Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co to je archeologie?

13. 07. 2007
3
3
945
Autor
Mustal

Po delší době sem se rozhod zase psát. Básničky už asi neumim. Občas vyskáčou řetězce myšlenek na jedno téma, asi bych měl usilovat o jejich podchycení do souvislého textu. První pokus.

V oboru archeologie jsem získal titul Bc (diplomovaný blbec) a pracuji na získání titulu Mgr (diplomovaný magor). Přesto stále si nejsem úplně jistý, co to ta archeologie vlastně je. Jako věda studuje hmotné pozůstatky minulosti a jakožto věda společenská usiluje o poznání světa minulých lidí, ale zas tak jednoduché to také není. Archeologie není jen věda, je to i veřejná služba a zároveň denní pracovní povinnost stovek lidí (aspoň u nás). Archeologie má nohy v bahně rozestavěné průmyslové zóny, tělo v kanceláři muzea, pamáťáku nebo neziskovky a hlavu v oblacích dávných kultur.

Archeologie je opruz. Zvlášť, když jste v terénu. Zvlášť, když terénem je staveniště a archeologa sem nepřivádí odborný zájem, ale pracovní povinnost vyplývající ze zákona č. 20/1987 sb. Součástí stavebního řízení je totiž i ošetření archeologického výzkumu na budoucí zastavěné ploše. Jestli tam něco je, musí se to vykopat, zadokumentovat, laboratorně ošetřit, správně do depozitáře uložit a v odborném tisku publikovat. Nikdo vám nebrání klást si vědecké otázky, řešit je, popřípadě popularizovat. Jde o to, jestli si na něco takového dokážete najít čas. Každopádně většinu času máte staženej zadek, jestli nějaká informace neunikla, jestli je všechno v pořádku, jestli to nakonec investor zaplatí a jestli se nenakrkne a nepošle na ten zbytek hřbitova z mladší doby bronzový buldozery.

Archeologie je boj s lidskou blbostí. Když Vávlav IV. přestavoval Křivoklát, tak byla na nádvoří nejprve položena nová dlažba, aby byla posléze rozkopána při pokládání vodovodu. Prohlédněte si někdy chodníky a silnice ve svém městě, určitě najdete něco podobného. Archeologie vede marný boj a ráda se uzavírá do světa terorií a abstraktních konstrukcí, ráda pitvá své vlastní paradigma.

Švýcarský historik Jacob Burckhardt ve svých Úvahách o světových dějinách (česky vydala Votobia v roce 1996) říká, že historie je nejnevědečtější ze všech věd. Historikům není co závidět, jsou vydáni na milost a nemilost domnělým pravdám a domnělým lžím písemných pramenů. Na takto vratkých základech staví svůj jazykový konstrukt minulé skutečnosti. Archeolog na tom je o něco lépe. Střepy, kamenné sekery a vrstvy lidské špíny nelžou. Ale také nemluví. A na takto mělkých základech archeologové staví svůj jazykový konstrukt minulé skutečnosti.

Archeologie je hlavně jeden z mnoha možných způsobů chápání a pojímání minulého světa. Pracuje s tvrdými daty a usiluje najít v nich kousek čistoskvoucí pravdy, která by aspoň o trochu vylepšila náš svět. Kulturní člověk jí v tom nemůže nefandit. Sám za sebe jsem ochoten pomoci.


3 názory

zlyvkus
14. 07. 2007
Dát tip
len dodam, co nam vravel doktorand na predmete terenni teorie... "my nezachranujem, my nicime, acheologie je niceni" :) hej hej dobre napisane

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru