Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

_sedm slzí kyanidu_

Výběr: martinez
13. 06. 2007
13
16
3004
Autor
lighthouse

_sedm slzí kyanidu_

 

_1_

 

Spím schoulená v teple velrybího břicha. Většinou. Jindy zase celé noci sleduji tkáně a na nich promítám surrealistické filmy. Jen tak, lovím záběry z paměti a kulisy stavím jak zrovna chci. Je mi tu krásně, tak schovaně, dokud se z embrya nestane ráno a ručičky budíku se neprotrhají na světlo. Rodím se do slané vody, ale žádné probuzení nebývá příjemné.

 

_2_

 

Pod kalnou hladinou rozeznávám rysy svého těla a matně si vybavuji výkřiky z včerejšího snu. Celý den si umíráme v pohledech a stejně si nevěříme. Pohyby tak moc soustředěné do mřížek únosnosti. Straší mě těhotná břicha, ručičky a nožičky pod kůží a ty pohyby uvnitř, straší mě porcelánová miminka bez očí, a všechny nemoci, nejvíc ty uvnitř břicha, pod kůží. Straší mě i spousta jiných věcí.

Ale po zbytek dne se usmívám. Každý den si vymyslíme nový příběh. A pak je nám hezky.

 

_3_

 

Na obraze od Leonor Fini objevila jsem oči své osudové lásky. V ženské tváři. Lesbické geny? Telepatie? Snad ano. Ostatně, vždycky bývá na nepatřičných místech. Rozbitý kolotoč v neposečené trávě. Lavička u zastávky. Nad věží kostela a ještě výš, jen životu se vyhýbá, vlastně možná nežije. Chtělo by se šeptat, chtělo by se řvát, ale…

 

_4_

 

Slíbila jsem ti slunečnici, holko s pihama v očích ( nikdy dřív mě to nenapadlo). Ale ani já jsem nedostala dřevěnou růži. Jak lehkovážné. Směšný déšť. Rozhovory nepochopitelné. Je fajn, ležet v trávě, chodit bosa, číst si. Půjdem si lehnout na čap a chodit po vodě. Trochu povadlého kouře neuškodí.

 

_5_

 

Včera v noci jsem zapomněla spát, chodila polobdělá po kobercích a těžko se mi dýchalo, skoro letní noc a cítila jsem, jak je lehko někdy žít. Svá přání jsem zpaměti odříkala hvězdám a pak ještě jednou odpočítávala jsem je na růženci z šestihraných korálků. Dlouho jsem se dívala z okna. Na březích souhvězdí hnízdila spousta kormoránů, taky jsem tam byla já a i ostatní lidé. Měla jsem chuť někomu vyprávět, jak bych chtěla upravit svět, pro nás. Ale ani když promlouvám ve sféře Bezvědomí, neslyšíte mě. Ale musíte tu být, cítím vás v ozvěnách.

 

_6_

 

Naordinuji si tři nevyspalé dny a pak je někomu věnuji. Posnídám dužinu citronu. Trnutí dásní je dostatečně výmluvným gestem a až mě nebudou chápat, nalepím mikroskopické části těla tulipánu na zrcadlo a přihodím pár básní k zahození. Za zády budu slyšet smích.

 

 

 

 

_7_

 

 

Umřeme a třeba teď.

Ale pak už nebude silnice řeka a lampy nebudou světla lodí, nebudeme se brodit, nebudeme si vyprávět o našich holčičích smutcích, nebudu sbírat tvoje objevy, nebudou ani moje ani tvoje malý smrti, jen jedna velká.

Je divný to vědět. Divnější než noc, kterou jsem prošeptala „umřete mě prosím“ a ve skutečnosti nemohla vydržet nesnesitelnou touhu po životě. Je to divný.


16 názorů

Nádherný ****

woman
06. 09. 2007
Dát tip
z toho mě fakt mrazí... snad že je mi to dost blízký... chtěla jsem vybrat nějaký části, co jsou nej, ale musela bych to asi zkopírovat celý... stě T+O

perfektní. típ... *

lighthouse
02. 07. 2007
Dát tip
díky vám..

Armand
02. 07. 2007
Dát tip
děkuji za avi.. není to, jako celek, můj šálek čaje.. ale je v tom spousta dobrých míst (viz. č. 4). Za ty tip. .-)

sidonia
02. 07. 2007
Dát tip
libi se mi, desne moc diky martinez za avi

LaMouette
02. 07. 2007
Dát tip
mno ano.. je to takove pekne barevne melodramaticno.. trosku tlumenejma barvama.. a konets famozni.. *

fajo
02. 07. 2007
Dát tip
na kuchyňské lince se (s romantickým klidem) sourozenci Novákovi hrají s kyanidem... ma tak napadlo pri pohľade na názov.. inak bomba,letí Ti tipanec!* dík za avi,marti..(ako vždy;-)

martinez
02. 07. 2007
Dát tip
poetická próza... něco mezi nebem a zemí :o) je to moc působivý, sou tam moc krásný místa a zvláštní obraty a spojení /za všechny: umřete mě prosím/ - + název zkusím pár avi a já zatím za sebe * aj V (dyž už možu teda :o)

lighthouse
14. 06. 2007
Dát tip
terezko, spešl největší dík =) a myslim, že ty to chápeš, s kudrlinkama i bez, děkuju *

komedie
14. 06. 2007
Dát tip
hele....ty nepíšeš úplně špatnou prózu...je to teda na mě trochu moc vír barev a obrazů...ale v zásadě ano :) ten poslední odstavec nejbetter...hlavně ta první a poslední dvě věty..jsou totiž naprosto přesný a bez kudrlinek, to se mi líbí...

lighthouse
14. 06. 2007
Dát tip
hohó díky vám :-)

Hele... Už dlouho jsem sem nepsala žádnou "rádoby kritiku", takže ani nevím, co mám na TOHLE říct. ... Je to úžasný. Ú-žas-ný. !!! •Click•

silence
14. 06. 2007
Dát tip
Moc povedené, kdybys zvolila pro mne propustnejsi grafickou formu, nevahal bych s vyberem, takhle OBROVSKY *

Deepness
13. 06. 2007
Dát tip
Nádherný text... krásne graduje... surreálne obrazy, plné jemnej poetiky... *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru