy s tím, jindy s tímhle, v tom také spočívá různorodost. V životě potkáme spoustu lidí, mnozí odejdou bez rozloučení, ale z každého, na kterém nám alespoň trochu záleží, v nás něco zůstane, tak jako i jemu zůstane kus nás. Myslím si, že pod pojmem stereotyp si každý představíme něco jiného. Ve slovníku cizích slov se stereotyp vysvětluje jako ustálený navyklý způsob reagování na něco, jednání nebo provádění něčeho v určitém pravidelném pořadí, sledu. Já si takhle stereotyp nikdy nepředstavovala, takže mě to trošku překvapilo. Protože navyklý způsob reagování na něco, to je jako kdyby měl někdo přesný návod na to, co má říkat nebo dělat. A takových lidí je podle mě hodně málo.

Řídím se heslem: „Život nesmíš jen žít, ale prožít.“ 


2 názory

marge
25. 03. 2007
Dát tip
uplně souhlasím s předchozí kritikou. téma je to velmi zajímavé, ale bohužel mi tvoje zpracování přišlo takové nijaké, nezaujalo mě to.

hm, tému si nevymyslela ty...takže podstatnú časť za teba spravil niekto iný...ale hneď na začiatku v 2 vetách za sebou slovo stereotyp bije do očí..nevadí, že je v téme...synonymá, synonymá... pár pekným myšlienok...ale nie sú navzájom dobre prepojené, stráca sa v nich celkový zmysel...a keď už sme pri úvahách...najväčšia chyba je, keď sa na to pozeráš z 1 uhla pohľadu...to NIE je úvaha...úvaha má viacero rovín...mala si sa na to pozrieť ešte aj z toho pohľadu, že čo ak by predsa len v tom citáte bol kúsok pravdy a tak... hlavné body úvahy tam chýbali...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru