Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nárie... I.část

03. 05. 2001
1
0
1014
Autor
Ageran

Takový úvod do delšího cyklu povídek... :-)

Nárie, tak se jmenovala ta země, kde se to všechno stalo. Tedy slovo země je poněkud nadsazené, byla to spíš taková zemička, ministáteček, mikrokrálovství, prostě lidově řečeno zadek světa. A navíc tady chcípl pes. Tedy taky lidově řečeno. Není ani divu, ze 145 obyvatel bylo 69 důchodců, 37 nezaměstnaných, přesněji žebráků a povalečů, 30 produktivních občanů denně pracujících na poli, 8 dětí a jeden král. Král vlastně taky patřil k těm, co dělali na poli, ale neztrácel svou hrdost a nosil při tom korunu. Občas sice dost překážela, ale král je král. Jmenoval se Andolfius, tedy přesněji Jeho výsost král Andolfius 2., ale nikdo mu neřekl jinak než Andy: „Hej Andy, přines kosu, Andy, nabrousil jsi mi už tu sekeru, Andy, potřeboval bych naštípat dříví!“ a tak podobně… Mimo kralování byl totiž Andy i kovář, učitel, ministr všeho a hostinský. Hospoda, škola, královský palác a kovárna v jednom stála uprostřed země, uprostřed hlavního města, vlastně hlavní vesnice, vlastně jediné vesnice, a byl to takový střed veškerého dění v zemi.Večer se tam sešli všichni obyvatelé a staří vyprávěli příběhy o tom, jak bylo dřív všechno lepší, a král roznášel pivo a všichni vesele klábosili a byli spokojení. Tedy skoro všichni. Král Andy se nudil. Nehorázně nudil. Ne, že by neměl nic na práci, ale jelikož byl jediný, kdo byl dál než ve vedlejším městě, tak věděl, že existuje i něco jiného než pole a pivo. A to ho strašně žralo. Byl by už pověsil kralování na hřebík a vyrazil do světa za dobrodružstvím, když by se tu a tam, jednou za čas, vyjímečně, nestalo něco nečekaného…
Deltex
09. 05. 2001
Dát tip
Není zač. Snaž se... a honem další pokračování...Měj se fajn! DeX

Spvrivs
09. 05. 2001
Dát tip
To mně připadá jako král pod pantoflem. Těším se na pokračování. A za styl to tipnu.

Ageran
08. 05. 2001
Dát tip
Nárie je čistě fiktivní jméno, které nemá žádnou souvislost se jmenovanými podobnými slovy a jmény... Co se týče napodobování Terryho Pratchetta, tak to doufám, že se nestane. Jak se říká, jakákoliv podobnost je čistě neúmyslná a náhodná... Budu se snažit... Jinak díky všem...

Ansuz
08. 05. 2001
Dát tip
Těšim se na pokračování...

Deltex
04. 05. 2001
Dát tip
Souhlas s Kandelabrem, vypadá to nadějně. Máš hezký, srozumitelný styl. Je příjemné to číst. Tak ať už tu je další pokračování. A ještě taky souhlas s tou zmínkou o Pratchettovi - pravda - bylo by škoda to pokazit, protože děl, které napodobují Pratchetta tu už bylo víc než dost! Měj se!

Faramiris
04. 05. 2001
Dát tip
ja nevim, videla bych to jako slouceninu Narnie (a to by potom byla hodne tezka konkurence, to promin, ale na tu u me nikdo nema :) a Namarië jako Sbohem v Qwenya :) tak nevim.. doufam, ze to bude vyborny original! :)

Kandelabr
03. 05. 2001
Dát tip
zatím to vypadá docela slibně, uvidíme jenom si udrž nadsázku a hlavně prosím nesklouzni k pratchettovi (ne že bych proti němu něcvo měl, ale takových těch humorných fantasy je dost) a ještě: proč Narie? silně mi to připomíná Narnii C.Lewise, je to náhoda nebo záměr?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru