Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bludy bloudí bludnými bludy - k čertu!

18. 05. 2001
0
0
997
Autor
Chlastáč

Tak toto mně napadlo tak před šesti lety, když jsem na gymplu dost tvrdě válčil s naší češtinářkou. Chtěla nás přetvořit k obrazu svému a já byl proti. Nakonec se jí to, alespoň navenek, podařilo, tak jsem aspoň složil tuhle říkanku.

Sežral bluda v bludu blud

i ty blude, bluď a bluď

obluď blude bludem blud!

bludý bludovatý blude!

Češtinu jsi sežral v nudě!

Čeština - to velký blud,

bludy, bludy, bludy, blud.


CZlovek
19. 06. 2001
Dát tip
blázen> dětem škodlivé ani ne, jen mi to zní trochu moc drsně... :o)

blázen
18. 06. 2001
Dát tip
Ajaj, chtěl jsem napsat něco moudrého, ale co...? :o Já jsem měl češtinu na gymplu rád, ale to proto, že jsem měl strašně dobrou češtinářku, nicméně povinnou četbu jsem ze zásady nečetl ale opisoval (můj specifcký způsob protivení se diktatuře. A co se mi zdálo vhodné ke čtení, to jsem si schválně přečetl až o rok později:) ). CZlovece, Ty si myslíš, že "žraní" je dětem škodlivé slovo? Chtěl bych sdílet Tvou naivitu ...

CZlovek
28. 05. 2001
Dát tip
A tož mě se to líbí!!! Nebýt tam to "žraní" hodilo by se to jako "Písmáci dětem"... :o)

Chlastáč
22. 05. 2001
Dát tip
Český jazyk nás na gymplu učili celkem tři učitelé, tedy vystřídalo se jich na nás poměrně dost. A ta poslední, ta byla docela drsná, s tou byly nepříjemnosti. Ale beztak jsem tento předmět neměl nikdy v oblibě, vždycky mě hrozně vadilo, že se tam musíme učit ty dlouhé seznamy autorů a jejich děl. A myslím, že i kdybychom to brali jinak, třeba že bychom detailně rozebírali několik děl, stejně bych nemohl být spokojen. Vždycky jsem v literatuře hledal nějakou vnitřní zkušenost, něco, co k člověku přímo promluvá, a to se v žádné škole nedá naučit. Spíše se mi zdá, jako by škola člověka od spousty knih odradila. Aspoň taková je moje osobní zkušenost.

Wopi
22. 05. 2001
Dát tip
Bohužel to tak často je - a je to špatně. Původní myšlenka byla určitě jiná - ukázat pěkné věci - ale nepovedlo se. Jinak - já Tě chápu, já jsem si na gymplu kdysi nechal vysolit několik pětek, když jsem učitelce sdělil, že četbu si vybírám sám a nehodlám na tom nic měnit...

Chlastáč
19. 05. 2001
Dát tip
No já neměl na mysli češtinu jako jazyk, ale jako předmět ve škole. Jak o o tom píšu v prologu. Doufám, že je to tak chápáno. Jinak - je to jen posměšná říkanka.

Wopi
19. 05. 2001
Dát tip
já vim - ale češtinu mam rád jako takovou (i jako předmět - asi jsi neměl tu správnou úču, já naštěstí jo) - ono nestačí jen u hokeje to "kdo neskáče, neni Čech", ono je toho víc, co musí člověk v sobě mít... moje reakce byla taky částečně z legrace (viz ta poslední otázka)

Wopi
18. 05. 2001
Dát tip
líbila by se ti víc němčina? nebo čínština? nebo bludná holandština???

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru