Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svět společného vědomí

01. 07. 2007
2
7
1418
Autor
Cristinne

Trošku kousavá úvaha na přemýšlení a nepřemýšlení lidí... Prosím o komentář

Vítejte do společného vědomí! Je to neuvěřitelný svět, ve kterém se vůbec nemusíte zatěžovat nějakými vlastními názory, jelikož žádné vlastní názory nemáte... Prostě si žádný vlastní názor nevytváříte a pouze přikyvujete okolí. Nikdy nehrozí, že by jste se svými závěry byli v opozici vůči ostatním, ostatní si totiž myslí totéž, co vy a vy totéž, co oni. Vlastní myšlení, přemítání a vytváření názorů, je naprosto nežádoucí. Všichni ve vašem společenství mají totožný názor, který měla jedna, nejsilnější, osoba.

Jste vlastně taková houba. Jen sedíte a nasáváte to, co říkají všichni ostatní. Jakmile se objeví někdo, kdo má nějaký jiný, vlastní názor na věc a nepatří tedy do vašeho společenství, je vaším úkolem jej zničit. Nemluvte s ním, pomlouvejte ho a …. dělejte totéž, co dělají všichni ostatní – máte přeci společné vědomí, nebo ne? Ihned, jak váš hlavní (a jediný) mozek vyšle rozkaz, splňte ho a ani se neopovažujte podnikat něco podle vlastního uvážení....

Stejné chování mají například mravenci nebo vosy. Gratuluji, jste na stejné úrovni... Svět společného vědomí je dokonalý. Pro některé. Ti ostatní mají smůlu. Musí se smířit s tím, že pokud žijí pouze mezi lidmi, kteří mají jen společné vědomí, budou nenávidění a opovrhovaní. Odmítaní a odstrkovaní. Pomlouvaní a …. nějakou dobu snad i zklamaní. Zklamaní nad tím, že ti, jež považovali za své přátele, jsou vlastně jen obyčejná havěť bez vlastního názoru, která si nechá navěšet na nos i největší hovadiny, jaké vůbec může kdy kdo vymyslet...

Havěť se dá jednoduše zašlápnout, ale zkuste si jen tak zašlápnout někoho, kdo býval vaším dobrým přítelem.... A zkuste zašlapat veškerou havěť ve vašem okolí a zjistíte, kolik opravdu uvažujících a myslících lidí máte kolem sebe. Možná se budete divit.

Nejsmutnější snad však možná je, že ani ti, co myslí sami, často nedokážou vymyslet nic pořádného a směle konkurují některým názorům oné havěti...

7 názorů

Cristinne
04. 02. 2009
Dát tip
Vážně a čím? No já bych řekla, že mezi "my" a "vy" rozdíl docela je...Nebo ne?

Horavin
04. 02. 2009
Dát tip
Tak tedy druhou plurálu, ale v tomto případě nevidím téměř žádný rozdíl. Už jsi se zavděčila, jenom nepřeháněj :o)

Cristinne
04. 02. 2009
Dát tip
Tobě se já asi stejně nikdy nezavděčím, že? No ne že by mi o to nějak šlo... Kéž by ti alespoň došlo, že zrovná já si vážně přebírám věci podle vlastního názoru.. Btw: kde jsem tady použila 1. osobu plurálu?

Horavin
04. 02. 2009
Dát tip
Tohle jsem na této stránce vůbec nečekal - autorka mě mile překvapila :o)* (jenom je mi líto, že není mnohem kousavější, tohle je tak trochu sofisticky bezzubé žužlání - no jistě, jak jinak než v uns-formě - kolektivní jistota se rozšoupla do krotkých reflexí tísíckrát předžvejkanýho tématu :o)

Cristinne
01. 07. 2007
Dát tip
děkuji

Myšlenka ucházející... Zpracování strašné...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru