Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mladí lidé nečtou!

09. 05. 2007
1
6
2177

Krátký fejeton o současné české mládeži, vztahu mladých lidí ke knihám a hledání východisek, která mohou být bezvýchodná, květen 2007.

Mladí lidé nečtou!


   Nedávno jsem mezi svými náctiletými spolužáky proplouval s listem papíru, propiskou a několika otázkami. Vyptával jsem se na jejich vztah ke knihám. Netrvalo to ani pár minut, než jsem zjistil, že jsem minul. Mladí lidé nečtou, můj koráb narazil.
   Opominu-li skupinu jedinců, kterým jsem musel nejdříve samotný pojem kniha obsáhle vysvětlit a uvést několik nejznámějších příkladů, byla situace vcelku dobrá. Sečtělost současné generace se sice nedá vůbec srovnávat s knižními vědomostmi našich rodičů a prarodičů, ale celá situace stále ještě není zoufale akutní. Jenže jak dlouho nám současný stav takhle vydrží? Pokud se chceme pokusit knihy zachránit, složité a náročné operaci se nevyhneme, nemluvě o hluboké ráně, kterou by celý zákrok zanechá.
   Víte, bavit se s dnešní mládeží o knihách, to není vůbec jednoduché. Dnešní mladiství neznají Karla Čapka ani Paula Coelha, o Boženě Němcové slyšeli jen díky školnímu referátu a dramatik Lope de Vega je podle nich žena.
   Nevěšme však hlavy, drazí přátelé, problém je totiž výhradně otázkou knih. Naopak časopisy, sms zprávy a internetová komunikace nabírají na síle. Jejich výhodou je totiž čas.
   Investovat několik hodin volna k přečtení kvalitní knihy je dnes nevýhodné, mladí si raději za stejný čas přečtou čtyři čísla některého z oblíbených časopisů a nabudou dojmu, že si toho přečetli více.
   Když jsem mluvil s předními českými odborníky, zasvěceně kroutili hlavami a vrhali jedno nesmyslné řešení za druhým. Jedno z nich se mi zvlášť líbilo. Například Hamlet anglického klasika Williama Shakespearea by podle tohoto návrhu vypadal nějak takto: „
Byt, ci nebyt - to je, oc tu bezi: zda je to ducha dustojnejsi snaset strely a sipy rozkacene sudby, ci proti mori bed se chopit zbrane a skoncovat je vzpourou. Zemrit - spat - nic vic."


6 názorů

Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip

Podstata autorovy tragedie spočívá za prvé v přesvědčení, že statisticky prokazatelná probíhající smrt klasických médií je nutně špatná věc, a za druhé v deluzi, že učinil nějaké významné a/nebo originální pozorování. 

Inteligence každé další generace roste průměrně tempem o 3 IQ body za deset let - to je statisticky celkem prověřený fakt, tzv. "Flynnův efekt".

A stejným způsobem jako autor hudrají starci odnepaměti - dochovaly se písemné záznamy už z antiky


Řízek
11. 01. 2008
Dát tip
To, že mladý málo čtou je fakt,... Je to i můj problém, já sice nemám odpor ke četení, ale jako malej sem nečet a teď už to blbě dohánim... Podepsalo se to na mojí slovní zásobě i gramatice,.... Přesto všechno si ale nemyslim, že nečíst je katastrofa. Často ti co nečtou, bejvaj chytřejší a rozumnější neč kdejaký sečtělý fylozof. Knihy dávají hodně, ale ne vše... To, že lidi nečtou mne trápí ještě taky proto, že zabývám výrobou knih (zatím jen v ročníkové práci na SŠ, ale později bych chtěl na polygrafii do Pardubic), pokud přestnou číst a kupovat knihy, pak se asi těžko uživim! :))

FunThomas
23. 05. 2007
Dát tip
já měl přečtenou povinnou četbu ze střední už v 7 třídě :D ale Hamlet by vypadal asi takhle: Byt nebo ne, nefim. Jestli se nechat rozstrilet, nebo jit do valky na pobrezi a potlacit tu revoluci. Ech, kaslu na to, jdu spat. Nebo umru.

súhlasím, ale netreba vešať hlavu. vezmi si len, koľko nás je na pismaku a skoro všetko mladí ľudia.

silvius
16. 05. 2007
Dát tip
Je pravda,že mládež čte málo knih.Já čtu poměrně hodně,takže u mě rodiče neměli problém,aby jsem přečetla nějakou knížku,ale naopak mě museli říkat,aby jsem tolik nečetla.Ve třídě jsem s tím měla docela poblémy,protože někteří spolužáci nemohli pochopit,že si čtu knížku místo toho,aby jsem o přestávce řvala atd.Spolužačky si zase místo knížky přečetly horoskop v časopisu nebo šly na diskotéku.Jinak se mi líbí,jak si to napsal pro příště by to chtělo možná větší písmo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru