Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

víra ve spirálu

05. 05. 2001
1
0
5058
Autor
Irwin

spirála se spiráluje, spiráluje, spiráluje spiráluje, spiráluje

Kdo věří ve spirálu??
Robynson
02. 06. 2003
Dát tip
Já v ní věřím, spiráluje - li se správným směrem. A proč ne? Čemu věříme, to se realizuje...

cup_of_tea
19. 05. 2003
Dát tip
ja nevim, ale je to genialni otazka :-)

Alela
28. 06. 2001
Dát tip
Jááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá !!! :-)) P.S: Obyčejně bych ti na to neskočila, ale dnes mám dobrou náladu. :-))))))))

Irwin
17. 06. 2001
Dát tip
Noty : To by šlo! Budem pařit a budem veselý jablíčka!! hujééé Hip hip hurrá

...a víte vy, že dneska slaví svátek Adolf? (To píšou na těch Jikovejch spirálostránkách).

noty
15. 06. 2001
Dát tip
Táááááák už jsem to dolouskal až sem to je tedy výkon. Tomu se říká debata na úrovni, jen přemýšlím co bych dodal - maďarsky, neumí ani slovíčko, děda neměl sedmi-jazyčný slovník, rusky jsem se už neučil. Spirála mlčení taky zajímavý. Co spirála mučení, učení a pak ještě samozřejmě spirála sběru jablíček. Založíme klub veselé spirály a uděláme stránky a tak všechno co ktomu patří, nebo paří?

Mámalibor
01. 06. 2001
Dát tip
já jdu z vás do vývrtky !:-))

Spvrivs
31. 05. 2001
Dát tip
Mně spirála stvořila, proto začínám na Sp, ale potom už špatně viděla, takže se "i" ztransformovalo do "v" a "ála" do "vs" (vona má totiž "v" hrozně ráda, i když se těžko spiráluje).

J
22. 05. 2001
Dát tip
tohle mě zaujalo, dík :-)

Irwin
22. 05. 2001
Dát tip
:o))))))

Kašika
17. 05. 2001
Dát tip
Já sem jen lezu poslat avízo kamarádce, aby si to tady taky přečetla, to je teda něco :-)))))

Miroslawek
17. 05. 2001
Dát tip
topná spirála, to je moje

FLO
17. 05. 2001
Dát tip
Spirála je v reklamně na časopis super. Už víte, co vám chybí?

Wopi
17. 05. 2001
Dát tip
Ježíšmarjá. Spirála mlčení jehňátek. Já se dusim :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))). To ste mi nemohli avízkovat?????????????????????????

Slavík
17. 05. 2001
Dát tip
proč na to mám asi avízo....?!?

JiKo
17. 05. 2001
Dát tip
Trochu mimo ale: http://www.spirala.cz/ klik

Dědouch
16. 05. 2001
Dát tip
Papouch: tvuj otec pochopitelně řekl "Džez tvrdej", pokoušeje se tak vůbec poprvé v historii o revoluční přechod od džezovejch standartů k rokenrolu. Neni ani tak smutný že se setkal s nepochopením u šéfa tý kutálky jako to že ses ho před popíkářema nezastal, ačkoli z jeho revolučního odkazu tyješ dodnes...

Bóďa
15. 05. 2001
Dát tip
Taky je spirála mlčení. Ta vzniká, když stoupenci určitých názorů své mínění na veřejnosti výrazně projeví, zatímco jejich odpůrci mlčí. Ke stoupencům první skupiny, která se projevuje stále hlasitěji, přistupují i doposud váhající, zatímco druhá názorová skupina je stále více v pozadí. Vzniká tak dojem, že se spirálově rozšiřuje mlčení o opačném, nedominantním názorovém stanovisku. Kaš. Já už taky magořím, ale už vystoupím ze spirály mlčení a jako odpůrce už nebudu mlčet.:-)))))))))))))

Kašika
15. 05. 2001
Dát tip
Bóďa: Tím myslíš mlčení jehňátek, že? To Ti schvaluju!!!! A co se týká spirály - abychom neodbíhali od tématu - já si to všechno nechám hned zítra vysvětlit od dcery, slibuju....

Vojtek
15. 05. 2001
Dát tip
Kašika: já už jsem zmagořil dávno :-)))))

Kašika
15. 05. 2001
Dát tip
Tak vítej v klubu :-)))))))))))))) ( Myslím v dvoučlenným, hihihi, jestli zmagořili ostatní, to si nedovolím posuzovat ) :-)))))

Vojtek
14. 05. 2001
Dát tip
Jste magoři :-)))))

Kašika
14. 05. 2001
Dát tip
Upřímná kritika???????!!! Super, beru!!!!!! A posílám Ti za ni ♥

Kašika
14. 05. 2001
Dát tip
Vojtek - to bylo pro Tebe, já už magořím a zapomínám :-))))))))

Kašika
13. 05. 2001
Dát tip
HiHiHi...a příště si prosím avízko, jo? Někde tu na mě čekal humor a vono se mi nic neřekne :-))))))))))))))))))))))) S pozdravem " A Varsói Szerzödes - a szocializmus védöpajzsa!" Kaš.

papouch
12. 05. 2001
Dát tip
Ženatej.: no čéče, já nevím, ale my se učili, že dyž do něčeho mlátím kladivem jak fsteklej, taxe tomu říká tváření za studena :-)) FLO .: přídeš na šuflík? Monty_ . dík za poklad .. éééééé.. překad .. já umím magyársky akorát hogy vagy (jak se máš) enekel (zpívat) kedvesem (miluju tě) a pak neúměrně mnoho vulgárních nadávek :-))

Kašika
12. 05. 2001
Dát tip
Všem: Já nemám, co bych k tomu dodala, protože fyzika ( šmarjááá, je to vůbec z fyzikyyy, to zase bude ostudááá!!!!) mě nikdy moc netankovala ( no, vono je to vlastně fuk, protože vona mě netankovala ani matematika a vůbec už né geometrie )....Ale díky vám všem se zase skvěle bavím ( jako na audit. o brčku ), takže všem Ď :-))))))))) Papouch: :-))))))))))))))))) djPrd: :-))))))))))))))))) Monty: A kam TY na to chodíš?! ( Jo, encyklopedie, já vím ) :-))) Proleterski internacionalizam - jako oružje protiv imperializma i rata!!!!!! ( Srbsky, za odměnu ) :-))))))))))))))))))))))))))

papouch
12. 05. 2001
Dát tip
No - - - dyžušteda - - - :-) - - my jsme se na základce zdravili pozdravem: Mupy mup ! a nikdo to nechápal....... ale přečtěte si to v azbuce (s trochou shovívavosti) a přečtete Miru mir (v překladu Světu mír) :-))))))))) Což tehdá viselo na každým nároží :-) No a kdyžušteda ..... přečtěte si, jako kdyby to bylo v azbuce, slovo rypák ...................................................:-))))))

papouch
12. 05. 2001
Dát tip
herrrgot ale ... teď si apsolutně nemůžu fspomenout, co to má spolešnýho se spirálou... :-))))

Kašika
12. 05. 2001
Dát tip
Papouch: Pomóóóóóóccccc, už néééééééééé ( azbuku ), sousedi mě nebudou zdravit ( ani MUPY MUP od nich neuslyším ) :-)))))))) P.S. Taky nevím...HiHiHi...Tak MUP s Tebou.......:-))))))))

Kašika: Tu maďarštinu nemám z encyklopedie. To je tak. Můj dědeček byl důstojníkem ČSLA a v jeho pozůstalosti jsem našla "Sedmijazyčný konverzační slovník", vydaný pro potřeby spojeneckých cvičení armád Varšavské smlouvy, což je geniální dílko... Třeba "Varšavská smlouva - štít socialismu!" se maďarsky řekne: "A Varsói Szerzödes - a szocializmus védöpajzsa!"...:)))) Papouch: A teď pozor. Učebnice ruského jazyka pro pátou třídu ZŠ. Článek o chlapci, který jde s tatínkem po městě - chlapec se právě učí číst a tak slabikuje různé cedule, třeba "MLÉKÁRNA". A dojdou takhle k nějaké nástěnce, kde stojí MUPY MUP. Chlapeček si to přečetl, nechápal, zeptal se tatínka, a ten mu vše vlídně a dostatečně angažovaně vysvětlil. Plus ilustrace. Jo jo, to je ta moje fotografická paměť... :)))

papouch
12. 05. 2001
Dát tip
Ale zase na druhé střaně ..... psal se rok 74 ..... můj otec, vynikající muzikant, dechař, trumpeťák ..... ples..... jakási kapela ...... a prej zahrajeme vám ploužák z repertoáru beatles: yesterday..... .....načež muj tata se zvedl a valil k tomu konferenciérovi a jal se ho přesvědčovat, že se to má číst DŽESTRDEJ ...já pad' pod stůl a neznal svou rodinu :-)))))))

papouch: Uaaah!:))))))))

Kašika
12. 05. 2001
Dát tip
Papouch: Už bez komentáře, jenom se směju, padám pod stůl a neznám svou rodinu :-))) Monty: Ta encyklopedie se týkala spíš Tvých vědomostí, ne libozvučné maďarštiny...Ta se mi taky líbí, hele, no není to poezie? A brnói kiállításon láttam a magyar iparcikkeket. Különösen tetszettek a fémmegmunkaló gépeik. = Na výstavě v Brně jsem viděla maďarské průmyslové výrobky. Zvláště se mi líbily vaše kovoobráběcí stroje. ( Se to taky někdy může hodit :-))))))))))))))))))))

Kašika: Tak to je opravdu věta s velkým "V". Tu si musím zapamatovat, určitě se mi bude někdy hodit!!! Třeba v nějaké maďarské stylové restauraci v Budapešti... svíčky na stole, cikánský houslista vrže své romantické melodie poblíž mého ucha a já mu polohlasem řeknu: A brnói kiállításon láttam a magyar iparcikkeket. Különösen tetszettek a fémmegmunkaló gépeik.....

FLO
11. 05. 2001
Dát tip
papouch: díky,díky,díky, u tvé spirály, která vrcholí komunismem, sem se nasmála :o)))))

Ženatej
11. 05. 2001
Dát tip
Dyž se do tý šroubovice řádně buší shora, časem z toho většinou vznikne něco jako spirála. Marxisti tomu řikaj přerod kvantity v kvalitu. :-)

djPrd
11. 05. 2001
Dát tip
Já ne, já nevěřím ve spirálu. Já věřím v Gagarina.

J
10. 05. 2001
Dát tip
vývojová spirála je šroubovice :-)

JiKo
10. 05. 2001
Dát tip
Když chhcete.... zahazuju matematiku nic neumím a stydím se

Vojtek
10. 05. 2001
Dát tip
kulovitá šroubovice proložená parabolickou spirálou, plazící se po její ekvipotenciále :-)))

FLO
10. 05. 2001
Dát tip
Spirála je papírovej had, kterej se dá nad topení a točí se.Měli byste to zkusit.Sice je to nanic, ale můžete se v noci bát.

papouch
10. 05. 2001
Dát tip
Flo: chňá chňááá :-) a to právě nejní práávdááá, lébrž spitála to je, když si namaluješ spirálu na ten papír, ze kterýho budeš tého háda stříhat, až ho vystříhneš a pověsíš, tak už je to kuželovitá šroubovice chicht :-)))) já su zas ňáké chytrrré.... :-)))

papouch
10. 05. 2001
Dát tip
jo, a eště si vzpomínám, mu měli v učebnici přírodopisu namalovanou vývojovou spirálu - začínalo to prahorama, tam byly namalovaný jen šutry pak byly starohory, prvohory, druho - třeťo atd a byly do tý spirály namalovaný různý trilobiti a příšerky a postupně jak se to vyvíjelo, ve čtvrtohotrách byly opice, člověci chlupatí, pak čovek vzpřímenej a ůplně na konci tý spirály bylo velkelma rudejma písmenama napsáno KOMUNISMUS :-)))))))))))))))))))))

Wopi
10. 05. 2001
Dát tip
Papouch :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) To je spirála jako dělo!

papouch: -))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Na revanš tě naučím jednu pěknou maďarskou větu: A PROLETÁR NEMZETKÖZISÉG - HATALMAS FEGYVER AZ IMPERIALIZMUS ÉS A HÁBORÚ ELLEN! Překlad: Proletářský internacionalismus - mohutná zbraň proti imperialismu a válce!

Irwin
10. 05. 2001
Dát tip
:-)))))))

JiKo
09. 05. 2001
Dát tip
Milý Wopi nerad tě uvádím do rozpaků....ale šroubovice je druh spirály.

Nerada uvádím do rozpaků kohokoliv, ale spirála je toto: Šroubovice je toto:

Wopi
09. 05. 2001
Dát tip
Já teda nevim, třeba se něco změnilo, ale za mejch mladejch let spirála byl plošný útvar - takovej ten, jak tím zdobili nejstarší keramiku, takovej ten jako pérko od hodin, takovej ten, jak se po něm jmenujou spirální galaxie. Zato šroubovice byl útvar opisující válec - takovej ten, jako když řežeš závit. Ale je možné, že to někdo předělal, neboť toto již bylo nudné. A do rozpaků mě nepřivedeš - nemyslím si, že mám patent na rozum a vždy rád bez rozpaků poslouchám rozklady moudrých. Do rozpaků mě zato přivedly zcela jiné věci, ale to bych sem netahal :o)).

Wopi
09. 05. 2001
Dát tip
Monty mě předběhla :o)))). To byla odpověď JiKovi.

Spirála je rovinná křivka s neomezeným počtem závitů, vinoucích se kolem pevného bodu (pólu spirály). Šroubovice je prostorová křivka vznikající rovnoměrnou rotací bodu kolem přímky a současným rovnoměrným posuvem podél této přímky (osy šroubového pohybu) Malý encyklopedický slovník, Academia, Praha 1972

Wopi
09. 05. 2001
Dát tip
Sám bych to lépe neřekl :o))). Čili (papričky) - spojuje je to, že mají závity, jakož i to, že si je lidé pletou. (Kolikrát už jsem slyšel "spirála vývoje" doprovázené šroubovicovitým gestem ruky)

Climaster
09. 05. 2001
Dát tip
..tady k tomu už nemám vůbec co říct:)))))))))))))))))))))))

papouch
09. 05. 2001
Dát tip
Včera jsem by v hospodě a byla tam jedna slečna a ta pila fernety a strašně se z nich spirála. :-))

Vojtek
09. 05. 2001
Dát tip
Jo jo pes honící se za vlastním ocasem...běhá v kruhu..a jak z ocasu ukusuje, tak se zmenšuje poloměr kruhu a vzniká spirála :-))))

papouch
09. 05. 2001
Dát tip
...jo a eště.... dyž ta slečna pak šla domů, tak trajektorie jejího pohybu byla evolventa derivovaná epicykloidou a po 100m chůze se zřítila k zemi podél levotočivé šroubovice... :-))) Jinak připomínám, že spirála je dvourozměrný hútvar a šroubovice třírozměrný hútvar - - - Spirála může mít různý krok ... šroubovice taky nemusí být jen na válci a taky může mít postupně měnící se krok závitu .. jéje, to by bylo na patnáctistránkové pojednání.. :-)))) No a pro fajnšmekry - šroubovice zkroucená do spirály ... :-)))) atd..... :)

Wopi
08. 05. 2001
Dát tip
Ale kromě Monty si zřejmě všichni pletete spirálu se šroubovicí. Včetně té Jikovy DNA.

Wopi: Neuváděj je do trapných rozpaků, každej nemůže bejt hen ten génius...:))))

Climaster
07. 05. 2001
Dát tip
..hm..tak tady k tomu fakt nemám co říct....:)))))))

Astalavista
06. 05. 2001
Dát tip
Jiko! :-)

JiKo
06. 05. 2001
Dát tip
Pajtonko :-) Ty seš moje děvče:-) Nejen v pružině přátelé ale třeba i DNA je vlastně jedna velká spirála.

maty
06. 05. 2001
Dát tip
Všemocná DNA,to je ono!!

Spirály jsou fajn útvary. Nejsou tak nudný - je v nich naděje na další vývoj, který nikdy není v důsledku zakřivení vidět... :-)))

JohnieBass
06. 05. 2001
Dát tip
Tady někdo sledujie Simpsny až moc. J.B.

Astalavista
05. 05. 2001
Dát tip
Nějak to neprošlo do spirálometru...:-)

JiKo
05. 05. 2001
Dát tip
v každé pružině je kus spirály...

noty
05. 05. 2001
Dát tip
spirála spirálovna na spirálu spiráluje se spirálem spirálovičem a spirálují spirálky

J
05. 05. 2001
Dát tip
já, vývojovou :-)

já, je mou součástí.... :-))

Silvinka
05. 05. 2001
Dát tip
Pripomenul si mi jednu báseň od jedného priateľa. Možno verím na špirálu prepletenú špirálmi. Ale asi svoju vieru nepotrebujem definovať, stačí, že cítim. A ty? :o)

Já věřím na šroubovici...:))) Na tu z pětiuhlíkatýho monosacharidu...:)))

Prokletí
05. 05. 2001
Dát tip
sorry, tak tohle auditko je už vážně sračka ;o) m.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru