Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

RŮŽOVÁ LENTILKA

09. 06. 2007
3
7
791
Autor
Gensericus

RŮŽOVÁ LENTILKA

 

Debatovalo se o muzice. Kosťa byl dnes nějakej nasranej, pořád dával bacha, jestli mu nehodí někdo před bufáč vajgla – a hned po něm vyjel. Nějakej neznalej trouba tam přilezl s flaškou staropramenu a chtěl si sednout na obrubník. Kosťa prodával jenom gambáče a PUčko, takže si ho lehce segregoval. Najel na něj jak Caterpilar, mladej tam nechal i cigára a upaloval na metro.

Přišla řeč na Helenu, jestli je dobrá, nebo jen byla a takový cancy.

-          Já ji minule málem přejel - povídá Pája.

Nastalo napjaté ticho, všichni se obrátili na Páju, jakožto dlouholetého invalidu  si ho málokdo uměl představit, jak se mu to mohlo stát. Koukali na něj a tak nějak čekali, že bude pokračovat.

-          V Hypernově to bylo – čuměl nahoru z jednoho ksichtu na druhej, nikdo ani muk. Nechtěli nahlas vyslovit pochybnost o tom jak si to rozdává s Helenou. Když se přesvědčil, že nenajde mezi osazenstvem spřízněnou duši, pokračoval dále

-          Ona vyběhla z výtahu od parkoviště jako furie a já jsem si klidně jel po hlavní chodbě. Kdybych neudělal v té sekundě otočku kolem své osi, tak ji s tím vozíkem přejedu.

Všichni si ulehčeně oddechli, jen benjamín Davídek, který nejvíc otvíral pusu se v křeči popadl za břicho a šel do vývrtky, sedl si na zadek a nevládal se ani chlemtat, jen měl v ksichtu takovej divnej výraz jakoby něco chtěl a nemohl.

-          A víš ty vůbec, jaké je hlavní město Bulharska? – vylítl István na Jardu Řeka.

Jarda se chvilku kymácel , od překvapení nevěděl jak se má zachovat, pak když nahmatal desku stolu a zachytil se ji, soustředil se na desátou lištu obložení a prohlásil:

-          Přece Burgas, ne?, vždyť to tam znám. Spokojen s tím, jak vypekl s Istvánem se teď obrátil k němu a vítězoslávne mu hleděl do očí.

-          No proto – natáhl k němu István ruku a velice složitými kličkami si je podali.

Náhle se všechna pozornost přenesla jinam. Panker se šátkem kolem čela řval jak tur, nadával a prskal na všechny strany. Pak se vynořil z Kosťova kumbálu s koštětem v ruce a dal se zametat chodník před bufáčem. Někdo ho nabonzoval Kosťovi, jak hodil vajgla na zem a ten mu to neodpustil. Držel to jak kartáček na zuby, bylo vidět, že to dělá snad poprvé v životě. Mezi vajgly uviděl růžovou lentilku a zvedl ji.

                Dítě, snad dvouleté, kterému lentilka upadla se pustilo do pláče a to do takového, jaký umí jenom děti. Kroutilo se v rukou matky a začalo nabírat červenou, později fialovou barvu. Řvalo jak prase. Jeho tatínek, hezky namakanej týpek ve žlutém tílku se začal rozhlížet kolem.

Kamarádi na něj pokřikovali:

-          Vrať tomu dítěti tu lentilku!!!

-          Kurva ty jseš ale šmejd, vezmeš děcku lentilku a chceš mu ji sežrat

Lidé se začali přistavovat a zvědavě hleděli, co se to tady děje. Panker držel ružovou lentilku v prstech a nevěděl co s ní – vrátit ji dítěti, hodit na zem a zamést i s vajgly, nebo ji rovnou hodit do koše. Pomalu to začalo docházet i otcovi dítěte a blížil se k Pankerovi.

-          Co jsi to udělal mému dítěti?  - rozkročil se a ruky si strčil pod bicepsy, které se mu ještě hrozivěji naduly.

-          Promiňte pane, ja nerad – omlouval se o třicet let mladšímu frackovi – koupím mu nové.

-          To si piš hajzlíku a už ať tě tady nevidím.

Mezitím chlapi zaházeli vyčištěnej prostor novými vajgly a pokřikovali na Pankera

-          Dělej to pořádně,

-          Neflákej se,

-          Kosťo pojď se podívat co ten krávo dělá!

Kosťa vyšel ven a koukal na Pankera až pokuď znova nevyčistil celej prostor a pak pronesl:

-          Dnes mi už nelez na voko a zítra až přijdeš, tak budeš hodnej, že ano?

-          To víš že jo. Panker uchopil igelitku s nějakýma káblama a spínačema a dal se úprkem na cestu domů.

 

 

 

 


7 názorů

až na pár menších chýb môže byť celá *

Pisces
09. 06. 2007
Dát tip
:-)

Gensericus
09. 06. 2007
Dát tip
Neostává mi nic jiného, než s Vámi taky souhlasit.

Pisces
09. 06. 2007
Dát tip
Souhlasím s Winterem, akorát to písmo mi malé nepřijde (mladé oči :-)). Tip ti dám, protože ta první zhruba polovina se mi vážně líbila.

Winter
09. 06. 2007
Dát tip
Já bych řekl, že jsou o trchu větší, asi jako teďka tohle - protože svoje díla si nastavuju tak, abych je dokázal přečíst i bez brýlí :). Na tohle jsem jenom mžoural, takže prr. Ale abychom naplnili hlubší kritiku, když o ní stojíš: Do chvíle, než se začalo mluvit o hlavním městě Bulharska, jsem uvažoval o tipu. Pak jsem si říkal, že se to nějak rozpadá. Jeví se mi to dosti nekoherentní. Ale pár hezkých vět bych tam našel: "Kroutilo se v rukou matky a začalo nabírat červenou, později fialovou barvu" Pak ale máš v jedné větě hned dvakrát jedno sloveso. Takže krapet rozpačité, ale vzhledem k tomu, že to je Tvoje první dílo, tak piš dál...tohle všechno se časem vychytá.

Gensericus
09. 06. 2007
Dát tip
wintere, podívej se na svoje miniaturky, jsou ze stejného písma, jako jsem měl já

Winter
09. 06. 2007
Dát tip
Zvětši písmo, takhle se to nedá číst. Člověk potřebuje mikroskop.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru