Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hvězda

28. 04. 2001
0
1
542
Autor
Polárník

Pavel Eisner Cestina poklepem a poslechem Nakl. Jaroslav Podrouzek Praha 1948

Slovo pekne, coz o to; ale velka rymova patalie pro cesko poesii. Kde vezmete rym na hvězdu? Na hvezdu singularni vubec ne. Na pluralni mate zrovna vezdy. Ale to je tvarově podezrele a krome toho basnicky zle zvetšelo. Je to velka potiz se slovem v poesii tak ustrednim. Handicap basnicky hned v pomeru na pr. k francouzstine, italstine, nemcine - co v nich je na vybroun rymu na étoile, stella, Stern ! A jak vyznamnych rymu. (Dante!) S touto zapornou vlastnosti neni hvezda v ceskem slovniku samojedina. NEdobre to vypada s rymovymi moznostmi u slova tak ustredniho, jak jim je clovek. Nedobre u slova jeste ustrednejsiho - u slova zivot . Hanebne u slova prsa, tak vyznamneho v poesii a coz teprv v opere. Zoufale u slova srdce, slova ze vsech pro poesii (a operu!) nejustrednejsiho. Nektera slova dokazuji svou podobou, ze cestina, kdyz si je vymýšlela, nemyslila na basniky.

1 názor

angel_death
05. 09. 2006
Dát tip
A neni to jenom dobre? Nad necim tak krasnym se musi clovek vice zamyslet a verte mi, tech rymu neleznete vice.

Albireo
30. 04. 2001
Dát tip
ufo: :-)))))

suva
30. 04. 2001
Dát tip
tahle hvězda ta se nezdá :c)

Albireo
28. 04. 2001
Dát tip
S tím rýmováním srdce jsem jednou četl milou historku. Kdosi v prvorepublikových Lidových novinách si postěžoval, jak těžké je najít rým na "srdce", nemá-li to být něco příšerně šroubovaného jako "zhrd' se". Druhý den se v Lidovkách objevilo kouzelné dvouverší(tuším od Eduarda Basse): Řekl Drda Drdce: Zlomilas mi srdce!

Yfča
28. 04. 2001
Dát tip
Albi :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru