Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fragment učebnice češtiny

30. 06. 2007
0
0
434
Autor
Kolostůj

Překládejte:

Bydlím v cínové rakvi. Každý mu prominul. Ti rybáři, ti čtveráci! Mučit muflona. Muflonství promluvilo. Snítka dopadla na tumbu. Krypta už byla prázdná. Netřeba upatlati kamizolu. Vaříme ragú. Trpaslík uhodil.

 

Vyskloňujte ve všech pádech:

Učitel, krutihav, tajnůstkář, břídil, esesák

   

 

Nahlas čtěte!

  Atrapa slona se zakymácela a Žibřid, už léta zvyklý usínat jen na chvíli a velmi lehkým spánkem, procitl. Té noci vanul z východních stepí prudký, žhavý vítr. Vlákna, napnutá mezi stěnami věže   se v tom větru lehce chvěla a vibrující tětivy měděných luků prozrazovaly, že  ani nervy a šlachy veleplžů  nezůstávají v klidu. Vlasů plnou tlamu, pod ubojkem psaníčko, vtrhl do síně teplokrevný Hulvát, věrný to pes Žibřidův. Ne, nikomu tehdy nebylo do zpěvu. Slonem začali, slonem však skončit nechtěli; co tedy dělat? Hrdina se posadil na pryčnu a spustil holubník po strmé kamenné zdi. Doufal, že se zachytí hrbolu, a tak ani nepojistil háky kolíkem. A to byla právě ta osudná chyba! Drátěné nástavce holubníku s rachotem narazily na křivou zárubeň a věž naplnilo zvířené prachové peří. Rozhostilo se strašidelné ticho. Po chvíli se konečně odhodlal rozžehnout svítilnu a vtom spatřil hrozný výjev: všichni kamarádi tam leželi bez hnutí, nataženi jeden přes druhého. Všechna lana byla povolena a dole, ve štole, spočívaly zbytky prostěradel. Vše tedy bylo ztraceno! Než stačili přijít partyzáni, ukončil Žibřid svůj život i život Hulvátův dvěma ranami z Neptunovy zrezivělé pistole. 

 

 

n   vyhledejte v textu všechna slovesa

n   Odpovězte: Čeho se polekal Žibřid? Kdo nastražil atrapu? Co pak asi učinili partyzáni?

n   Zinscenujte krátkou scénku podobného obsahu!

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru