Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ČLOVĚK A SYMBOLY

21. 05. 2007
0
1
661
Autor
jikra

ČLOVĚK A SYMBOLY

 

Jednoho krásného dne se jistý člověk rozhodl, že vše, co ve svém životě udělá, musí mít symbolický význam. K tomuto rozhodnutí se uchýlil v krajní nouzi, protože prvních 29 let svého života žil ve společnosti, která naoko vzývala falešné a zmrzačené symboly a dalších bezmála 20 let v prakticky stejné společnosti, která s velkou slávou nahradila nefunkční, přežilé a nenáviděné symboly za původní zakázané, avšak nedovedla jim dát nový obsah.

Vyprázdněné symboly člověka neuspokojovaly a tak se rozhodl jít vlastní cestou. Nejprve se s nadšením vrhl na studium symbolů a symboliky. Domníval se, že si bude moci sám a svobodně vybírat, k jakým symbolům se hodlá vztahovat. Zjistil však, že všechno, co udělá, má svůj nezpochybnitelný (a přitom tak těžko postižitelný) symbolický význam a hodnotu. Nebylo však možné ji ani přibližně určit.

To ho vykolejilo natolik, že ho postupně přešla chuť cokoli dělat, respektive neměl chuť ani odvahu udělat vůbec nic, protože už nedokázal věnovat všem lidem, zvířatům, věcem, událostem a okolnostem svého života náležitou pozornost. Všechno jakoby mělo svoji váhu a zároveň ztratilo význam.

Jeho svět se scvrkl na rozměry obývacího pokoje a venkovního dvorku. Člověk to považoval za zjevný symbol vlastní neschopnosti a méněcennosti a nakonec rezignoval na jakékoli živé a spontánní prožívání. Stal se kobercem, po kterém mohl šlapat kdokoli, komu se právě zachtělo.

Rodina a příbuzní to uvítali, protože ten nekňuba a neschopa byl konečně alespoň trochu užitečný a natáhli ho do chodby. Člověk sahal od vchodových dveří až po koupelnu a konečně nalezl smysl své existence. Stal se nehybným běhounem. KONEC

1 názor

Narvah
21. 05. 2007
Dát tip
o ničem. ztráta času.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru