Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

A přece tě mám rád

20. 05. 2001
10
0
3763
Autor
StvN

Není moudrosti ve slovech. Nehledej ji ve větách. Protože ta je mozaikou života a nedá se vyslovit.

Nejzajímavější na celém příběhu, či běhu života, je ta část, jíž jsem nazval tahanice. Je to odvozeno ze známého úsloví tahat někoho za něco, nejčastěji však za nos.

 

V takovém rozhovoru dvou bytostí je mi za těžko vžít se do role ? buď takový, aby tě měla ráda ? pořád mi před branou úst stojí hlídač, který říká ? buď upřímný, ona to pochopí ? potom nezbývá mi než dál pomalu stloukat rakev vlastní osobnosti.

 

Jak se mám cítit, je-li mi uloženo, a já to dělám rád, připomenout své existence ? někam zajdem, co ty na to? ? a následně, a na třikráte následných připomenutí, být odmítnut tou nej ? podlejší, zrádnější, obyčejnější, více lživou ? větou ? já asi nebudu mít čas? Čas, copak se čas někde rozdává, copak já ho dostal víc, nevím o tom. Ta věta, ta maska za skutečnost mi kdesi v břiše tvoří veliké bubliny plné hnisu, které stoupají do hlavy a tam vybuchují v ohňostrojích zklamání a pohrdání.

 

Já jsem asi zabedněn více - možná více - než ona - než oni všichni - když nedokáži přistoupit na stejnou hru klamných pohybů, matoucích slov a skrytých - a pečlivě skrývaných - rozhodnutí. Vždyť co je to za tvora, který ti dá prohlédnou obrázek vytvořený vlastním já a za okamžik již se chlubí se stejným obrázkem, akoráte v jiném rámu a možná trochu zaprášenějším svým přátelům prý?


Čumák
19. 06. 2006
Dát tip
uhm

dara
20. 09. 2003
Dát tip
K prvnímu odstavci bych řekla jen:" pravdu nech vínu a miluj lži."Lži jsou daleko víc krásnější a o pravdu nikdo nestojí. K tomu dalšímu není co dodat, jen možná kdyby to bylo víc délší rozvláčnější a víc nabitý citem, pohrdání, lhostejností, zabíjením....to se ale nedá nikomu vnucovat. Líbí se mi to :-)) T*

StvN
20. 09. 2003
Dát tip
Já stojím o pravdu. A moc. Ovšem lež je zpočátku taky pravdou.

Tak. Ježiš. Pravda je, že mám taky ráda upřimnost. Jak už jsem kdesi řekla, když mi někdo dokáže říct, že jsem něco zvorala, můžu mu věřit i když řekne, že jsem něco jinýho udělala dobře. To je jedna věc. Druhá věc je příjemná malá lež, kterých si lidi napovídaj mraky. Když mi chlap, kterýho miluju řekne, že mě nikdy neopustí, potěší mě to, i když vim, že si tim nemůže bejt jistej. A další vec - člověk opravdu nemůže z pusy vypustit, co ho napadne. Muj manžel to dělá a je to šílený. Nemyslí to vůbec špatně, jen nemá tu potřebnou autocenzuru. Když kamarádovi umřela maminka a on u nás seděl naprosto zdrcenej a brečel, tak muj muž se ho zeptal, kdy bude pohřeb, on řekl, že v úterý a muj muž vypustil: "Aha. Je pátek. To jí asi zatim dali do mrazáku." V tý chvíli bych ho zabila. A taky už jsem pochopila, že ne každýmu stojí za to řikat pravdu. Tak ji řikám jen těm lidem, který si to zasloužej. S těma, který si to nezasloužej, neztrácim zbytečně energii. Uf :-)*

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- no uf.... - souhlasim s tebou - tohle je věc, o který se dá polemizovat, ale ve svý podstatě je jasná a vyřešená - napsal jsem to před dvěma lety, teď si stojim akorát za tim prologem

Aha :-))) tak jsem to smolila zbytečně :-))))) člověk se mění :-)

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- neřekl bych zbytečně

to jsem chtěla slyšet :-)))))

woai
15. 03. 2003
Dát tip
krásný prolog, plně s ním souhlasím taky nemám ráda lhaní a přetvářku ale fakt je, že jsem kdysi taky párkrát někomu řekla, že nebudu mít čas - nechtěla jsem mu ublížit, myslela jsem, že mu dojde, že nemám zájem nebo ho to přestane bavit na mě dorážet je lepší říct: jsi úplně jiný než já, mám naprosto odlišné představy o svém životě, nedokážu si představit, že bychom spolu byli šťastní, nezlob se, ale už mi nikdy nevolej a nesnaž se mě kontaktovat, protože už teď mi hrozně lezeš na nervy a nechci s tebou mít vůbec nic společného! tak takhle? nebo jak? - nemusíš odpovídat, už to dávno neřeším, jsem (snad šťastně) vdaná

StvN
15. 03. 2003
Dát tip
Jsi zase mimo. Já jsem na ní nedorážel, nechtěl jsi za ženu, byli jsme přátelé. Neni to o lásce, ale o přátelství. O obyčejném přátelství. Což je sice taky druh lásky, ale ne ten, jakej jsi měla na mysli. Proto ti taky odepisuju. Ale kdyby šlo o lásku, tak bych rozhodně uvítal tvou verzi odmítnutí, lepší než nějaký náznaky.

woai
15. 03. 2003
Dát tip
aha :-)

Nuitík
12. 01. 2003
Dát tip
škoda, hezky se to rozjíždělo, čekala jsem to delší.... je mi ted' skvěle, právě proto, že sem ve svém vlastním obrázku, mám kolem sebe málo lidí, právě proto možná, že spoustě nevyhovuje, když neviděj ty obrázky.... sem pozvu Q, snad si to někdy přečte a přiloží nějaký to slovo do pranice :o) my jsme totiž dvě netypický kamarádky, co nepotřebujou obrazy, prostě se můžem klíd'o chovat jako zvířátka ale jsme to my a tak je nám líp, uvolněnějš než zarámovaný v nějakých pěkných obrazech... jasně, že se snažim být třeba hodná na lidi kolem, ale když mě někdo tak nějak nasere, tam mu to řeknu, neeee? je slušnost a slušnost v "obraze"... nejde o to, být slušný za každou cenu, jde o to, být slušný, když je to na místě... jestli musíš ze sebe dělat něco, co nejsi, abys ulovil holku, pak je to dost smutný, páčkdybyste spolu pak jednou žili, tak jako tak pozná, jaký jsi, nebudeš přece mít na obličeji masku celý život, proč se rovnou neukázat takovej, jakej jsi, chápej, že když tě má rád někdo v Tvojí nejhorší podobě :op pak je to vážně asi ta pravá láska :o) tak....uf ale vážně by stálo za to v tomhle pokračovat

StvN
12. 01. 2003
Dát tip
Pokračovat - myslíš jako stylem; a dodat nějakej příběh? Nevim jak začít. Prostě ten poslední odstavec je zbytečnej, nejedná se o žádnou moji holku ani o holku, kterou bych chtěl, nejedná se o mou masku, vím co je to láska. Navíc nevim, jestli bych se za to, co jsem napsal kdysi, dneska postavil. nesmažu to jen proto, že nerad mažu starý věci. Koukám taky, že sis vybrala zase nejkratší věc, jasně, ty dlouhý se nedaj číst na monitoru a už vůbec ne teď v noci. Takže tuhle poznámku ignoruj.

Nuitík
12. 01. 2003
Dát tip
nevybrala sjem si ji, protože je nejkratší....to se podle názvu nepozná :o) ale podle názvu.... mslela jsem pokračovat v téhle úvazea vůbec úvahy Ti si ymslim docela jdou

StvN
12. 01. 2003
Dát tip
Pracuju na syntéze úvahy a povídky. Povídky mám moc prázdný. Raději si nečti nic staršího, jo?

Nuitík
12. 01. 2003
Dát tip
okí, jsem začala tu předposlední tu povídku....jenže sjem si to ted' omylem celý zavřela....

StvN
06. 01. 2003
Dát tip
Chyba to asi neni. Já jsem já a jsem takovej jakej jsem. Jsem axiom a když se změnim, pořád to budu já. Nevim. Stačí chyby nehledat, pak neni o čem mluvit.

ina
05. 01. 2003
Dát tip
No, já dopadl tak, že ani nevím, kde jsem skutečně já... Ale je to chyba, když se staneme obětí vlastní role?

Semeno
30. 12. 2002
Dát tip
:o))))

StvN
29. 12. 2002
Dát tip
Čekám. Jsem rád, že mě čteš a blížíš se k těm lepším. Pokračuj.

Semeno
28. 12. 2002
Dát tip
wow,tak já sem..no, ztracený dozajista. Nevim čí sem, co sem, a co dělám, a jestli vůbec sem, a jestli se chovám dobře a jestli vo to de a jestli a jak se vlastně chovám. no ty bláho... Ovšem ,..pořád si počkáš.. :o)))

StvN
14. 11. 2002
Dát tip
Každej člověk je od dětství utvářen k podobě společnosti, ve které se pohybuje, záleží pouze na něm, kdy a jak moc se od toho dokáže oprostit a říct, že už není ovlivňován okolím, ale on sám ovlivňuje. Každopádně se to nedá říct s absolutní jistotou. To souvisí i s tím, že si mnozí zakládají spíš na tom, aby si zachovali tvář před světem, ale už nehledí, jakou tvář mají sami před sebou.

Heimdall
13. 11. 2002
Dát tip
Pouzitelne, ale "vnitřní postoje a úvahy jsou ovlivňovány těmi vnějšími vlivy"? Neni to spis obracene? Nebo neco reknes a potom o tom teprve premyslis a delas si na to nazor? Ale taky jsem nekde slysel todle: Svedomi je strach ze se nekdo diva. Nerika to, ze i kdyz mame iluze o sobe, ze je pro nas dulezitejsi, co si o nas mysli ostatni?

Narvah
31. 10. 2002
Dát tip
No, fajn, ze do toho vidis.

blázen
29. 04. 2002
Dát tip
Hm, za těch dvacet let ještě dohromady nic :(

StvN
26. 04. 2002
Dát tip
A cos vymyslel?

blázen
18. 04. 2002
Dát tip
Je to k zamyšlení...

jorel
25. 12. 2001
Dát tip
stvn: spatny to neni, zejmena uvod se mi libil. predevsim za nej tip ,o))

StvN
16. 08. 2001
Dát tip
None - to není o mě, je to o lidech, keré znám; svět ještě není připraven na vše co mám v rukávu))) - stejně jsem taky jenom člověk

None
14. 08. 2001
Dát tip
Ahoj! Nepovidal jsi něco o strachu být sám sebou? A není takové tvoření obrazu jenom strachem pred vlastním já? Ani ty zdá se nemáš odvahu ukázat světu svou pravou tvář. Jinak - dobře napsáno.

StvN
15. 07. 2001
Dát tip
Milí Piži, mohu říkat co si myslím a vím, že to lidi poslouchají pozorněji a ty moudřejší z nich to donutí k zamyšlení Bezohledné je říkat to, co druzí chtějí slyšet, když já si to nemyslím.

Piži
29. 06. 2001
Dát tip
Odmitas prijmout pravidla. Ja bych taky chtel svet, kde bych mohl roztahnout ruce a letat, ale to nejde a tak neletam. Stejne tak nejde rikat jen to, co si myslis. Neni to vymysl spolecnosti je to proste prirodni zakon. Kdyz komunikujes, musis komunikovat tak, aby ten druhy desifroval tve sdeleni tak, jak jsi ho minil. A to znamena, upravit vysilanou informaci podle stavu prijimace. Rikat, tzv. holou pravdu, je bezohledne.

J
26. 05. 2001
Dát tip
Jsem pro krásné čisté odkrývání vnitřních postojů a úvah a pro rozlišování kdy a komu je vyjevit. Za tohle dílko tip.

Rivka
26. 05. 2001
Dát tip
Já jsem zamyšlená dostatečně - aspoň myslím...:) Snad jsem jen nebyla pochopena - a pak je to stejně jedno...

StvN
22. 05. 2001
Dát tip
Rivka zamysli se, Tvé vnitřní postoje a úvahy jsou ovlivňovány těmi vnějšími vlivy, víš co myslim?

Rivka
21. 05. 2001
Dát tip
Co si myslím, není zase až tak podstatné - já jen... (asi?) nikoliv pouze, nikoliv pouze...

učedník
21. 05. 2001
Dát tip

! !!! !! !!! !

! čeníšek !

Hezkej úvod :o) ... no ... a jinak normálka ...

ruby
20. 05. 2001
Dát tip
mnau u obsahu, ja nevim musim premyslet, u formy, chvalim, pac je to vazne hezky podany

Rivka
20. 05. 2001
Dát tip
Ale houbičky... děláme to všichni, děláš to i ty - tvoříme si obraz pro ostatní i obraz pro sebe, vytěsňujíce přebytky za okraje... Jen si to připustit:)

StvN
20. 05. 2001
Dát tip
Rivka - ano, dělám to i já, a právě tímhle, tou úvahou si to připouštím a budu se snažit být vnitřně nezkalený vnějšími vlivy ruby - to je dobře, jen přemýšlej, proto jsem to psal ufo - to máš pravdu

Rivka
20. 05. 2001
Dát tip
Ale já jsem nemyslela vnější vlivy:) Měla jsem na mysli vlivy vnitřní...:) Ne jacísi "oni", to my jsme tím, kdo se cenzuruje... Nikoliv snaha brát ohled na ostatní, my sami si tvoříme svůj obraz, děláme se postupně takovými, jakými bychom chtěli být - a zpětně se tak i vidíme... (nedocenitelný pan Čapek - Obyčejný život...)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru