Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Za sklem

08. 05. 2007
1
2
492
Autor
sara.sandle

Vegas zářilo mnoha barvami, ostatně jako každý večer, každou noc. Ale dnes to bylo částečně z jiného důvodu. Na jindy docela poklidném okraji Hendersonu, kde je to jen kousek do nočních clubů a barů, hučely sirény a blikala policejní auta. Důvod byl celkem prostý-dopravní nehoda. Ovšem v autě seděl někdo, kdo celou situaci dělal zajímavější. Auto řídili tři kriminalisté-Sara, Nick a Greg vyrazili do jednoho výše zmíněného podniku. Problém byl v tom, že i když byli všichni tři celý nasáklí alkoholem, trochu se napili jen dva. A to doslova. Sara, která řídila, se pití ani netkla. Ovšem…minulost se začíná ozývat…

Když je hlídka našla, byly tři ráno. Všichni byli v bezvědomí-Saře krvácela hlava od nárazu do volantu, Greg měl něco s rukou a Nicka přidusil bezpečnostní pás. Jenže tu pravou aféru z toho dělal fakt, že jejich auto, Sařino civilní, porazilo mladou ženu, která byla na místě mrtvá. Sanitka odvezla kriminalisty do nedaleké nemocnice a dívku Robbinsovi přímo na stůl. Problém byl, kdo má případ vyšetřovat. Nakonec to zůstalo na Grissomovi, který se zřejmě zdál dostatečně loajální. Nikdo z vedení ovšem netušil o jeho vztahu se Sarou-ne že by ho to ovlivnilo v průběhu vyšetřování.

Všichni tři leželi na jednom pokoji. Asi v půl deváté ráno se probudil Nick-Sara a Greg už byli vzhůru. Nikdo z nich ale nevěděl, co se před pár hodinama stalo. Grissom k nim po chvíli vešel. Trochu se mu to příčilo, protože na tom nebyli zdravotně nejlíp. Nick nebyl ještě dokonale probuzený, měl na krku rudou čáru od pásu. Greg měl dvojitou zlomeninu levé ruky a vykloubené rameno a Sara otřes mozku. Byla i se Stokesem napojená na kyslík. Podle Grissova pohledu poznali, že se něco stalo. Nenapadlo by je, že by mohlo jít o tohle.

"Grissome, co se stalo?" zeptala se Sara.

"Já myslel, že mi to povíš ty."bylo mu divné to oslovení.

"No…já mám okno."

"Srazili jste mladou ženu. Byla na místě mrtvá."

Najednou se v místnosti rozhostilo naprosté ticho. Všichni tři vypadali, že do nich uhodilo. Těžko říct, co jim šrotovalo hlavou. Sara si najednou uvědomila, že ji nikdo neuvěří, že nepila. Jednak protože byla cítit po alkoholu-jak seděla v tom baru, ale

havně kvůli situaci, která se před časem stala-řídila pod vlivem a nadýchala 0,9 promile.

"Gile, já jsem nepila!"

"Coroner určil dobu smrti na půl až dvanáctou v noci."

"Tou dobou jsme ale ještě byli v baru."řekl Greg.

"To je fakt."přidal se k němu Nick

."Jak to můžete tak jistě vědět?"

"Bouchala sopka, když jsme jeli do toho baru a když jsme odjížděli, tak taky. A soptí každý čtyři hodiny."

"Projdeme s Catherine pásky z toho clubu. Saro, co si z toho nárazu pamatuješ?"Bylo jasné proč se ji na to ptá-řídila.

"No…moc toho není. Mám od toho nárazu okno. Vím jen, že…"najednou se zarazila, jako by před sebou viděla celé to ráno-tu noc"…jako by tam přilítla."

"Přilítla?"

"Jo. já jsem nejela rychle a ona se tam najednou objevila. Prostě z ničeho nic. Kdyby tam vešla, tak bych zastavila. Ta silnice byla široká a osvětlená. Nejsem slepá, Gile, ani jsem nebyla opilá."

"Já ti to věřím. Lidé z inspekce s vámi budou chtít mluvit a …mohli by vytáhnout nepříjemné věci. Budou vás…no…asi štvát, ale vy jim, prosím vás, vyjděte vstříc. A buďte v klidu, jinak o vás rovnou napíšou, že jste prudcí a nevypočitatelní. Držte se."

Když odešel, Sara se zhroutila. Nickovi a Gregovi bylo jasné proč-vyčítala si to. Ona přeci řídila auto, které bylo navíc její. To by bylo moc na každého. Greg začal.

"Saro, není to tvoje vina."

"Ale je. Já jsem řídila a…a…"

"A nepila si a dívala sem před sebe."doplnil ho Nick.

"Stejně je to moje vina."

"To jako proč?"

"Měla jsem zapadnout do postele! Ne za volant. Jeli jsme čtyři směny."

"Není tvoje vina, kolik děláme přesčasů."

"Saro…no…to bude dobrý."utěšoval ji Greg.

Z nemocnice je pustili o tři dny později. Byli je navštívit ostatní kolegové-Cathy, Warrick, Brass…Lindsey a dokonce i Sofia. Ne že by z toho byli všichni odvázaní, ale nedá se říct, že by s nimi nehnul fakt, že za nimi přišla. Jen bylo otázkou, jestli to udělal opravdu ze soucitu k nim, nebo aby udělala na Grisse dojem-to bylo ale to poslední, co je teď zajímalo, krom toho, kolik párů se teď bere v kaplích ve Vegas, kterých byl nespočet. Potom je všechny odvezl Warrick domů. Ovšem…ne nadlouho…

Přesně jak Grissom předpovídal s nimi chtěli, hned další den, mluvit lidi z inspekce. Začali Gregem.

"Co byste nám o tom ránu řekl, pane Sandersi."

Greg jim to vylíčil.

"Ale no tak."předstírali falešnou vstřícnost"Máte před sebou kariéru. Tak ji nezahoďte kvůli slečně Sidleové."

"Takhle se to stalo. Chtěli jste pravdu, ne?"

"No, jak chcete… Pošlete sem prosím vašeho kolegu."

Od Nicka slyšeli v podstatě to samé. Očividně nebyli spokojeni. A nakonec si nechali Saru.

"Přiznání je polehčující okolnost. Možná dostanete jen podmínku a vyhazov."

"Lákavá nabídka, ale nemám co přiznat. Nepila jsem!"

"Ale jistě že ne. Jako před časem, že?!"

"Já nepila. Nemám co víc k tomu říct."

"Zemřel člověk!Jak jste si vůbec mohla sednout za volant po přesčasu a návštěvě baru?!"

"Jela jsem čtyři směny. Co po mě chcete? Abych spala v laboratoři? Nemůžu za to, že jedeme v kuse tolik přesčasů a že je málo lidí a moc vražd."

"Ale nevysvětluje to, proč jste jela do baru, když jste byla tak unavená."

Sara si jen povzdechla na znamení toho, že už ji s tím lezou na nervy.

"A co jste vůbec dělali na okraji Hendersonu? Podle údajů, které nám poskytl váš velící, ani jeden z vás nežije v té oblasti!"

"To ne, ale na Stripu čistili kanály, takže se tam nedalo projet."

"Takže trváte na své výpovědi i po vaší…hm…zkušenosti s alkoholem za volantem?"

"Ano."

"A neměla jste osobní nehody s obětí?"

"Vždyť jsem ji ani neznala."

"Víte, ona vyrůstala ve stejném městě jako vy…v Thamales Bay v Californii. Před časem se přistěhovala."

"A co já s tím?"

"Nechtěla třeba říct pravdu o vašem otci a tom jak…no jak zemřel?"

Sara celá zbledla, bylo vidět, že se dotkli citlivého místa.

"Nevěděla jsem, že je tady!Rozumíte?!Nevěděla! Neměla jsem důvod ji přejet!"

"Jak myslíte."očividně byli spokojení s tím, co na kriminalistku vytáhli."Kdyby jste si to rozmyslela, jsme tady."

"To jistě."řekla polohlasem ve dveřích.

Kolegové na ni čekali venku. Všichni si zašli na oběd. Tihle ´kravaťáci´, jak lidem z komise říkají, byli tupouni, kteří nic nevěděli o životě kriminalistů, a když na to přijde, ani o životě policajtů. Přesto to byli oni, kdo rozhodoval o tom, jestli budou moct dále pokračovat v jejich mnohdy nelehké práci.

"Mám ty kazety."vešla Catherine do Grissomovy kanceláře. Byla nabitá energii, což nebývá zvykem u této nudné práce. Celé hodiny zírat na obrazovku staré televize na zrnitý obraz, kterému říkají majitelé clubů bezpečnostní zařízení. Griss pochyboval, že by z toho záznamu poznal vlastní matku.

"Podívej se na tohle."upozornila ho Catherine, když byli u asi sedmé kazety. Připadalo jim to nekonečné. Ukázala na záběr, kde se poprvé objevili jejich kolegové-přišli kolem jedenácté a odešli po téměř čtyřech hodinách-jak mu řekli v nemocnici. Z obrazu bylo zároveň vidět, že Sara nic nepila-žádný alkohol. A v době smrti Jenny Collinsové-oběti-tam ještě seděli. I když byl čas jen přibližný, Robbins se o tolik splést nemohl.

"Pamatujete si je?"zeptala se Willowsová číšníka ve chvíli, kdy mu ukázala fotku Sary, Nicka a Grega. Všichni na ni vypadali bezstarostně a to byla focená jen pár dnů před tímhle incidentem.

"Jasně že jo. Byla to skvělá trojka. Strašně se nasmáli."

"A pamatujete si, co si objednali?"

"No…ty dva si dali pivko a kráska colu s džusem."

"Jak to, že si to pamatujete tak přesně?"

"No…zajímaví kombinace jabkovej džus a cola."

Tohle už bylo moc důkazů, vyvracející teorii o Sařině opilosti a vůbec o tom, že ji přejeli-nebo spíš, pro přesnost, zabili. Bylo faktem, že ji zajeli, ale v podstatě vzato, teoreticky i prakticky, přejeli mrtvolu. Což nebylo v Nevadě, ani není, trestné. To už Cathy mířila ke Grissomovi, aby mu přetlumočila výpověď toho číšníka.

"Zajdu to říct Bartovi z komise."

Po Gilově návštěvě, ať už chtěl nebo ne-což spíš- musel je pustit a do své zprávy napsat, že…no ano…i když to zní masochisticky, že přejeli mrtvolu. Za což je nemohli stíhat a ani vést vyšetřování proti Saře za řízení v opilosti. Griss jim to hned šel říct.

Bylo na nich vidět, že se jim ulevilo, přesto…

"Saro, mohl bych s tebou mluvit?"

Kriminalistka s ním vešla do jeho kanceláře.

"Nevypadáš radostí bez sebe."

"Přejela jsem ji."

"Tou dobou už byla po smrti."

"Stejně…takže teď už jen zbývá…"

"…zjistit, kdo vám ji hodil pod kola."


2 názory

sara.sandle
10. 05. 2007
Dát tip
děkuju... a pokusím se

houmles
08. 05. 2007
Dát tip
hmm misty OK misty slabsi, celkove prijemny, pointa mi byla jasna zhruba od pulky. Urcite by se to dalo jeste trochu doladit nejaky vyprofilovani tech postav, vubec nic jsem se o nich nestihl dovedet..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru