Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Problém s Inge

14. 06. 2007
7
11
755

Z konečné na konečnou

Kdo potkal ve svém životě muže s knihou Ingeborg Bachmannové v klíně?! Tyhle literární typy vymyslelo velké město s rozvinutou infrastrukturou, a tak zatímco na venkově chlapíci opravujou brzdy od traktoru a broukaj si k tomu Igyho Popa, intelektuálové z velkoměsta pracují na precizaci těch nejjemnějších křižovatek našich duší…

II.

Točil se dokola uprostřed davu a světel metra celkem očekávaně jako raněné zvíře. Všichni lidé ve svém slovníku tu frázi měli, uloženou v teplém podpaždí - „točit se dokola jako raněné zvíře“, a tak jen nezaujatě procházeli. Točil se ve víru vyloupaných očí, ve kterých nebyl žádný výkřik, žádný obraz, který by zarámoval svým šíleným pohledem, leklé oči v kolotoči posměšně skandovaly – Ať ti do nich žába skočí!ať ti do nich žába skočí, ať ti do nich žába skočí a schody jezdily nahoru a dolů a schody jezdily tralala! Tak si naskočte, vždyť se tu točím i pro váš zneklidněný ksicht, já už nejsem já, zbyla ze mě jen kostra kolotoče, která se schoulí pod stolem psychiatra, tak…si slabikuje z knížky!

III.

Je toho na něj moc anebo spíše nic, ale to je ještě víc než moc a když se do toho všeho zatoulá Ingeborg Bachmannová…panebože, týhle šílený krávy mu byl čert dlužen s tou její hypersenzitivní intelektuálskou psýchou, která mu nedala, než si nepřečetl všechny její knihy, než shořela, komu dala, tomu dala, na toho se nedostalo, ale jemu až moc, protože ji zase hledá v davu, než nabere otáčky a všichni a všechno se mu slije v mazanici, ach!

IV.

Plouží se a vzdychá, pak si koupí cestou do práce los, stírá políčka, usměje se do kamery, „vyrábím si naději“, řekne přesně podle scénáře, ale směje se tak nějak pitomě, je to nevěrohodný nešťastník, nikdy se do žádné role nevpraví docela. Sní si, že je to tím, že by moc chtěl Inge, celý dny by seděla u něj v bytě, kouřila jednu za druhou a trpěla depresema, pomáhal by jí s jejíma introspekcema, nemusel by myslet na sebe. Moc by ji chtěl, ale ona už je mrtvá. Ten muž má problém, že je snílek a v klíně si hřeje hada, běžte k němu a řekněte mu to.


11 názorů

egil
18. 02. 2008
Dát tip
*

Winter
14. 06. 2007
Dát tip
Vpravdě řečeno ta minulá se mi líbila více. I když i tahle není špatná. Vládneš krásnými větami. Leč obsah je dnes krapet prázdný.

zbyla ze mě jen kostra kolotoče, která se schoulí pod stolem psychiatra !.) *

Narvah
14. 06. 2007
Dát tip
nicoletovské snad ne.. vypadá to dobře.. osobitý styl, jsem tak nahraně tomu propadnou a zůstat nevtažen.. bych snad navrhoval napsat něco delšího - pak se ukáže. takhle to kouskovat je fajn, ale napsat něco a nechat na čtenáře dýchnout celek, to by mě u tebe fakt zajímalo *!

StvN
14. 06. 2007
Dát tip
Chtěl jsem to říct první, ale přišlo mi to vůči nadějné autorce nefér.

pozorovatel
14. 06. 2007
Dát tip
neboj, stejně to bude alternick (chci ti to zkazit:))

StvN
14. 06. 2007
Dát tip
Ač jsem mírně nadšen, zůstanu zatím skepticky stát opodál.

pozorovatel
14. 06. 2007
Dát tip
jj, mám to stejně jako vitex takže veškerý kritizování je stejnak k ničemu, ta povídka funguje a mluví!:) hlavně ta lehkost a hravost* dobroš

Vitex
14. 06. 2007
Dát tip
Hmmmmm.. Zdá se, že se na Písmáku konečně objevila pořádná povídkářka (- aspoň doufám). Lébí se velice. Snad trochu závidím tu lehkost a obratnost vyjadřování. * *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru