Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Karel Kryl vs Karel Gott

09. 03. 2007
1
17
1539
Autor
LadySyberia

o životě, o cti, o člověku...

Možná, že si už říkáte, všechno je to za námi. Socialismus, Československo i jeho národní bard (jakkoli proti své vůli do této pozice stavěný) Karel Kryl. Kritiku ale i v této mé polemice naleznete. Neboť čas ji nevymazal. Čas se ji jen snaží zapomenout. Však ne ledajakou kritiku, ale takovou, co staví člověka do trochu jiné pozice než jen do role posluchače. Protože my všichni máme právo říct svůj názor na věc, která v nás stále ještě dýše a žije. Však Ve jménu Humanity. A s vlajkou Demokracie vztyčenou vysoko nad horizontem.

A tak pozorujem sluneční paprsky jarem promítané nad hlavami lidu a přemýšlíme. Na abdikaci z úkolů života rázem zapomeňme. Teď nemůžeme spát, my co stále prahnem po svobodě! Té v duši. Musíme se tázat.

K tomuto článku mě nedohnalo nic jiného než touha po Nesnesitelné lehkosti bytí, z čehož by měl francouzský občan Kundera nejspíš nesmírnou psinu. Přesto nesmějme se zvonivým smíchem a raději popojděme dál, my smutní snílci, samozvaní filozofové a kritici společnosti. Doma nám nepřeje. I tak ale vykročme v dál k jádru věci.

Však nežeňme se příliš rychle za pochopením a zkoumejme! Vězme, že každé vyřčené slovo oplývá významem a každý čin mění zaběhnuté řády věcí. A tak dnes zpívá včelka Mája Karel Gott a na Bratříčka Karla Kryla tlejícího v hrobě si vzpomenou jen lidé, kteří stále cítí ve svém hrudníku bít spíše srdce nežli kámen.  A proto naslouchejme hlasům a naslouchejme myšlenkám. A probůh věnujme trochu úcty člověku, jenž nám dal tolik ze sebe.

Sakra! Celej svůj život, všechno to nejisté štěstí, co by ho možná bylo čekalo, kdyby mlčel. Všechno ho vyměnil za sakrifaci za nás za všechny!

Karel Kryl byl naším svědomím, i vědomím, že někde uvnitř toho všeho jsme stále ještě svobodní. Že máme zač bojovat. Že někde dříme i právo nikoliv jen bezpráví, že někde všichni žijem a svoje duše máme, že máme myslet srdcem a že máme trpět vědomím, prosazením vlastního názoru. Že máme trpět ctí a ne jen sama sebe prodat do otroctví vynuceného souhlasu. Že si máme pořád sami vládnout!!!

Tak tohle je bilance občana Karla Kryla a teď  zhodnoťme Gotta

Nepodepsal. To je celý. Ale zpívá veselý písničky jako Trezor a Lady Karneval a při tom se zlehka ( a hluboce srandovně) klátí v kolenou. Davy ho milují. Už není třeba vzpomínat na nesvobodu a socialistický absolutismus, na který vzpomínají některá Krylova díla. A tak si v 89. roce při zpěvu národní hymny pánové (z Krylovy strany nedobrovolně a nevědomky) předají štafetu...

Škoda jen, že většina z lidí, zapoměla říct obligátní Děkuji...

A tak se Kdosi pozvolna ztrácí v temných koutcích lidských myslí a na místo skutečného Génia, básníka s kytarou, přichází člověk, jehož hudební dílo a nezvedené patlanice budou zakrátko obdivovat všudypřítomní patolízalové a tlusté masité housenky se mu budou plazit u nohou, ovíjet podél kotníků a oslovovat jej :Mistře.

Proboha, za co jen Gotte ten kult osobnosti?

Zač?!?

A tak říkám, vy nepotřební, třebaže dvacetiletí, běžte do důchodu!

I tato doba totiž není dokonalá a potřebuje člověka, kterému budou naslouchat lidé!

Člověka, který bude nad každým slůvkem přemýšlet, a hlavně člověka, který je trochu více člověkem, než všichni ti plně automatizovaní, lhostějní a ctižádostí hnaní. Ti roboti. A tak umělci i lidi obyčejní ze všech stran pojďte proti křivdě. Bojujte za sny. Bojujte za nezávislost, bojujte za odvahu...a za čest!

A hlavně člověče, pokud jsi odhodlaný, bojuj za víc než jen za sebe.

A budeš jako táta...

 

A proto nehledám...

já už znám osobnosti...

poznám je velikostí...

 

 

 

 


17 názorů

LadySyberia
06. 04. 2007
Dát tip
Tak dík za objektivní kritiku, chacha...:-) Ale jasně...KK je větší člověk než ten kašpárek...:-)))

Sybian
26. 03. 2007
Dát tip
No, ano, helmuti jsou na tom se vkusem asi fakt mizerne nekdy, to bych taky tak videl :o)). Demokracie ... to je kapitola sama pro sebe na dlouhe hovory. Podvoleni se mensiny cilum a chteni vetsiny. Stat anarchacu )))) to asi nehrozi. Stejne jako ty treba nemas ambice a chut montovat auta nebo pect rohliky, tak jinde zas nejsou ambice a chut aktivne menit spolecnost )) To je dobry, toho bych se nebal, anarchie nezavladne myslim.

LadySyberia
26. 03. 2007
Dát tip
A ještě něco k tomu: Zásadní problém je v tom, že gott je blbej, je to loutka, který se řekne mistře a klidně ti zatancuje mazurku. Karel Kryl měl svou cenu a nikdo si ho celej život nedokázal koupit!

LadySyberia
26. 03. 2007
Dát tip
Tak v obrazech včelky Máji si rozumíme:-) Jo beru, že jsou lidi, který gottovy výkaly s textovejma deformacema přitahovaly,přitahují a přitahovat budou, neříkám že je to špatný, jen že k tomu já osobně nevidím důvod. Vnímám ji podobně jako literaturu, prostě mám ráda, když má nějakej odkaz a místo gottíka si klidně můžu pustit techno:-( a vyjde to nastejno. Prostě dokážu přežít bez:...ZE ZDI NA MĚ TUPĚ ZÍRÁ... Jo ...on je člověk, kterej byl jen ten vývozní artikl, nic pořádnýho neudělal, a za sebe se taky postavit nedokázal. Ony prachy asi dokážou hodně...já nevím...a navíc němci měli vždycky pěkně blbej vkus:-)))) Prostě Kryla obdivuju, pro mě je to osobnost nad osobnosti, člověk co nestál v rohu, uměl se vyjádřit a nemlčel, i když věděl, že za to bude prokletej, ještě k tomu umělec na nebesky vysoký úrovni. Ber to jako povzdech...lidi jako gották asi vždycky budou vládnout v tom je ta takzvaná demokracie stejná jak všecko ostatní. I když kdyby každej bojoval jen za práva jak to cítí, asi bysme byly stát anarcháčů...

Sybian
25. 03. 2007
Dát tip
:o) dobre dobre. K te narodni hymne onehda jenom jeste. Predstav si sebe tam na tom miste, jako zrizenim postihovanou bojovnici. Vedle sebe naopak prominenta. Pod tebou nedozirny dav lidi, desetina z nic vi, proc tam jsou, byli na tom v minulosti jako ty. Polovina byvala sem tam s necim nespokojena, hlavne kdyz se jim z casu na cas dostal do ruky katalog Quelle ze zapadniho nemecka, jinak si tak trochu doma nebo v hospode na neco zanadavali a to bylo vsechno. Ten zbytek ... kdo vi, proc tam vlastne prisli, asi ze se neco prevratnyho deje a ze kdyz tolik lidi vidi kolem sebe, tak to mozna bude spravne. A take ze jsou najednou nastvani udalostmi, ktere vyplouvaji na povrch a ktere jim predtim vzdycky ti nahore zatajili. A pak jeste tu a tam v davu vmiseni udavaci a tajni. Znovu nahoru. Ten vedle tebe zil z vysad, byl protezovan, nestavel se k odporu. Oni dobre vedeli, ze ho potrebuji, uz jenom proto, ze byl dobrym vyvoznim artiklem. A jemu vyhovovalo, ze si vymenou za to zije dobre a nad pomery. Krom tehle "spoluprace" ... ublizil nekomu? Nebo dokonce ublizil nekomu vedome? Nebo jen nebyl odvazny a vymenil charakter a postoj za pohodli? Mozna dokonce kdysi v mladi jste byli kamaradi a treba se pri svych zahranicnich koncertech s tebou i parkrat sesel. Neobhajuju ho, to vubec ne, ani nevim, jestli tohle zrovna bylo takhle anebo ne. Naznacuju jenom, ze nikdo z nas zdaleka nevime vsechno. Ani nemuzeme. A ted k te hymne konecne ... kdyby byla situace jak jsem pred chvili popsal. A vedela bys, ze on jako znama osobnost stojici vedle tebe na balkone, ma neprehlednutelny vliv na tu valnou cast davu, ktera presne nevi, jenom tusi. A ze i tohle je muze, ty dole na namesti, posunout presvedciveji tim spravnym smerem ... zazpivala bys ji spolecne s nim anebo odmitla? To byla jenom takova uvaha, ze je mnoho souvislosti kolem kazdeho a kolem vsecho. A jeho obrazy? :o) Ja neumim malovat, ale oci mam, to jo ))) To s tebou souhlasim, ze to prilis velke umeni nebude asi.

LadySyberia
25. 03. 2007
Dát tip
2Sybian: jo je to tak...jen mě vážně trochu vadí, že z někoho ta populární postavička je a z někoho jinýho není! Já jsem člověk, kterýmu by asi trochu vadilo, že musí zpívat národní hymnu s člověkem jako je gott, pač tohodle člověka si nevážím vůbec. A tyky mě asi dost štvou ty jeho obrázky, a jak si je ten člověk cení! Taky maluju a vím co je kvalita a co ne, a věř mi, že v tomhle kvalitu nevidím. Ale jinak KK je a bude člověkem, kterýho si lidi váží a vážit budou, a to je dobře i když měl těžkej život, chlap co bojoval za pravdu a svý názory, ho takovej asi ale mít musí, a v tom je hodně velkej pro mě.

Sybian
21. 03. 2007
Dát tip
Smrťaku, ja bych lidi tak neodsuzoval. Vzdyt se na ne podivej trochu shovivave. Prace, starost o rodinu, sem tam neshody mezi sebou, existencni starosti ... nediv se, ze se jim nechce nekdy jeste vecer po tom celodenim kolotoci premyslet, uz toho maji dost, nezvladaji byt jeste svezimi intelektualy. To je realita, ale spis nez kritiku i oni si tak trochu zaslouzi oceneni. Ne za velke hrdinstvi. Za to, ze se snazi ... vstat rano znovu a zase jako vcera vsechno zvladnout. Fakt.

Sybian
21. 03. 2007
Dát tip
LadySyberia: Moment ale, ty rikas, ze ti vadi skutecnost, ze lide, co malo delaji, jsou vice ceneni. Prece ale neni meritkem toho, jak si koho cenis to, jak casto a nahlas o nem mluvis anebo slysis mluvit. Ja bych nedaval rovnitko mezi popularizaci jedince a chapanim jeho hodnoty a prinosu jako cloveka. Ty timhle to rovnitko davas ale. To nejsou stejne veci. A fakt si myslim, ze moudry a skromny clovek nechce (a to ani po sve smrti), aby se z neho stala prilis popularni postavicka. Kdo neco dela pro druhe proto, ze to vychazi z neho a chce to udelat, tak neocekava aplaus. Staci mu jenom pocit a vedomi, ze ... byl platnym. A ze snad i sem tam nekdo rekne po jeho smrti: "Ano, to byl dobry clovek". Vzij se do osoby, ktera takovou byla a na jejim miste ... chtela a potrebovala bys halasna uznani? Vazime si KK oba zrejme tak nejak zhruba stejne, jen se na to divame z jinych pohledu.

LadySyberia
20. 03. 2007
Dát tip
Smrťáku: Souhlasím naprosto se vším. Děkuji za pochopení. I čas Gottů snad jednou pomine a lidi budou zase poslouchat něco záživnějšího:-)

LadySyberia
20. 03. 2007
Dát tip
Sybiane: Beru tvůj náhled na věc se vbším všudy.A mám opravdu radost hlavně zato, že se někdo nad mou úvahou vůbec tak dlouze pozastavil. Neříkám ale, že mi nevadí skutečnmost, že lidi, co málo udělají jsou více ceněni, a že čest už není to co bývala...kdo vůbec teď ví, co to ve skutečnosti je?Hmmm... Díky moc.

Sybian
17. 03. 2007
Dát tip
LadySiberie, omlouvam se, ze nehodnotim styl psani a vyjadrovani, coz by asi melo byt predevsim obsahem kritiky pod dilem. Necitim se byti na toto povolanym a dostatecne literarne na vysi. Spise budu reagovat na obsah. K samotnemu "hrani" dvou srovnavanych v mediich ... myslim si, ze duvody rozdilu jsou mnohem prostsi. Uplne obycejny duvod vidim v tom, ze KG je predstavitelem hudby popularni a KK hudby nechci rict nepopularni, ale okrajove dejme tomu. Alespon v beznem kazdodennim zivote bez potreby revolty velmi okrajovem. Popularni = uspokojujici vkus podstatne vetsiny. Mohou dlouhodobe (bez podpory) existovat media uspokojujici okrajovy vkus? Nemohou. Co tedy hraji? Popularni pisne. Ty nepatris k tem, komu se to libi, ja si KG take nepoustim. Ale vidim lidi, posluchace, jako celek. A tady mi to vychazi jednoznacne. Proc? Lide vzdycky meli a maji svych vlastnich starosti dost. Dost z nich uz chce jenom libivou melodii bez premysleni. Plati vseobecne, vubec ne jenom v souvislosti KG/KK. A vlastne je jim uplne jedno, co z toho radia hraje. Ja vim, mluvis o ucte a take pripomenuti si osoby, osobnosti, ktera nam a nasemu mysleni a smysleni skutecne neco prinesla. Ale to, ze se o tom nemluvi, nepise, nahlas nevzpomina ... to prece neznamena, ze lide zapomneli, kdo a co byl KK. V hlave a vzpominkach to maji stale. I jeho Bratrickove jim tam nekdy zneji. Ono tohle je dulezitejsi, nez byt pripominan a cenen nahlas. Kazdy skromny a zivotem prosly by to chtel radeji takhle, myslim, ze i KK :o) A jeste jen k tomu "po 89-tem" ... jestli rikas, ze je to spatne, tak to ale neni zrizenim, zakony, pravidly, usporadanim. Pricina je uplne jinde. Je v zakladni lidske vlastnosti, ktera mela vzdy a ve vsech obdobich spatny vliv na vyvoj. V touze. V touze mit vic, nez skutecne potrebujeme. A cim vic zname a poznavame toho, co je "navic", tim vetsi je pravdepodobnost toho, ze se toho "navic" pokousi vic a vic lidi dosahnout jakkoliv. Uz koncim, je to moc dlouhe :o) Ale vubec ti neberu tvuj pohled a nazor. A rad jsem se tu zastavil.

LadySyberia
09. 03. 2007
Dát tip
I tak se to dá říct. Dílo takového zaměření publikuji poprvé. Budu na tom pracovat:-)

LadySyberia
09. 03. 2007
Dát tip
Děkuju moc. Za to, co tu vzniklo po roce 89 už nemělo cenu bojovat a ani jít proti, lidi ještě nevěděli, že to je špatný. Snad proto umřel Kryl na srdeční infarkt...

IVO
09. 03. 2007
Dát tip
Snad jen v závěru trochu moc patosu, abych pořád nechválil.

IVO
09. 03. 2007
Dát tip
"Karel Kryl je naším svědomím, i vědomím, že někde uvnitř toho všeho jsme stále ještě svobodní." A proto, dodávám já, skončil nakonec na levici právě tak jako geniální filosof Ivan Sviták. Za to, co tady reálně vzniklo po roce 1990, ti dva už nebojovali. Krajanko,dědek z Těšánek se klaní lady z Hulína, napsala jsi to skvěle. Pozdravuj ode mne Castelgandolfo arcibiskupů olomouckých, náš milovaný Kremzír.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru