Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nepříjemná pravda

05. 05. 2007
0
0
548
Autor
Susy

Není to tak dávno, co jsem shlédla, spolu s desítkami mých spolužáků, film Nepříjemná pravda.

Tento film, dalo by se říct, vymyslel známý Americký politik Al Gore. Těm, kteří ho nezají, ho krátce představím. Jedná se o muže, jenž před lety kandidoval s Georgem Bushem na prezidenta USA. Bylo to tehdy to nejtěsnější vítězství ve volbách, jaké kdy Amerika zažila. Dokonce se později přepočítávaly hlasy, ale nebylo to nic platné, výsledek to nezvrátilo, takže se Al Gore musel spokojit s postem viceprezidenta. Nicméně nezahálel. Se vší chutí do práce a vznikl z toho, mimo jiné, i tento film. Někteří říkají, že jde znovu jenom o politickou kampaň a prosazení se ve světě, ale já myslím, že tak zlé to zas nebude.

Tak teď pojďme k filmu. Je to dokumentární film - vlastně zfilmovaná jedna Gorova přednáška doplněná zážitky z jeho dětství. Myslím, že dalo hodně práce, než něco takového sepsal a zajímavě použil.

Film celý je o problému, o kterém většina lidí ví, ale nikdo si ho nepřipouští. O globálním oteplování. Vysvětluje se zde příčina, mnoho názorů různých lidí, kdo za to všechno vlastně může. Ty rozumnější uznávají jako částečný důvod tohoto stavu lidskou činnost. Jiní svádějí oteplování na samotnou přírodu a další skupina bere globální oteplování především jako důsledek lidské činnsoti. Ve filmu převažuje třetí názor.

Velice se mi líbilo přirovnání k žábě. V prvním pokusu skočila žába do vařící vody (samozřejmě žába kreslená! ), ale ihned vyskočila. V druhém pokusu, žába skočila do vlažné vody, která se postupně začínala vařit, žába nic netušila a nakonec se uvařila. Smutný konec, ale myslím, že to na nás sedí. Dokud půjde oteplování pomalu, budeme vymýšlet různá provizoria a opravdovou zásadní změnu neudělá nikdo, zatímco kdyby se náhle oteplilo, co pak? Pak už si toho asi všimneme, ale dnes, kdy se průměrná teplota zimy a léta vyšplhá zatím jen o několik stupňů, což někteří i uvítají, to zatím nikomu divné nepřijde. Ale mělo by.

Al Gore má ve filmu nesčetně grafů, přirovnání a statistik. Některé jsou dost děsivé. Třeba tání ledovců a síla ledu na jižním pólu. Do takových statistik já se pouštět nebudu, protože to je téma samo o sobě a já přiznávám, že zatím můj mozek ještě nepobral všemožné následky a příčiny toho všeho.

O globálním oteplování se baví mnoho a mnoho vědců, všichni pátrají po příčinách a po důsledcích, ale jak to vyřešit to ví málo kdo, spíše nikdo. Ve filmu se objevilo pár návrhů: používat méně elektřiny, používat bio palivo a tak dále. Jenže málo lidí na to má a jak řekl můj učitel přírodopisu, to už bychom se rovnou mohli vrátit zpátky na stromy a do jeskyní a zase začít žít z kořínků a přežívat Darwinovou teorií přirozeného výběr.u . . No nevím, jak dlouho by naše generace počítačových a k nemocem náchylných lidí přežila! A co je ještě zajímavé? Al Gore sám , hlásá vodu a pije víno, nebo jak se to říká;-) Nedávno totiž v jeho domě naměřili nadprůměrné plýtvání elektřinou a vodou. No, jestli si Al Gore dává každý den dvakrát plnou koupel a přitom má zapnuté všechny spotřebiče, není se co divit, pak ať ale nejezdí do Japonska, do Číny , kde mimochodem mají lidé opravdu zájem s tím něco dělat, do Ruska atd. a nehlásá , že je potřeba šetřit. . .

Když už mluvíme o té vodě, kdy asi dojde? Někteří říkají za 60 let, už jsem ale slyšela i odhady na 40, nebo dokonce 30 let. Podle další statistiky je naše planeta schopna uživit 12-15 miliard lidí. Zatím je nás tady 6 miliard.

Vzpomínám si na jeden graf, který nárůst obyvatel planety znázorňoval. Nepamatuji si přesně letopočty, ale křivka nejdříve držela při zemi a během posledních asi 500 let prudce stoupla. Jak se z původních několika stovek, možná tisíc lidí (tím se omlouvám křesťanům, ale představit si, že to všechno je pouze ze dvou lidí je pro mě ještě obtížnější) nás tu najednou je něco kolem 6 miliard ? ! S tím asi nic dělat nemůžeme, jenom si musíme uvědomit, že to už nebude jako ve školce, kdy jsme se museli rozdělit se třemi kamarády o pytlík bonbonů, teď se musíme rozdělit o celou planetu s dalšími a dalšími lidmi, kteří mezi nás přicházejí a nemají ani ponětí, co je čeká a co budou muset řešit za problémy. Je možné, že bude třetí světová válka? Mnozí říkají, že to bude, v době jaderných zbraní, naše poslední. . . a bude to válka o vodu!?

Od té doby, co jsem viděla ten film přemýšlím o všem, co dělám. Nedávno byly přijímací zkoušky na střední školy. . . Několik lidí, kteří je nemuseli dělat, zůstávali ve škole a měli jít sbírat odpadky. Každý nejdříve nadával, proč musí uklízet to, co on neudělal a nechybělo ani několik nadávek, ale nezbylo nic jiného než padnout na kolena a plnit odpadkové pytle. Jak myslíte, že to bude dál? Malé děti až povyrostou a uvidí tu spoušť začnou říkat, co jsme jim to tu zanechali. A řeknou. . . proč bychom to my měli uklízet? My jsme nic neudělali! Myslíte, že si sednou a dají nohy na stůl? Ne, protože jim nic jiného nezbude, pokud budou chtít přežít, než aby se začali starat, vymýšlet nové zdroje energie, paliva a vody. . . Někdo s tou nápravou začít musí! Chápu, že nikdo nic nedělá s tím, že za pár miliard let vyhasne Slunce, proč taky, když se toho nedožijeme (možná ani ne jako lidstvo), před dvěma sty lety taky někdo tušil, že někdy v budoucnu asi ta voda dojde, ale nikdo s tím nic nedělal, proč taky, když se toho už ti lidé nedožili a může jim to být jedno. . . Ale je možné, že my se různých katastrof dožijeme, takže bychom měli opravdu něco začít dělat.

Katastrofická předpověď o tom, jak roztají všechny ledovce a stoupne hladina moří, je nám většinou známá. Většina lidí si ji ale nepřipouští. . . . A jsme zpět u žáby s vodou. . . Asi nám taky později nezbude nic jiného, než něco změnit!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru