Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

modlitba

16. 05. 2007
5
14
639
Autor
hornik

pro martinez, ona ví o čem to je....

Ty, jehož krev sebrala zubatý její nářadí,

Ty, jehož krev očišťuje,

Ty, jehož krev dává naději,

Ty, jehož krev zahání tmu,

Ty, jehož krev dává víru,

(vím, že "sola fide et sola gratia"),

stav se za mnou na olomoucký hemačce

a dej mi, prosím, transfuzi víry a naděje.

Amen


14 názorů

Armand
29. 06. 2007
Dát tip
tiše jsem prošel... dík za avi .-)

chanach
13. 06. 2007
Dát tip
k té básni samotné bez ohledu na okolnosti: moc se mi líbí - hlavně ten kontrast vzývání vyšší bytosti a pak to sražení k zemi, k momentálně úplně praktickýmu problému. Mohl bys samozřejmě použít metaforu, ale ta olomoucká hemačka podle mě z toho dělá umění. Přeju ti, ať tě ten, jehož krev dává neději, vyslyší!

Alojzia_W
19. 05. 2007
Dát tip
paci sa mi, ze z toho vies vytiahnut to pozitivne...ako vidno aj v ostatnych basnach:-) a myslim, ze to je jediny postoj, ktory moze cloveka dlhodobo drzat na nohach, nech uz sa deje cokolvek. za to obdiv. tiez myslim, ze je tvoje dielko dobrym mementom toho, ake su nase zakladne istoty(zdravie)krehke a ako si ich treba vazit a ked na to pride bojovat za ne. a podla mna sa na pismak urcite hodi, pretoze ako som si vsimla, tento server nie je len o "umeleckej hodnote" ale hlavne o zdielani skusenosti s druhymi a tiez rieseni si vlastnych kriz a hladani kontaktu. mozno este cennejsie su diskusie k takymto dielam, ktore clovek nemoze odfajcit nejakym "pekne" alebo "toto je mile" ale nuti ho to viac sa nad vecou zamysliet...uz moc kecam:-)pis rozhodne dalej:-)

Natasha_
17. 05. 2007
Dát tip
Těžko být neosobní, když čelíš něčemu tak těžkému...ani představit si nedovedu. Rozumím i tomu, proč pak jaksi z potřeby sdílení napíšeš ten text tak, aby mohl být veřejně čten a reflektován - a ne třeba do kategorie Indispozice, kde se názory nezobrazují. Jen se Ti asi stane i v budoucnu, že narazíš na člověka, který bude ten text číst jako kritik, možná nelítostně. Protože nedomyslí, nazastaví se včas před odesláním. Pořád je to tu literární server a pořád se tu hodnotíme podle toho, co z nás padá za perly :) Ať zlá krev pomine - a uzdravíš se.

hornik
17. 05. 2007
Dát tip
to zbora: prosím neomlouvej se. je to nakonec moje chyba, protože je opravdu asi příliš osobní, než aby to mohlo být hodnoceno jako "dílo". to alojzia_W: neboj :o)) taky děkuju, tohle jsem psal v pondělí v noci, když mi bylo fakt blbě a když jsem se dozvěděl, že z těch ostatních pacošů, kteří tady se mnou vloni v září začínali jsem zbyl už jenom já a ostatní odsud odjeli s havranama nohama napřed. a k tomu nakukování - dlouho jsem přemejšlel o smyslu toho, proč se leukémie stane mladýmu, úspěšnýmu a šťastnýmu člověku. je to možná proto, že tak nějak spousta lidí (alespoň kolem mě) ve svejch mladejch, úspěšnejch a šťastnejch životech zapomíná, že zubatá chodí okolo a že je důležitý mít smysl života. a tohle může bejt taková připomínka.

Alojzia_W
17. 05. 2007
Dát tip
ja si tiez pripadam, ze nakukujem...nedavno som citala ze vraj je dolezite v takychto zivotnych situaciach kazdy den za nieco podakovat...neviem...snad posluzi ako inspiracia:-)a drzim palce.

Zbora
17. 05. 2007
Dát tip
Rozumím. Viděl jsem text, ne to co stojí za ním. Omlouvám se. Nedávno jsem náhodou zahlédl v televizi dokument o ženě, která se ocitla v složité životní situaci a napsala o tom báseň, kterou tam četla. Přestože byla dost naivní, v kontextu celého dokumentu vyznívala silně a dojemně. Kdyby stála sama o sobě asi by byla spíš úsměvná. Čtenář povětšinou nemůže vědět, kdo stojí na druhé straně textu a z jakého důvodu jej napsal, ale text může působit sugestivně, i když není hóchnóblový. Záleží na podání. Hezky to napsala Natasha. Nechtěl jsem být ironický, vpodstatě jsem napsal, jak na mě působí, protože z nějakého důvodu předpokládám, že když tady člověk publikuje dílo, stojí o zpětnou vazbu. Po tom, co si mi napsal, už ho vidím samozřejmě jinak, ale je to právě tím, že už nestojí samo o sobě ale v širších souvislostech. Věřím, že to pochopíš...a přeju, aby transfuze co nejrychleji dorazila.

Natasha_
17. 05. 2007
Dát tip
Je to natolik osobní, že si vlastně připadám jako někdo, kdo nevhodně nakukuje. Jako dílo bych to rozhodně nehodnotila.

hornik
17. 05. 2007
Dát tip
to Zbora: Vím, že se možná tak moc nejedná o nějakej hóchnóbl literární útvar, ale když člověk leží už devátej měsíc ve špitále a má necelejch 50% šanci, že tu bude ještě dva roky, začíná věci vidět jinak. Taky jsem myslel, že fakt, že jehovisti odmítají transfuzi patří k základnímu vzdělání, proto to tedy z jehovovské brožurky těžko může být. Naopak mi šlo o civilnost vyznání, která si myslím, že mezi věřícími dost chybí. Ale to už je jedno. Chápu, že i tak to je pro spoustu lidí odpudivé..........

Zbora
17. 05. 2007
Dát tip
Ona možná ano...já mám před sebou obrázek jehovovské brožůrky...

...

Yentl
16. 05. 2007
Dát tip
Amen *


martinez
16. 05. 2007
Dát tip
*** ...děkuju moc

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru