Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

1. lekce správné mluvy

06. 05. 2001
0
0
1055
Autor
Logoped

Vážení přátelé s logopedickou vadou! Život člověka, který má problém řeči, je často neveselý, neboť se takový jedinec stává terčem posměšků svého okolí - zejména pak v dětství. V dospělosti je to pravda jiná; i náš pan prezident Havel má logopedickou vadu, pan Uhl má logopedickou vadu, pan Dienstbier etc. etc., ale jistě by všichni tito pánové logopedických vad něměli, kdyby včas vyhledali odbornou pomoc. Nestyďte se proto a s chutí do práce! Čeká vás dlouhá a náročná cesta, ale na jejím konci se skví báječná vyhlídka - správná výslovnost mateřského jazyka! S přátelským pozdravem Váš Logoped

1. Odříkejte několikrát po sobě; nejméně dvacetkrát denně. FRANTA NESE KLÁDU FRANTA NESE TRÁM FRANTA NESE ROURU JDE S NÍ PŘÍMO K NÁM 2. Předčítejte polohlasně; v kolektivu lze opakovat postupně - jeden přečte první strofu, druhý druhou atd. TRUBKA TRUMPETA ŠEDIVÁ MYŠKA SEŠKRABANÝ ŠRÁM ŠVARNÝ ŠUMAŘ ČERNÝ ČERVOTOČ ČERSTVĚ ČEVAPČIČI KRÁSNÝ KRÁM TRÁPENÍ PANA PALÁNA BŘÍŠKO ŠTIPLAVÉ MUŠKY MAŠINKA SUŠENKA KOŠATINA
FLO
16. 05. 2001
Dát tip
A teď opakujte rychle po sobě: PUDL PRDL PUDR. A já mám kamoša, kterej šišle, když říká ř a mně se to zdá kouzelný. Nevím, proč by se to mělo napravovat.

Spvrivs
10. 05. 2001
Dát tip
mamatyty, úpppllněně sse mmně zammošmššmdrlllchal jjazk.

papouch
07. 05. 2001
Dát tip
Rrrrrozhodně prrrrrotestuji prrrrrrroti náprrravě řřeči. Jako sprrrrrávný papouš prrrrohlašuji Rrrrr za nejkrrrrrrrásnější ! :-)

Vojtek
07. 05. 2001
Dát tip
pchá :-))

Bacil
07. 05. 2001
Dát tip
A je v té mašince na posledním řádku vorumaška?

JiKo
07. 05. 2001
Dát tip
M-P že sem mrkev já říkám dodnes:-)

maty
07. 05. 2001
Dát tip
VLKY PLKY !!! Opakujte rychle! Ahoj

Prokletí
07. 05. 2001
Dát tip
a co? pokopali kopáče, permoníci popletení.... moc milé, práce na vlastní výslovnosti je skvělá věc, jen nemám vůli řvát s oblázky v puse do moře (no jo, tady za barákem) 8c) m.

JiKo
06. 05. 2001
Dát tip
bbyll sesesem napprosto zdrávvv dokkkud jsssem si nepře pře ..sakra..nepřečet tenhle vývyvyvýplod..uf:o)

Astalavista
06. 05. 2001
Dát tip
Je čas na červstvé čevabčiči :)

vlaštovka
06. 05. 2001
Dát tip
Tak joooo, už jsem tady.... zrrrrovinka nedávno jsem se naučila řřřřříkat rrrr a řřřřřřřřř.... :o))) Ale tohle si prrrocvičím ;o)) šeškrrr... še... seškrrrrrabaný trrrrrrrám... jůůů, pší... přřříltekyně šedivá myška... :o))) Frrrrrrrnk....

Merle
06. 05. 2001
Dát tip
:-))) rozhodně tu máš dost co napravovat... ale bude to těžké... :)

Climaster
06. 05. 2001
Dát tip
....:))))))...mno rodiče mi říkali, že jsem vady měl...teď už jsem o.k....neumím akorát R, Ř, S, P, T, D, B, K...:))))))))

Vzpomínám si na jednu příhodu z dětství... měla jsem kamarádku, co jí občas dělalo problémy správně vyslovovat písmenka. Chodily jsme spolu do školky a jednou jsme se tam bavili o inscenaci Čapkovy hry "Matka" (nevím, proč nás na to doma rodiče nechali koukat, bylo nám pět, ale je fakt, že se nás koukalo docela dost). A tahle kamarádka komentovala svůj divácký zážitek slovy: "No to bylo děsný, jak on řekl tý svý mamince: ,Já jsem mrkev´."

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru