Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvaha nad životem

08. 03. 2007
3
3
525
Autor
sab047
Dneska jsem viděl poprvé něco, co mě bude hlodat celý život. Ačkoliv se to na první pohled zdá jako by nic, jde tu o velmi mnoho. Zde o život.

Viděl jsem, jak si jeden muž vyžádal psa z útulku. Druhý ho přivezl a šel pro tašku s nějakými věcmi. Ten první ho měl na vodítku a běhal s ním po prostranství. Pejsek, vlastně štěňátko německého ovčáka samou radostí ani neposeděl a užíval si velkého prostoru. Ale za chvíli se vrátil ten druhý muž a z tašky vytáhl malorážku. Zeptal jsem se ho, jestli je ten pejsek nějak nemocný, když ho chce zastřelit. Pejsek neměl ani rok a byl zdravý, přítulný a moc hezký. Ten muž řekl, že z něj bude maso na guláš a nabíjel zbraň. Raději jsem odešel dál. Nechtěl jsem se na to dívat. Za malou chvíli vyšla rána.
Otočil jsem se a viděl, jak s sebou pejsek už jen cuká. Za několik dalších okamžiků už se nehýbal, jen mu z huby tekla krev. Rána do mozku byla přesná. Oba muži začali stahovat kůži, vyřezávat vnitřnosti a házet je do díry v zemi. Za půl hodiny zbyly jen svaly na kostech. Ještě později jsem viděl, jak jeden z nich maso krájí na malé kostičky.

Dříve jsem viděl, jak se zabíjí prase, ovce nebo jiná zvířata na maso, ale nikdy mi ani nepřišlo, že se by se dělo něco zvláštního. Je to snad proto, že ta zvířata byla chována opravdu na to, aby se z nich člověk živil a nic víc.
Ale když vidím důvěřivého a přátelského tvora, o psech se říká, že jsou přátelé člověka, a pak se k němu blížící muže s cílem zabít ho na maso, silně mě to zasáhlo. Vždyť ten pejsek mohl tolik let být někomu potěšením. A teď z něj bude jen krátkodobý požitek v podobě jídla. Někdo si usmyslí a má.
Když si představíme místo toho pejska člověka …

Jak snadno se někdy zachází s lidským životem. Dennodenně jsme syceni informacemi o vraždách, atentátech, hladomoru. Jak těžké je život dát a jak je snadné ho vzít. Za několik minut ani nemusí nikdo poznat, že tady byl vzat život. Vidím živého tvora, otočím se, vyjde rána a život je pryč.

Proč si člověk neváží života?
Je pravda, že křesťan věří ve věčný život. Ale tady v tomto světě přece nežijeme jen tak pro nic za nic.

3 názory

NO...téma děs...zpracování lepší.

marge
25. 03. 2007
Dát tip
bože můj, jak tohle může někdo udělat? jednou jsem viděla jak nějaký auto přejelo kočku, na první pohled to vypadalo, že to nebylo umyslně, jenže ten řidič pak schválně couvl a "vychutnal" si to ještě jednou...z těhle lidí se mi dělá špatně!:(

dee-dead
13. 03. 2007
Dát tip
Proboha, on si vyžádal psa z útulku jen proto, aby bylo maso na guláš??? A může se tohle vůbec??? Takovýho člověka bych taky nechala naposledy proběhnout a pak ho zastřelila... Smutný, hodně moc:(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru