Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Má další život cenu?

22. 06. 2007
2
6
495
Autor
Caprik

Jak začít je to velké dilema. Tak třeba od začátku. Tento esej píši s nasazením, tak aby mi každý pochopil, jak to vlastně myslím.Doufám, že se mi to podaří. Každý nemusí mít stejný názor na tutéž věc, tak kdyby se Vám něco nelíbilo, tak tento esej nezavrhněte a čtěte dál a dál.

     Chtěl bych  povídat o životě, o hledání smyslu života ve 20 letech.Toto hledání je velmi náročné a tak bych Vám rad nastínil, co tak starému človíčkovy lítá hlavou.

            Teď se právě ocitám v druhém ročníku vysoké školy a přemýšlím nad tím. Pomůže mi tato škola být lepším člověkem? Najít ten smysl, proč jsme tady? Jo to nevím,ale vím co mi léta hlavou a konečně se k tomu dostanu, tak pozorně poslouchejte.

            Pro každého z nás začíná život narozením. Človíček se narodí malí roztomilí bez poskvrny. Ale to mluvíme o normálním stavu teď už nejsou bez poskvrny ani miminka o kterých mluvíme. Samozřejmě za to nemohou oni ale jejich předkové.Za to že se rodí se závislostí a někdy postižená. V naší společnosti samozřejmě nezavrhujeme tato stvoření ale z přírodního principu jsou to špatní jedinci nedokonalí a ty v přírodě umírají!Nikdo je nechce!!!

            Když má človíček štěstí a narodí se mezích možností normální tak putuje životem a nastávají další a další role a problémy. Ať to.Kam se jedinec zařadí?Do jaké vrstvy lidí? To vyplývá z dosaženého vzdělaní.Bude zaškatulkován mezi blby nebo intelektuály? Toď smýšlení dnešní povrchní společnosti. Následně přijde věk ve kterém člověk přemýšlí právě Proč? K čemu? jsem tady. Kuly rodině?

            K čemu?

            V dnešní společnosti jsi nechci zakládat rodinu!!! Proč? Je to moje morální povinnost zplodit potomka? A zase se mi nutí otázka Proč?

            Příklad Vám nastíním ze života každého z nás. Každý z nás myslí. A to je to čím se odlišujeme od zvířat od přírody! Můj názor je že jsme chybou v systému, kterému říkáme příroda. My „myslíme“ a to je ta chyba! Nejsme naprogramováni instinktem a pudy. Pudy sice máme ale za chvíli je ztratíme, naše společnost nás k tomu vede. A k instinktu povím také par větiček. Je to vlastně program, který mají zvířata v mozku a kterým se řídi. Je přesně dán a v přírodě se porušování trestá smrtí! Lidé pochází z přírody a dostali jsme se nad ní! Pořád porušujeme pravidla!Protože se neřídíme instinktem ale myšlením a tím není dodržen řád přírody! Myslíme a tak víme že tu nejsme na pořád že naše životy budou podobné jako našich rodičů a zas životy našich dětí budou podobny našim životům, tak na co další život zachovávat? Ano moje hlaví otázka je: Proč mít děti? Být tak sobecký a mít je. Nelíbí se Vám ty to věty?

            Ale je to tak.Je to tak já osobně bych rád mel potomky ale přemýšlím proč? Moc se mi líbí děti mám je rád je to určitě vyvrcholení lásky , vztahu a dospělosti. Zachování rodu.

Proč aby procházeli tím samím jako my? Já v tom nevidím nic pěkného a není to sebe lítost mam pěkný život jako každý s nějakýma problémy ale největší můj problém je že každý z nás jsme postradatelný a tím pádem se dá říci že k ničemu.

Ano jsem ve věku kdy hledám smysl života a doufám že najdu svojí realizaci , která mě bude naplňovat.Třeba dělat něco pro lidi.Ale z globálního hlediska je to nic!Je to zanedbatelný!Víc bychom udělali kdybychom všichni spáchali sebevraždu (stejně to za chvíli udělá za nás)a příroda by se z našeho okupovaní vyléčila!Jsme rakovina této planety.Bohužel toto nemohu dostat z hlavy. Nemohu si odpovědět na ty to otázky.:

Být či nebýt?

Má další život cenu?


6 názorů

Caprik
27. 06. 2007
Dát tip
Rozhodnuti o tom ze je to pesimismus ale delas se znalosti vychovy zkusenosti z lidske spolecnosti. Co na to hledet ze sveta prirody ? To by to bylo krasne kdyby lidi nezili. A byl by to z toho pohledu pak Pesimisticky nazor ? .......................Tot tvuj nahled ja ti ho brat nebujdu :) ale zamysli se nad tim co jsem tu napsal.

Caprik
24. 06. 2007
Dát tip
A co je to pesimizmus ? Ja naopak nemysle pesimisticky ale s usmevem. Jako jeden s pohledu. Ktere nijak nehodnotim. Me prijde ze se to da prirovnat k necemu jako co je pravda ale co je lez. Pro kazde ho to je neco jineho. Jeden bude mit jeden vyznam za pravdu a druhy za lez. Ja osobne mam treba moc rad deti a moc budu rad kdyz dokazu mit fungujici rodinu plnou citu emoci lasky v teto spolecnosti. Ale premyslim nad tim z jakeho popudu. Co je to dulezitejsi ? Priroda (svet zvirat,rostlin) versus civilizace(priroda lidi)Na kazdem at si udela svuj obrazek. Me staci ze existuji lidi kteri o tomto premysli. Nejsem sam a ten pocit cloveka alespon trozku naplnuje.

Caprik
23. 06. 2007
Dát tip
To jsem rad. :) Dekuji

Zajímavá úvaha, myšlenka "Jsme rakovina této planety" mě dost zaujmulo.. takovéhle přemítání a škatulkování podle vzdělání je stále aktuální..tvoje úvaha mě donutila zamyslet

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru