Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdyby lidé uměli mluvit

09. 06. 2007
1
5
1091
Autor
raelz

Tak tuhle kratičkou (na dokončení jsem měl 30 minut) úvahu jsem napsal asi před rokem - bylo to na nějakou soutěž a téma bylo "Kdyby (někdo/něco) uměli mluvit" :-)

Kdyby lidé uměli mluvit, vypadal by celý svět úplně jinak. Děti by poslouchaly moudré rady rodičů, učitelé by svým výkladem zaujmuli i jinak naprosto znuděné žáky, politici by vedli dlouhé ale podmanivé řeči, reklamy by už nebyly jen hloupé řeči o genialitě toho či onoho pracího prášku. Jenže lidé mluvit neumějí. Politici si čtou z měsíc dopředu připraveného textu, odpovědět na otázku neumějí jinak než vyhýbavě, žáci odcházejí z naprosto nudné hodiny, jen proto, aby doma museli poslouchat ještě nudnější a otravnější řeči a i ten Viktor ještě pořád poskakuje po obrazovkách s jeho novým Cilitem.
Na druhou stranu je to možná dobře - reklamy jsou pro lidi jen hloupé a otravné pomlky v celovečerním filmu, politici často hloupě blekotají tak, že jim nikdo nerozumí, nebo za účelem ohromit hloupé diváky na přítomného novináře vyvalí tolik cizích slov, že jim často až příliš pozdě dochází, co že to vlastně řekli, což činí všechny rozhovory s politiky obvykle velice zábavné. Kdo by přeci chtěl poslouchat nekonečné a nekonečně geniální proslovy, které by v nás vyvolaly ještě větší pochyby kdo je vlastně "ten dobrý" a kdo "ten zlý".
A protože jsem člověk silně konzervativní, ponechal bych svět a lidi v něm tak, jak jsou nyní. Lidská společnost sice možná nebude tak dokonalá, ale právě problémy ve vztazích s okolním světem, které způsobila právě vaše neschopnost mluvit, dělají náš život zajímavým.
I když ty zajímavé hodiny ve škole bych bral.

5 názorů

Cornelie
12. 09. 2007
Dát tip
Jj kdyby lidé uměli mluvit:)

raelz
09. 06. 2007
Dát tip
mno.. tak trochu jsem premýšlel to předělat, nicméně rozhodl jsem se postnout to, čim jsem to ve slohové části vyhrál a také bych se potom neměl na co vymlouvat.... :-)

Fairiella
09. 06. 2007
Dát tip
jo, no, chtělo by to propracovat, ale tip dám, protože je to zajímavý nápad :-) *

raelz
09. 06. 2007
Dát tip
No po slohové stránce ano (10/10, co tuším nikdo neměl), nicméně soutěž měla i gramatickou část, kterou jsem nepsal takže jsem se nikam nedostal :-)

Rabb
09. 06. 2007
Dát tip
a vyhrál jsi tu soutěž? je to zajímavý.. jako nápad gut.. ..ale krátké, nepropracované.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru