Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nedáme radara jim zadara

08. 06. 2007
0
7
607



Páni to jsou mi ale věci. Do české kotliny zavítal sám "prezident zeměkoule" Jirka Křoví ml. Že by ho sem zavedla nutkavá touha vidět úžasné památky staré Prahy? Nebo snad charisma premiéra Klause Topolánka, jak snad ještě teď věří v CNN?  Kdepak..chyba lávky. Do naší malé země v srdci Evropy (poetické že?) navedl Jiříka radar...a ne ledajaký. Přesně ten, který by naše politická reprezentace ráda vyměnila za bezvízový styk s Wonderlandem..tedy US. 

 

Dokonce ten samý, neposlušný radar, který vzbudil v naší malé zemi všeobecný odpor. A to se dostáváme k prvnímu z řady paradoxů, které přináší česká povaha. Selským rozumem by se dalo vydedukovat, že v zemi, kde se vítali okupanti jako osvoboditelé a kde potůlka spřátelených vojsk Varšavské smlouvy trvala bez mála 25 let. , se na nějakou tu základnu nehledí. Opak je pravdou. Masová hysterie iniciovaná zejména organizacemi s přívlastkem „krajně levicové“ zasáhla republiku do citlivého místa. A když už jsme u těch paradoxů…nejvíce je slyšet jakýsi Svaz komunistické mládeže…tedy omladina strany, která sem, výše zmíněná, vojska pozvala a která nechala střílet do vlastních lidí. To vše za nečinného přihlížení Evropy. Ostatně té samé Evropy, která naši zem obětovala nacistům a přesně té Evropy, která by ráda (bude-li ovšem schopna se někdy na něčem smysluplně domluvit) zavedla někdy v budoucnu stejný systém raketové obrany, jako je ten americký, jehož součástí má být brdský radar.

 

A to se pomalu dostáváme k, v pořadí již třetímu paradoxu. Všude slyším, že ti kteří obhajují radar, jsou vazali US a kdesi cosi…kdyby prý byl radar součástí obrany NATO pak by bylo vše v pořádku a nikdo by neřekl ani větu. Jenže to se ke slovu dostává opět onen selský rozum a doslova se vtírá otázka. Co že je vlastně lepší…stavět takové zařízení z povinnosti k NATO a nic za to nedostat….nebo postavit za jasně daných podmínek a vytěžit z toho co se dá a radar pak začlenit do struktury NATO? Tedy samosebou až se EU moloch k tomuto rozhodnutí dokope, což nejspíš uplně hned nebude. Když tito lidé mluví o prospěchářství a servilitě..nedívají se tak náhodou zrovna do zrcadla? Co vy na to, takový pane Zaorálku?

 

Proti radaru se nebrojí ovšem jen u nás. Z poza hranic je nejvíce slyšet rozlobené bručení ruského medvěda. Novodobý car Putin dostal svou zemi z hospodářské krize a evidentně mu narostl hřebínek. Co hůře..vypadá to, že Českou republiku i sousední Polsko, stále řadí do sféry vlivu bývalého Sovětského svazu a má pocit, že vše co se na území těchto států děje, musí být nutně posvěceno neomylnou rukou velkého bratra. Ve své nadutosti si tak neuvědomuje, že skvěle přihrává všem těm, kteří si pamatují dobu, kdy v ČR vládly (slovy klasika) demokraticky volené orgány, vedené ovšem orgány jmenovanými..které pak vedly orgány spřátelené.

 

Ovšem tuto brilantní přihrávku s noblesou oplácí ministryně obrany, paní Vlasta..kterážto se i po několika neúspěšných pokusech prorazit ve Zlatém slavíku nevzdala myšlenky na song roku a spolu s Janem Vyčítalem přetextovali a co hůře..i nazpívali oslavnou odrhovačku o majoru Gagarinovi. A to textem, který se tomu původnímu sovu tupostí snad i vyrovná…v celé své hrůznosti. Já se tedy sice dobře bavil..ovšem jen do doby, než z Vlastičky vylezlo, že to opravdu myslela vážně. No…to tedy klobouk dolů, před její politickou proz(s)íravostí. A to jsme u čtvrtého paradoxu….tuhle dámu by strana Lidová, ráda viděla na postu hlavy státu. Daleko horší je ovšem fakt, že neodradí-li výše uvedený umělecký počin její mateřskou stranu od této myšlenky, pak (do teď prskající) Paroubkovo mocnářství může zpívající Vlastičku podpořit…..za takových okolností nejsou šance naší slavice uplně nulové….inu..takový pěkný, český Boratismus.

 

Jistě se teď asi ptáte co tím vším chtěl autor říci. Nuže moji milí, trpící, co jste to dočetli až sem..chtěl jsem říct jen to, že bychom se všichni měli nad děním kolem radaru trochu zamyslet. Zvážit pro a proti a nepodléhat propagandě, ani idiocii, která se na nás bude valit z obou stran barikády. Zatím nevíme za jakých podmínek by měla základna na našem uzemí stát a už panikaříme a hysterčíme. Ano, máme špatné zkušenosti z minulé doby. Nicméně to se nás nikdo na nic neptal a museli jsme chtít, nebo alespoň držet hubu a krok. Osobně jsem toho názoru, že pokud vláda dokáže vyjednat zajímavé podmínky…není důvod nabídku odmítat. Otázka samosebou zůstává, nakolik je toho naše politická reprezentace schopna. Bohužel v české povaze je jakási podvědomá servilita vůči velmocem zakořeněna. Neumíme si zkrátka dupnout jako sousedi z Polska, kteří se dostatečně poučili z minulosti, kdy (stejně, jako my) byli Evropou vydáni nacistům a posléze komunistům. Naučili se řešit si své problémy sami a vystupují v zahraniční politice velice sebevědomě. Kéž bychom to dokázali také.


7 názorů

základna mi tady nevadí za žádných okolností. U nás v Jincích jsme na vojáky zvyklí od nepaměti,tak jen naučit personál v naší hospůdce pár slov anglicky a život jde dál, ne?

avox: Jak je psano v tom prispevku. Pockejme si co se podari vlade vyjednat a pak delejme soudy. Pokud by to melo byt pro CR vyhodne...pak nevidim duvod rikat NE. Pšššt..ať se český Jirka neodzví, že píšu v žoldu ODS :-)

avox
08. 06. 2007
Dát tip
Nevšimnul sis na "tiskové konferenci" přece Topol jasně řekl:"Já a prezident Bush NESPOJUJEME otázky radaru a víz!" Klepeš hezky, ale na špatná vrata! apropos žoldák... výmluvné jméno... :-))

:-) Tak aniz bych chtel, aby me nekdo oslovaval "nazdar radare", musim konstatovat, ze zakladna by mi tady za jistych okolnosti vubec nevadila. To ovsem neznamena, ze bych musel skldat oslavne ody an radar a US. Jo chlapci Polaci...tem taky nikdo nebude rikat "Raketaci", ale proc? Odpoved je jednoducha..nikdo tam nebude svejkovat, jako Vlasticka. Joo ceska povaha je uzasna :-)

Octopus: Písničky nechám na Jahelkovi a tobě (četl jsem teď ten tvůj text...dobrej hehe). P.S. Kéž by tu předcházející větu chtěla vypustit z úst Vlastička, než se dala do zpěvu toho hitu :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru