Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neslyšet ticho

26. 03. 2007
0
2
498

Tak toto je mé první zde zveřejněné dílo, tak doufám, že budete schovívaví, ale upřímní. U téhlé povídky byste měli poslouchat hudbu Depeche Mode - enjoy the silence, dodá to tomu hloubku a celkově je to mnohem lepší. Je to jen na vás. Enjoy the silence ;-)

Jdu ztemnělou ulicí rozprostírající se až k náměstí. Na to, že je něco před půlnocí, je tu dost rušno. Jdu s hlavou sklopenou, lidé mi nevidí do tváře. Nikdo se nestará o to, jak se cítím. Nikdo se o mě nezajímá. Lidé do mě vrážejí, spěchajíc domů zapnout své mechanické roboty, aby udělali dětem večeři. Mě nic netáhne domů… večeře, děti… nic…. Co doma, když mě tam nic nečeká?! … Utápím se ve vlastních myšlenkách a hlavu zvednu teprve tehdy, když na velkém, zrcadlově lesklém domě oznámí hodiny půlnoc. Na tvář mi přistane velká kapka deště. Už to není jako kdysi, když tráva po dešti voněla. Když jsme se jako malí proháněli v dešti bosi, nic není jako dřív. Už žádná tráva, měsíc, hvězdy, slunce… Teď už jenom, hluk, hluk a nic víc jen HLUK!
Nedá se to vydržet, zešílím, auta na mě troubí, zmatkuji, co mám dělat?! Jít nebo radši stát?! … snad by to bylo mnohem jednodušší, ale přece ne lehké.. Nechat se přejet velkým lesklým vozidlem, které má dnes každý a zničit život ostatním… to nechci… Hlavou se mi hýří myšlenky zůstat či jít, skočit, či zůstat… .. Už jsem na velkém náměstí, kolem kterého jsou moře budov… hvězdy, moc ráda bych je ještě někdy viděla, v téhle změti mrakodrapů nevidím skoro nebe, chtěla bych slyšet zvuky přírody, lesa.. ne zvuky startujících motorů, skřípajících vozidel, nadávek, výkřiků slabosti a strachu… hluk, hluk, HLUK ….. Je možné neslyšet ticho?… Najednou tupá bolest ze zadu na hlavě, někdo mě uhodil. Asi mě chtěl okrást, smůla, nic nemám… upadám do bezvědomí…. Ticho… ticho.. TICHO…. Nic než ticho a klid… mé tělo leží bezvládně na studené zemi, lidé mě obchází, někteří dokonce překračují. Snad nemají duši, snad jsou naprogramovaní na heslo: já, já, JÁ!!! 
 
Wordslikeviolence                               (slova jako násilí)
Breakthe silence                                   (přelom to ticho)
come crashing in into my little world   (pojď se propadnou do mého malého světa)
painful to me pierce right trought me   (bolestivě mě probodáváš do pravého já) 
can´t you understand                             (nemůžeš rozumět)
oh my little girl                                      (oh, moje malé děvčátko)
 
Někdo mě odnáší… nevím kam, nic nevidím. Tělo mi smáčí hustý déšť… Donesl mě pod střechu jedné z budov…. Položil mě na suchou, ale i tak studenou zem. Hlavu mi podložil svou mikinou. Zkouší mě probrat lehkým popleskáním po tvářích… nic, nejsem k probuzení. Možná se už nechci probudit. Zdá se mi, že jsem doma se svou rodinou, se svými rodiči, svými sestrami a bratry. Matka si zpívá tolik známou píseň….
 
 
All I ever wanted                                (Vše co jsem kdy chtěl)
All I ever needed                                (Vše co jsem kdy potřeboval)
Is here in my arms                              (Je tady, v mém náručí)
Words are very unnecessary               (Slova jsou velmi nepodstatná)
They can only do harm                        (Dokážou dělat jen škodu)
 
Pomalu se probouzím k životu, otevírám oči a vidím rozmazaný obrys postavy sklánějící se nade mnou. Rychle zamrkám a zaostřím. Ty jeho oči! Uhranuly mě! Srdce mi zrychluje, nemůžu dýchat. Začnu se rozhlížet kolem sebe a zmatkovat, ani nevím proč… snad kvůli těm očím. Takové jsem už řádku let neviděla. Každý se díval skrze mě. Občas, když se něčí pohled střetl s mým, oni uhnuli první. Teď jsem to já, kdo uhýbá před tím spalujícím pohledem.  
    „Jste v pořádku?“ zeptá se mě ten muž. „jo, snad ano.. ehm.. díky“ Odpovím poněkud křečovitě. „Rádo se stalo, můžete vstát?“ zeptá se ještě. „Jo snad ano (s jeho pomocí opatrně vstanu) …ou, točí se mi hlava“ Jemně mě podepřel a podívali jsme se do očí….
 
Opřená o něj, beze slov, kráčejíc vstříc novému osudu v roce 2050…
 
Vows are spoken                      (sliby jsou mluveny)
to be broken                            (budou zlomeny)
feelings are intense                  (city jsou intenzivní)
words are trivial                       (slova jsou banální)
Pleasures remain                      (radovánky zůstanou)
so does the pain                       (tak činí bolest)
words are meaningless             (slova jsou bezvýznamná)
and forgettable                        (a zapomínající)
 
All I ever wanted                                (Vše co jsem kdy chtěl)
All I ever needed                                (Vše co jsem kdy potřeboval)
Is here in my arms                              (Je tady, v mém náručí)
Words are very unnecessary               (Slova jsou velmi nepodstatná)
They can only do harm                        (Dokážou dělat jen škodu)
 
ENJOY THE SILENCE   (užívej si ticho)
 
 
 
 
 

2 názory

Jo, odehrává se to v roce 2050... Nemusíš si pustit tu písničku -to není podmínou, to je tam jen aby se vědělo co mě inspirovalo a pro ostatní aby se dostali do děje... jinak díky za kritiku :-*

Nicollette
26. 03. 2007
Dát tip
ach mně se povedlo moc nepochopit ten konec...:// :)) jakože se to odehrává v roce 2050 nebo že s nim zůstala 43 let nebo jak..? :))) jako povídka dobrý, nemam nic proti, důlžitá je nálada, tu písničku od depeche mode neznam a ty jako autor se nemůžeš spolíhat že si jí pustim a vytvořit náladu i bez ní... víš..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru